Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Legg skylappene vekk - Eldreomsorgen må bli bedre

Fremskrittspartiet har jobbet hardt for å gjøre noe med norsk eldreomsorg i regjering. Det har aldri blitt bygget flere sykehjemsplasser som det gjøres nå. Lovfesting av rett til sykehjemsplass er på plass, det samme er de kommunale ventelistene for sykehjemsplasser. Dette stod FrP alene om å kjempe for i 2013, nå er det etablert politikk. Det samme vil etablering av politiattest for å jobbe med eldre være. Men vi er ikke fornøyd, og har slettes ikke lyktes med å gjøre den så bra som vi har ønsket. Mer må gjøres.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.12.2016 kl 15:15

Vi i Fremskrittsbevegelsen er opptatt av valgfriheten til landets eldre. Dette innebærer at man skal kunne bo hjemme så lenge man selv klarer og ønsker det, men det innebærer også at en sykehjemsplass skal stå klar til den eldre når behovet inntreffer. Valgfrihet innebærer også at de eldre skal ha muligheten til å velge mellom private, ideelle og kommunale sykehjem, alt ettersom hvilken aktør som har det beste tilbudet til den eldre. Dessverre er norsk venstreside med sine ideologiske skylapper imot denne valgfriheten. Sosialistene påstår at private aktører er velferdsprofitører, kun opptatt av penger, og mener at de ikke fortjener skattepengene våre. Dette er et argument jeg aldri har forstått. Det viktigste må jo være at de eldre får en verdig omsorg som er tilpasset deres eget behov, samt at de ansatte får jobbe under gode vilkår. Om omsorgen både er bedre og billigere hos de private, hva gjør det vel at noen tjener penger på omsorg så sant den eldre ikke må betale mer til de private enn kommunale sykehjemmene? Hendene på private sykehjem er tross alt like varme som hos de kommunale, sist jeg sjekket.

En rapport fra NyAnalyse AS bestilt av NHO viser at det i årene 2007-2015 var de private og ideelle aktørene som leverte den billigste og beste omsorgen i Oslo kommune. Det er ikke et mål i seg selv at omsorg skal være billig, men den skal nå iallfall være best. AP, SV, MDG og Rødt har som mål å føre alle private sykehjem tilbake i de kommunales hender, på tross av at det er disse som drives best i Oslo. Anti-valgfrihetspolitikken vil på sikt koste Oslo kommune 145 millioner kroner i året, og ingen aner hvordan det vil gå med det som faktisk betyr noe – Kvaliteten på omsorgen.

For meg er det ikke et mål i seg selv at eldreomsorg skal driftes av den ene eller den andre, slik det er for Ap, MDG, SV, MDG og R. For meg er det viktigste at omsorgen er best mulig, uavhengig av hvem som driver den. Sykepleiere, hjelpepleiere og øvrig helsepersonell står på hver eneste dag for å gi eldre mennesker en god hverdag, enten det står kommunenavnet på brystet, eller UniCare, Attendo eller Norlandia. Norske politikere må se fakta i øynene, og tørre å ha et mangfold av tilbud til landets eldre i alle kommuner. Enten det er innen hjemmebaserte tjeneste, eller på sykehjem. La aktørene lære av hverandre, slik at de gode ideene for god omsorg ikke forsvinner med ideologiske skylapper som begrunnelse. Eldre mennesker fortjener reell valgfrihet, i et mangfold av omsorgstilbud som er utviklet til det beste for den eldre. Vi må rett og slett sette mennesker foran systemer.

Nøkkelord

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!