Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Warren Buffets beste kjøp noensinne

Warren Buffet er en verdenskjent investor. Om man satte 1 dollar inn i hans Berkshire Hathaway i 1965, ville den være verdt 1 598 284 dollar i desember 2015, altså over 16 millioner kroner. Dette tilsvarer en avkastning på 20.8 prosent i snitt. Min far angrer på at han ikke satte inn 100 dollar fra studielånet, som han første gang fikk på dette tidspunktet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.11.2016 kl 15:42

Enda bedre var avkastningen Buffet hadde den første del av karrieren sin. Da drev han et lite investeringsselskap kalt «Buffet Associates Ltd.», som senere dannet grunnlaget for Berkshire Hathaway. I perioden 1957 til 1968 hadde han en snittavkastning på hele 25.2 prosent.

Med slike snittavkastninger år ut og år inn er det ingen overraskelse at Buffet i dag er blant verdens fem rikeste personer. Det mange spør seg om, er om det samme er mulig å få til i dag. Faktisk er dette et spørsmål Buffet selv har blitt spurt om mange ganger. Svaret hans er et betinget ja.

Buffet skiller mellom to typer investorer. De som «vet en del»- og de som «vet ingenting»-investorer. For den siste gruppen anbefaler han lavkostnads indeksfond. Ikke fond som er «aktivt forvaltet», for det kan være like vanskelig å finne en god forvalter, som å forvalte penger selv. Kan du ikke det siste, så er det ingen vits å prøve på det første heller. Invester da som om markedet er umulig å slå: Kjøp et indeksfond.

For den første gruppen derimot, er rådet annerledes. Så sent som i 2005 utalte Buffet at om han hadde hatt mindre summer å jobbe med dvs. under en million dollar i kapital, skulle han klare en snitt-avkastning på over 50 prosent i året.

Dette krever likevel at man leter etter spesielt gode muligheter i de titusenvis av små og store selskaper notert på verdens børser. Han trakk så frem en av sine beste investeringer noensinne og sa:

– Mulighetene fins der ute, men man må lete langt utenfor allfarvei. Du kan finne lokale selskaper hvor det ikke er noe galt å finne. Et selskap jeg fant en gang, Western Insurance Securities, ble handlet for tre dollar pr. aksje da jeg oppdaget det. Det året tjente selskapet 20 dollar pr. aksje! Jeg prøvde å kjøpe så mye jeg kunne få. Men ingen vil normalt fortelle deg om slike muligheter. Du må finne dem selv.

Å finne slike underprisete selskap er nok ikke for hvermannsen, men de er nok der ute for de som er nidtidig i sin jakt, og har tid til å vente på dem. De fleste forstår også at det å kjøpe aksjer til 3 dollar pr. stykk, når de samme aksjene gir overskudd på 20 dollar, er svært lukrativt.

Da blir det noe lettere å forstå hvorfor Buffet har slått markedet ned i støvlene de siste 59 årene med mellom 20 og 30 prosent i årlig snittavkastning.

Nøkkelord

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!