Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Har Trondheim egen utenriksminister?

Bystyret driver egen utenrikspolitikk med boikottforslag overfor Israel.

Tekst:

Publisert:

Boikottarbeidet mot Israel har pågått noen år. Venstresiden med SV-statsråden Halvorsen startet vel det hele i 2005.

Hun fikk klar beskjed fra resten av den rødgrønne regjeringen da statsminister Stoltenberg (Ap) sa at boikott er helt klart ikke regjeringens politikk, og at boikott ikke ville fremme fredsprosessen. Utenriksminister Støre (Ap) rykket også ut og og klargjorde at regjeringen ikke er for boikott. Statsråd Halvovrsen beklaget sine uttalelser,og sa i denne forbindelse :" Som statsråd og finansminister burde ikke jeg ha tatt til orde for en politikk overfor Israel som ikke er i tråd med norsk offisiell utenrikspolitikk. Det har bidratt til uklarhet og usikkerhet om hva som er norsk politikk på dette området".

Sør-Trøndelag fylkesting vedtok i desember 2005 å boikotte varer fra Israel. Det utløste en kraftig protest. Det resulterte i at fylkestinget utsatte iverksettelsen av boikottvedtaket. Hovedgrunnen for dette synes å være brevet fra UD som slo fast at " boikott av Israel er i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen".

Det var sporadiske oppfordringer om boikott fremover, bl.a. fra LO-leder Gerd-Liv Valla og en bystyregruppe i Oslo bystyre , men ingen fikk stor oppslutning.

Og så skjer det at Trondheim bystyre fatter et boikottvedtak 17.november av utenrikspolitisk karakter, der en må spørre : har de også egen utenriksminister som kan føre saken utad?

Må den norske utenriksministeren ennå en gang sette en kommune på plass, og fortelle at vedtaket er ulovlig?

Ordfører Rita Ottervik (Ap) har forstått dette, FØR bystyremøtet. Hun advarte og anbefalte å avvise forslaget.

Men de radikale i bystyret hørte ikke. Lover og regler betyr så lite. Her er det om å lage så mye bråk som mulig.

Hva gjør regjeringen med Trondheim bystyre nå?

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!