Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Misvisende om vindkraft

Norge IDAG har hatt noen positive artikler om vindkraft, senest et større oppslag 23. september. Det er positive sider ved denne type kraftproduksjon, men det er helt feil det som hevdes i teksten, at «Norsk vindkraft er nå en viktig bidragsyter til norsk økonomi, og skaper mange nye arbeidsplasser». Det forholder seg snarere tvert om.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.11.2016 kl 15:54

Av artikkelen fremgår det at det skal investeres 1,4 milliarder i Raskiftet vindpark i Trysil, med 31 turbiner og med en estimert produksjon på 370 GWh.

Men, det er det svenske selskapet OX2 som skal stå for utbyggingen. Det bidrar ikke mye til norsk økonomi eller norske arbeidsplasser. Det som er enda verre med norsk vindkraft er at vi, meg bekjent, ikke produserer en eneste vindkraftturbin i Norge, og heller ikke vindmøllene. Det er utenlandske og dyre komponenter alt sammen. Det vi derimot gjør, er å subsidiere vindkraftprosjektene med enorme summer for å få dem «lønnsomme» som alternativ kraftleverandør.

Jeg vil utfordre redaksjonen til å grave litt journalistisk i dette, og følge opp akkurat denne utbyggingen. Hvor stor blir den faktiske årsproduksjonen når anlegget har vært i drift et år? Jeg tror det blir skuffende tall, Trysil er ikke akkurat det mest vindutsatte området i Norge.

Hvor mye støtte får prosjektet totalt fra Enova, som altså er offentlige tilskudd, og hva blir den faktiske strømprisen i kr/kwh, med og uten subsidier?

Det positive med vindkraft er at den er såkalt fornybar, og slik sett er det bare å ønske Eidsiva Energi og Gudbrandsdal Energi lykke til. Dessuten er det jo godt gjort å ha fått med seg det tyske selskapet Stadtwerke München som majoritetseier, så lenge det varer. Men jeg tror dessverre at dette blir et tvilsomt prosjekt for eierne, og ikke minst for norsk økonomi som blir direkte belastet via Enovas store pengebinge.

Norge IDAG er hermed utfordret. Det kunne jo være en start på den gravende journalistikk å undersøke økonomien i de allerede realiserte vindkraftanleggene. De som er bygget langs kysten har i hvert fall et atskillig bedre utgangspunkt enn Trysil, men så var det dette med subsidiene da. De bør avsløres og offentliggjøres først. Hvor mye har samfunnet utbetalt i direkte tilskudd til de vindkraftanleggene som er i drift i Norge, og hva er prisen i kr/kwh?

Det er greit nok å være grønn entusiast, men noen må betale for moroa, og det bør avklares.

Nøkkelord

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!