Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Barnevernet har ingen kompetansekrav til de som ansettes

I en tid der barnevernet er under stadig debatt, må det snart fra regjeringens side komme klare kompetansekrav og undervisningsopplegg for de som skal arbeide i en stadig vanskeligere tid, der barn ødelegges, familier blir neglisjert og der saksmengden for barnevernet er rekordstort.

Tekst:

Publisert:

Helt siden den såkalte Naustdalsaken rullet over landet i fjor og i år, etterlyste jeg gang på gang : på hvilket grunnlag blir barnevernsansatte målt om de har kompetanse til dette vanskelige arbeidet, og hvem er det som setter opp pensum og kravene for utdanningen?
Det har vært taust om dette fra regjeringens side. Det er taust i hele opplæringsapparatet, FORDI DET FINNES IKKE NOEN FORMELLE KOMPETANSEKRAV I NORGE! Det er heller ikke opptakskrav (bortsett fra generell studiekompetanse).
Anki Gerhardsen skriver en meget lesverdig kronikk i Aftenposten 1.12. om dette temaet. Hun er journalist og kritiker og har undervist i journalistikk ved Universitetet i Bodø.
Hun kommer med følgende fakta om barnevernsutdanningen:

En 19 åring begynner som barnevernsstudent. Undervisningen er hovedsaklig av teoretisk art med felles forelesninger.Praksis består helst i at en havner i en barnehage, på en skole eller i en fritidsklubb. Det er altså helt tilfeldig hva studenten får i praksisperioden.Så er studenten 22 år. Ingen erfaring om barn, og vet lite om parforhold. En er nesten blank i rusproblematikk, kan lite om barneoppdragelse i andre kulturer, vet lite om psykiatri-,volds-eller overgrepsproblematikk. Juss kan en lite om, spesielt å kunne går i dybden mellom makt og ansvar.
Ingen vurderer studentens egnethet som barnevernsansatt. Norge stiller ikke krav om autorisasjon før studenten får jobb.
Da kan den ansatte gå rett ut i arbeid og fritt finne ut hvilke foreldre som er egnet til å ta seg av barna sine og hvilke som ikke er det!

Da må det bli problemer i kommunene. Noen kommuner har bare én barnevernansatt! Gjennomtrekken er stor: i 2011 skiftet en tredjedel av staben ut årlig.
Men verst er det å vite at barnas skjebne kan avgjøres av ukompetente barnevernsarbeidere.
Av ungdom på 22 år uten kompetanse!

Hvor lang tid vil det ta før statsminister Erna Solberg blir orientert om alt dette som er norsk barnevern? Når vil statsråd Horne ta selve lovarbeidet opp, der også barnevernsutdanningen er meget viktig, og slik at vi får et betryggende barnevern. Selv har jeg foreslått at vi får en ny familievernlov, familiestøttelov, der selvsagt barna skal ha en spesiell oppmersomhet.
Er det først når Europa kommer med sin hårde dom over norsk barnevern at regjeringen vil reagere? Det venter oss nemlig et kraftig oppgjør med Europarådet og Europadomstolen.
For familienes skyld, burde regjeringen reagere, FØR dommen velter inn over oss.

Nøkkelord

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!