Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Endelig begynner politikerne å forstå noe om eldrebølgen

Helt siden 2012 har jeg etterlyst de politiske partienes plan for å avhjelpe de store helsehjelp-behovene som blir udekket ut på 2020-tallet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.11.2016 kl 15:44

En eldretsunami som vi ikke har hatt maken til, vil i løpet av kort tid gi en underdekning av 76.000 årsverk innen helsesektoren. Størst mangel blir det på førstelinje-arbeidere, som sykepleiere. Men også mangelen på leger og psykologer er et faktum.

Jeg har påpekt gang på gang at vi i vår egotenkning «stjeler» helsearbeidere fra utlandet,ved å gi dem bedre lønn i Norge. Vi burde oppmuntre dem til å bli i de landene der de trengs enda mer.

Lokalt utløste dette litt debatt mellom avgåtte og nåværende helsesjef i Kristiansand i vinter. Så ble det stille. Det må komme en forpliktende plan for hva kommunene må forholde seg til når eldrebølgen kommer i 2020-årene. Det er dette som ingen tør eller har kapasitet til å komme med.

Men så kom helseministeren på banen forrige uke. Bent Høie sa til VG at eldrebølgen tvinger frem nye løsninger i omsorgssektoren. Samtidig refser han alle landets kommuner fordi de er for treige til å ta i bruk eksisterende helse- og velferdsteknologi.

Vi må tenke nytt! Hvis ikke vil en av tre som går ut av den videregående skole bli nødt til å jobbe i helsesektoren! Det går ikke. Ta i bruk tidssbesparende helse- og velferdsteknologi. Da blir også de pleietrengende mer selvhjulpne og det øker livskvaliteten.

Vi må snart bli ferdig med de mange prøveprosjektene og få satt noe ut i livet. Denne teknologien burde vært i bruk over hele landet, sier Høie.

Økonomisk vil dette ikke koste noe. For det kan spares mye på slike tiltak. Og det gir bedre helsetjenester!

Jeg er redd for at hvis kommunene ikke pålegges et nytt oppegg, vil mange syke ikke få hjelp, fordi kommunene ikke vil sette inn nye nødvendige hjelpetiltak.

Når vil kommunene se sitt ansvar? Det er det jeg har spurt om siden 2012. Jeg spør på nytt: Vil de politiske partiene som stiller til valg i 2017 ha med seg en forpliktende helseplan som skal forberede oss på å mestre eldretsunamien som vi vet kommer i 2020-årene?

Nøkkelord

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!