Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krystallnatten – natten mellom 9. og 10. november 1938

Krystallnatten – natten mellom 9. og 10. november 1938

Svein Alsaker FOTO: Arkiv

Det som skjedde denne natten var at Hitlers nazi-regime ødela eller brente 7000 jødiske butikker og bolighus. De ødela også ca. 1400 synagoger, hundrevis av jøder ble drept, tusenvis skadet. 30.000 jøder ble arrestert, hvorav 20.000 sendt i konsentrasjonsleirer. Alt dette skjedde i full åpenhet uten forsøk på å skjule forbrytelsene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.12.2016 kl 22:12

Jødene ble i årene forut for Krystallnatten delegitimert, demonisert og lov-boikottet på dramatisk vis, – ekteskap mellom jøder og arier ble forbudt, jøder ble utelatt fra universiteter og høyskoler, det ble forbudt for jøder å ha offentlige stillinger eller praktisere som leger eller advokater. Alle jøder skulle ha et J-stempel i passet. Det går en rett linje fra denne forhånelsen til Krystallnatten og det senere industrielle folkemordet på 6 millioner jøder, hvorav 1,5 millioner barn.

Markering av Krysallnatten på Bildøy Bibelskole.

9. november er det en markering i Bergens-regionen av det som skjedde Krystallnatten. Arrangør er Sartora Tankesmie og Norge-Israel foreningene støttet av en rekke kristne organisasjoner.

Vi må prøve våre egne reaksjoner og holdninger opp mot dagens politiske virkelighet.

Krystallnatt-markeringene har et dobbelt budskap. Vi skal minnes det som historisk skjedde 9. november 1938 i Nazi-Tyskland, samtidig må vi stille oss spørsmålet om tragedien kunne vært unngått hvis de demokratiske land i verden hadde sagt fra klart og tydelig og skjønt alvoret i jødenes situasjon. De som kunne gjøre noe, gjorde ingenting. Men markeringene denne datoen handler også om at vi må prøve våre egne reaksjoner og holdninger målt opp mot dagens politiske virkelighet.

Dessverre må vi konstatere at jødehatet både i Europa og verden forøvrig er økende. I de islamske land i Midt-Østen og Nord-Afrika er jødene som følge av forfølgelse, praktisk talt rensket ut-landene har blitt «jøderene». Vi opplever hatpropaganda over en bred skala med ensidig kritisk fokus på staten Israel. På nytt trues det med ulike former for boikott. Den rasemessige begrunnede forfølgelsen er ikke lenger gangbar. Nå demoniseres og angripes staten Israel – under dekke av såkalt «legitim kritikk». Et klart eksempel på dette ensidige fokus er FNs menneskerettighetsråd som har fordømt Israel flere ganger enn alle de andre 192 medlemslandene i FN tilsammen. Dette til tross for at Israel er det eneste demokratiet i Midt-Østen krigsatt av diktaturer som bokstavelig talt vil utslette staten Israel. Det foreløpige høydepunktet i denne fordømmelsesorgien er vedtaket i Unesco som nekter for jødenes historiske tilhørlighet til Tempelhøyden i Jerusalem.

Når FN, selv i dagens situasjon, gjør Israel til sin menneskerettighets-skurk nr. 1 er dette etter min menig en form for antisemittisme som bringer tankene tilbake til mellomkrigsårene i Tyskland. Det er nå vedtatt at det skal utarbeides en plan mot jødehat i vårt land. Dette er dessverre en erkjennelse av at antisemittisme fortsatt er utbredt også i Norge. Ved utarbeidelsen av en slik plan må vi vise selvkritikk og saumfare holdningene også til embetsverk og politiske eliter.

Det samme må gjelde Den norske kirke som med sine bønne-uker for fred i Midt-Østen ofte har hatt et ensidig palestinsk perspektiv på fredsprosessen i Midt-Østen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!