Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En stemme til KrF - er ikke en garanti for ikke-sosialistisk regjering

Siste landstyremøte i KrF hadde et klart vedtak Nei til Frp - og et klart ønske om regjeringsmakt.

Tekst:

Publisert:

Siste landsstyremøte i KrF hadde et klart vedtak. Partiet kan ikke delta i en regjering hvor Frp er med. Dette kom ikke uventet. KrF har i lengre tid markert politisk avstand til og rettet negativ politisk retorikk mot Frp. Det er, som vi alle vet, klare politiske forskjeller mellom partiene bl.a. i asylpolitikken, alkoholpolitikken og holdningene til bistandspolitikken. Dette har så langt ikke vært til hinder for at samarbeidsavtalen mellom regjeringen, Venstre og KrF har fungert rimelig bra.

Når man diskuterer forholdet mellom KrF og Frp er det, kan hende, verd å minne om at Kjell Magne Bondevik nektet Carl I. Hagen å bli stortingspresident til tross for et ikke-sosialistisk flertall på Stortinget. Før valget i 2005 kvitterte Frp tilbake. De nektet å støtte en evt. ny ikke-sosialistisk regjering hvis daværende statsminister Kjell Magne Bondevik var med i denne. Noen i Frp har gitt uttrykk for at KrF vil besinne seg etter valget i 2017 hvis H-Frp-V-og KrF får flertall og likevel vil gå inn i en ny regjering bestående av de 4 tidligere samarbeidspartiene. Jeg tror ikke det. KrF har definitivt tatt et lite skritt til venstre.

Før stortinsvalget i 2013 garanterte KrF at en stemme til partiet samtidig var en stemme til en ny ikke-sosialistisk regjering. Den garantien vil ikke gjelde for stortingsvalget i 2017.

Det neste store spørsmålet er om KrF vil ta et lengre skritt i retning venstre, dvs. støtte en Ap-regjering eller selv delta i en slik regjering.

Landsstyremøte i KrF gav ingen endelig avklaring om fremtidig regjeringssamarbeid.

Det eneste som er sikkert etter KrFs siste landsstyremøte, er at ingenting er sikkert. Førstevalget etter valget i 2017 er samarbeid med Høyre og flest mulig sentrumspartier. Dette er i dag et urealistisk alternativ. Det er ingenting som tyder på at de to regjeringspartiene vil skille lag.

Hvis dette ikke går, sier landsstyret at partiet mest sannsynlig vil velge opposisjon dersom Høyre/sentrum-regjering ikke er mulig. Det er også en liten åpning for å gå til venstre, dvs. samarbeid med Ap. For KrF som et sentrumsparti må også den muligheten være åpen. Det er i denne sammenheng verd å merke seg partiets ønske om regjeringsmakt. Dette ønsket er forståelig. Partiet trenger synlighet og mulighet til å bygge opp en ny generasjon politikere. Partiet har i det siste 10-året ikke evnet å kapre nye velgere. Oppslutningen de to siste stortingsvalgene har vært ca. 5,5%. På mange meningsmålinger er partiet nede på 4-tallet. I en rundspørring Dagbladet gjennomførte for en tid tilbake, blant KrFs folkevalgte og tillitsvalgte, ønsket et klart flertall samarbeid med Ap og Sp fremfor dagens samarbeidsmønster. Partiets dilemma er det såkalte grunnfjellet i partiet som antas å ha en klar tilhørlighet til den ikke-sosialistiske siden. Spesielt for KrF er at ca. 50% av velgerne kommer fra 4 fylker Vest-Agder-Rogaland-Hordaland og Møre og Romsdal.

Jeg tror ikke at partiets landsmøte til våren vil komme med en annen samarbeidsstrategi enn det vedtaket landstyremøtet fattet tidligere i høst. Dette fordi den politiske risikoen vil bli for høy.

Nøkkelord

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!