Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Kina - Afrikas nye bistandsmakt

Det er ingen hemmelighet at Kina i dag er i ferd med å bli den store bistansmakta i Afrika. For noen uker siden landet jeg på Kilimanjaro flyplass i Tanzania. Det tok ganske lang tid å komme frå flyplassen til Arusha by, som ligger i Nord-Tanzania. Det samme da jeg etter besøk hos «gjemte og glemte» barn/familier ute i «bushen» skulle tilbake til flyplassen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.11.2016 kl 15:49

Kinesere bygger og utvikler med full speed i land etter land i Afrika, Tanzania er ikke noe unntak. Deres gule veimaskiner teller hundrevis i prosjekt etter prosjekt. De nasjonale kunne fortelle meg at kineserne ikke bare sender penger inn i den store utviklingssekken til de ulike regimer på kontinentet. Kineserne fotfølger sin bistand. Og jeg holder det for sannsynlig at bistandspersonalet fra Kina ikke har anledning til å bli stor-millionærer på bistandsmidlene. Jeg regner med de må leve et nøkternt liv sammen med de nasjonale. Og ikke bare det; det forventes nok at de lærer språk og kultur å kjenne. På denne måten er det mange fra Kina som også kommer i kontakt med bevisste kristne i afrikanske land.

Hva ser du da, når du kjører fra Arusha de fire-fem mil til flyplassen, Kilimanjaro? Jo, du ser det som kristne misjonærer i prinsippet har gjort hele tiden, nemlig det å være nær de nasjonale, være rådgivere, gi konkret opplæring. Misjonæren fra Vesten går sammen med de nasjonale med meningsfull kristen opplæring, lærer språk og kultur, og overleverer når de nasjonale har forutsetninger for å overta. Og kineserne-de sitter på de enorme vei-maskinene og underviser nasjonale om hvordan de skal bruke dem. Du ser en brei hatt på hodet til kinesiske ledere som sitter på maskinen ved siden av en nasjonal som kjører, du ser den gule kineseren under den breie hatten for hvert område av det nye store fire-felts veiprosjektet fra Arusha til Moshi (via Kilimanjaro). De bøyer seg ned sammen med de nasjonale- nede i veigrøftene. Du forstå at kineserne ikke overlater strategien til tilfeldigheter, men følger nøye med på alle områder i det store vei-prosjektet. Det samme ser du på sky-skraperne som vokser opp i Arusha og andre steder. Kineserne forstår at det ikke bare er å pøse på med midler. Mange afrikanere får i dag opplæring i Kina- før de sendes tilbake til Afrika.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!