Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Debatt, ikke fordømmelse

På lederplass i Norge IDAG forrige uke fikk Dagen så ørene flagrer. Grunnen er artikkelen «Får så ørene flagrer for støtte til Trump» som vi publiserte rett etter at valgresultatet i USA var klart. Saken handler om Anita Apelthun Sæles støtte på Facebook til Trumps valgseier og hvilke reaksjoner hennes innlegg har skapt.

Tekst:

Publisert:

La meg først komme med en innrømmelse: Vi kunne med fordel ha valgt et annet uttrykk i tittelen. Å få så ørene flagrer, er et folkelig uttrykk. Svært folkelig. Og dette tilfellet var det nok hakket for folkelig. Det vil jeg gi Norges IDAGs lederskribent og Apelthun Sæles ektemann, Finn Jarle Sæle, rett i. Jeg ser at uttrykket kan tolkes negativt og stigmatiserende, selv om det på ingen måte var ment slik.

Når det er sagt, må jeg få tillegge at jeg mener Finn Jarle Sæle tar altfor hardt i når han kaller denne artikkelen for «fordømmelsesjournalistikk». Eller de som er kritiske til hans hustrus hyllest av Trumps valgseier, for «et tilfeldig utvalg hatere på internett». Spesielt den siste karakteristikken, som rammer navngitte personer, er etter min mening vel så problematisk som den allerede beklagede øreflagringen.

USA-valget i år stod mellom to kandidater som begge var svært omstridte, svært upopulære – og noen av oss vil også si – svært dårlige. Donald Trumps seier har derfor naturlig nok vært mottatt på svært ulike måter. Også blant norske kristne. KrF-leder Knut Arild Hareides kone og Anita Apelthun Sæles partifelle, Lisa Marie Hareide, gikk til og med så langt at hun i VG skrev at hun nå vil slutte å kalle seg kristen. Det synes jeg personlig er en betydelig overreaksjon som jeg sterkt vil advare mot. Men den sier altså noe om styrken i reaksjonene.

På motsatt side har vi også betydelige miljøer i norsk kristenhet som er svært positive til at Trump vant. Også der er meningene sterke. Noen ser til og med valgresultatet som et bønnesvar eller oppfyllelse av profetier. Enkelte har store forhåpninger til en rekristning av Trumps nye Amerika.

Anita Apelthun Sæle er blant de mest fremtredende norske kristenlederne som uttrykker glede og forventing over multimilliardærens valgseier. Det var grunnen til at vi i den omtalte artikkelen tok frem nettopp henne som et eksempel på de som jubler for Trump og de reaksjonene denne jubelen skaper. Sæle skrev på Facebook at Trumps triumf var seier for barnet i mors mage og en seier for ekteskap mellom mann og kvinne.

Anita Apelthun Sæles omtalte Facebook-post om Trump avstedkom flere hundre kommentarer og en voldsomt engasjement. En god del av innleggene uttrykte støtte til Sæle. Men mange var også kritiske og enkelte gikk langt over streken. Slik blir det dessverre gjerne i uredigerte medier som på Facebook.

Men Finn Jarle Sæle må ikke blande sammen denne hatefulle strømmen av innlegg med de reaksjonene Dagen refererte. De var for det første ikke tilfeldige, og de kom heller ikke fra «hatere». Vi siterte blant annet to av Sæles partifeller fra KrF, bystyrerepresentant Erik Lunde i Oslo og fylkesvaraordfører Tore Askildsen fra Vest-Agder. Begge meningsberettigede og begge saklige.

Jeg reagerer på at Sæle mener at vi gjennom denne artikkelen gir oppmerksomhet til folk som «gjør fra seg det deres innvoller måtte inneholde på naboens dørstokk», som han kalte det i lederen sin. Etter min mening viser slike uttrykk en litt problematisk innstilling til andre personers meninger. Man må kunne være uenig uten å karakterisere motstanderes synspunkter med bilder hentet fra kroppens tarmsystem.

Lunde og Askildsens reaksjoner var skarpe, men på ingen måte hatefulle. De hadde at helt annet syn på hvorvidt Trumps seier er en triumf for kristne verdier. Og de argumenterte for det på en etter min mening real måte.

For er det virkelig en seier for ekteskapet mellom mann og kvinne å velge en person som da han i 2005, som nygift for tredje gang, åpent skrøt av at han kunne ta hvilken kvinne han ville i skrittet. Er det nå nødvendigvis så sikkert at Trump, som bare for få år siden sa at han selv var tilhenger av selvbestemt abort, vil endre USAs abortvirkelighet? Spørsmålene er mange, men det som i hvert fall er sikkert er at Trump i det første intervjuet etter at valgseieren benyttet anledningen til å avlyse all kamp mot likekjønnede ekteskap. Disse hadde kommet for å bli, mente Trump som minnet om at allerede i sin tale under sommerens landsmøte hos Republikanerne hadde snakket de homofile, lesbiske, bifile, transseksuelle og queer-befolkningens sak. Og hvis abort i fremtiden skulle bli forbudt i enkelte stater, så kunne jo kvinnene bare dra til andre stater for å få aborten utført, anbefalte Trump i intervjuet.

Dagen er en avis som tar tak i slike debatter. Vi stiller de vanskelige spørsmålene. Vi ser saker fra ulike vinkler. Og det skammer vi oss ikke over. Vi ønsker ikke at kun ett syn skal komme til orde i våre spalter. Vi synes at meningsbrytning og ulike synspunkter er en berikelse. Vi har alle noe å lære av hverandre. Og vi hilser også Anita Apelthun Sæles syn på det amerikanske valgresultatet velkommen.

Derfor stiller jeg meg litt undrende til at Norge IDAGs lederskribent mener at vi henger ut noen hvis vi skriver om ulike synspunkter i en omstridt debatt. Det er ikke fordømmelsesjournalistikk, men sunn og god debattjournalistikk slik Dagen har en lang og god tradisjon for.

Ingen i norsk presse har hatt åpnere spalter for ulike synspunkter enn Dagen. Den åpne debatten har historisk sett vært et av Dagens adelsmerker.

Slik kommer det til å være i fortsettelsen også.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!