Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Lars Gule har havnet på glattisen

Tidligere generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Lars Gule, er den siste i dette forbundet som seiler avgårde på glattisen. Jeg har opplevet hele seilasen fra 1954, da jeg så Kristian Horn i et møte, kaste seg ut som den første fra forbundet, på glattisens farefulle dans!

Tekst:

Publisert:

I denne tiden har jeg stått på avstand og fulgt med, og har hørt en gjennomgangsmelodi som blir gjentatt: kristendommen må bort fra skolen!
Refrengene skifter litt med tidsånden. Humanetikeren Lars Gule kommer med sitt, i disse førjulsdager: KRLE bereder grunnen for svindlere!
Han begynner med sitt foredrag ute fra glattisen i Dagen 28.11., der han vil rense skolen for religionsundervisning. Fordi han og hele Human-Etisk Forbund vil bekjempe "religiøs deskriptiv ekstremisme" (fint skal det være!). Konkret skal det bl.a. være å tro på helbredelse ved bønn. Så vet vi det!

Førsteamanuensen ved Høgskolen i Oslo og Akershus støtter seg på sin "gud"= vitenskapelig
holdbare bevis for helbredelse ved bønn. Det er snakk om tro når folk sier de blir helbredet. Han påstår at "Vi kjenner ingen etterprøvbare eksempler". Og på dette planet fortsetter glattis-seilasen! Fordi vitenskapen ikke er i stand til å gi svar på selve grunnspørsmålet: hva er liv? Da står det igjen å stole på sin egen navle! Det blir bokstavelig talt det faste punkt som vitner om livets opphav! Dette er egenoppfatning av viten.
Når navlebeskuelse blir en vane, da er eget trosliv styrket.

I denne trosverden- der navlen er selve tilværelsens sentrum, blir det jo ikke plass til "fortellingene" om Gud, skapelse, syndflod og så videre. For da har en beredt grunnen for overtro. Og det må jo ikke skolen gjøre! Derimot skal skolen lære elevene etikk. Men da kommer jo spørsmålet: hvorfor det? Er små 1.klassinger i stand til å lære dette? Skjønner ikke Gule at han nå er langt ute på den pedagogiske glattisen?

Og han seiler videre på sin glattis-ferd: privat skoler må få få undervise i samsvar med sitt verdigrunnlag, ( en er da tolerant). Men trosdimensjonen hører ikke hjemme i den offentlige skolen. ( Her går toleransegrensen).

Men det er jo dette som er hodepinen for Human-Etisk Forbund: vi har sett at den nye regjeringen utvidet og gjenskapte kristendommens plass i KRLE faget. Men dette ville jo ikke HEF.
Det er plutselig kommet noe angstbitersk over hele Human-Etisk Forbunds seilas!

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!