Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vi er medskyldige

Den skandaløse bestemmelsen fra UNESCO om å fjerne den jødiske identitet fra Tempelberget har vekket de største protester i Israel gjennom hele det politiske spektrum, og med rette. Mange medlemsstater ga den 18.10. etter for islams ekstremisme ved å erklære området for et muslimsk sted, idet de ignorerte dets hellighet for det jødiske folk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.11.2016 kl 15:41

Avstemningen i UNESCO er et slag i ansiktet til historie, til arkeologi og teologi, og representerer et overfall på den egentlige grunnvoll, på den judeo-kristen tradisjon som ligger til grunn for hele den vestlige sivilisasjon. Men selv om Israel peker en anklagende finger eller to mot FN-gruppen, ville regjeringen gjøre vel i å betrakte om kanskje dets egen politikk kan ha bidratt til denne farse, skriver Michael Freund.

For det er Israel selv som nekter jøder å be på Tempelplassen, begrenser deres adgang til området, og har tillatt den muslimske Wakf, som har overoppsyn over det, å ødelegge gamle arkeologiske relikvier der den siste tid. Om dette er den måten som den jødiske staten selv behandler Jerusalems Tempelplass på, skulle det da komme som en overraskelse når andre nasjoner søker å undervurdere eller tildekke vår forbindelse til det? spør Freund.

Akkurat i går, for eksempel, ble en 18-år gammel israeler arrestert, ifølge media-rapport, «mistenkt for å ha bøyet seg da han besøkte plassen.»

Freund sier at han ikke er noen advokat, men når var det at en person ble arrestert fordi han skal ha bøyet seg ned mens han besøkte en offentlig plass? Og selv om han bøyet seg, hvor i den kriminelle kode står det at slik en handling er forbudt? spør Freund.

Og dette skjedde akkurat under Sukkot, når jødene hver dag i Mussaf-bønnen spør Gud om å bygge opp igjen Tempelet, dit «vi vil gå opp og vise og bøye oss for Deg, i løpet av våre tre pilegrims-sesonger», skriver Freund.

Det er dessverre mange liknende eksempler. Sist uke var det fem israelske ungdommer som ble arrestert da de ba ved inngangs-porten, før de overhode hadde satt sin fot på Plassen, og enda retten tidligere hadde gitt ordre til politiet om å tillate dem å gjøre dette.

I flere år nå har jøder som har gått opp på Tempelplassen stått overfor alle slags restriksjoner som begrenser tidsrommet i timer som de kan besøke området på, med forbud mot å bære en Bibel, en bønnebok eller et israelsk flagg. Det har til og med vært tilfeller der politiet har arrestert jøder fordi de beveget sine lepper på en måte som sannsynliggjør at de kan ha kommet til å uttrykke en stille bønn.

Hva slags budskap sender dette til verden om hvordan Israel relaterer seg til Tempelplassen, vårt helligste sted? spør Freund.

Vel, det er rett at UNESCOs resolusjon åpenbart er absurd, og bør fordømmes på det sterkeste.

Neste år markerer Israel 150 års-dagen til begynnelsen av ekspedisjonen som ble ledet av General Charles Warren, en britisk landmåler som ble sendt av Palestine Exploration Fund, som ledet de første store moderne utgravinger på og under Tempelplassen. Sju årtier før UNESCO var opprettet beskrev Warren sine funn i sin Survey of Western Palestine, publisert i 1884, der han gjentatte ganger refererer til området som plassen hvor Israels gamle Tempel hadde stått.

Ærlig talt, når det gjelder Tempel-plassen, så er det som Israel gjør mye viktigere enn det som UNESCO sier. Og vi er enig med Freund.

Men den måten som den jødiske stat behandler jøder som besøker Tempelplassen på, bør rett og slett ikke tolereres, når den tråkker på deres fundamentale rettigheter til frihet og tilbedelse og talefrihet, og nekter dem deres grunnleggende frihet til å samtale med sin Skaper uten frykt for å bli straffet.

Så på alle måter, la våre diplomatiske representanter rope ut og protestere på UNESCOS utilgivelig nedsettende prat mot jøder og Tempelplassen.

Men samtidig, la oss begynne å behandle området med verdighet og med den hellighet det fortjener, og tillate jøder som ønsker å be der, å gjøre dette fritt, skriver Freund.

Her ser vi hvordan jødene selv ransaker seg selv. Tenk om også vi kunne ransake oss selv istedenfor bare å fordømme de som går mot oss!

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!