Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Da USA trosset norsk presse

For de fleste nordmenn var det et sjokk at mannen den norske ensrettede presse hadde stemplet som en vits og en taper, ble den store seierherren i presidentvalget i USA.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.11.2016 kl 15:39

Selv satt jeg oppe og så hele prosessen på TV. Jeg fulgte for det meste Fox News sin valgsending, men skiftet over til NRK like etter at det ble tydelig at seieren til Hillary Clinton ikke var selvskreven. Det var påtakelig å se hvordan de norske kommentatorene nektet å innse det som utspant seg. Mens Trump stadig inntok nye stater, fortsatte de ganske lenge med å ta Clintons seier for gitt. Da det så ble klart at NRKs presidenthåp ville gå på en smell, ble det fulgt opp med krisedekning: Hvordan kunne dette skje? Hva gikk galt? Var det FBI sin feil?

Valgsendingen var så langt fra nøytral som den kunne få blitt. Så jeg gikk tilbake til Fox News, som forøvrig hadde et bredt panel i studio fra både Republikanerne og Demokratene. Her var de også overrasket over Trumps brakseier, men det var en mye mer nyansert og analyserende holdning. Spørsmålet de stilte var: Hvordan kunne meningsmålingene ta så feil? Hva er det vi har oversett? En slik ransakende holdning kommer neppe fra norsk presse med det første.

Her i gamlelandet har blant annet BT vært ute med et friskt hovedoppslag med følgende overskrift: «Psykolog: Ikkje la Trump styra livet ditt.» BT fortsetter:

Forakt og frykt for Donald Trump er heilt normalt. Men la han ikkje styra livet ditt.

– Personleg har eg bestemt meg for å halda hovudet kaldt og ikkje gå inn i panikkmodus heilt enno, seier psykolog Rune Mentzoni.

Så ille er det altså fatt med nordmenn etter at Donald Trump vant valget, at vi trenger psykologhjelp for å få tankene bort fra Trump.

Og som det vanligvis gjør når det har vært store terrorangrep eller krigshendelser, fylles media opp av råd om hvordan du skal berolige barna dine etter at Trump vant valget.

– Med så stort mediefokus som denne valgkampen har hatt, oppfordrer vi foreldre til å snakke med barna sine om valget. Det er viktig å trygge barna på at verden ikke over natten blir et farlig sted, sier fagansvarlig i UNICEF Norge Kristin Oudmayer i en pressemelding. Og hun utdyper til Aftenposten:

– Men ærlighet har sine grenser, kanskje man må ty til noen hvite løgner og pynte på virkeligheten noe. Det er viktig å ikke lage et «worst case scenario» heller og skake opp ungene.

Vi oppfordres altså å lyve til våre barn om at Trump ikke er så forferdelig som han egentlig er. Jeg føler den venstrevridde presse er kommet til et nytt lavmål både i dekningen av selve valgkampen og deres valgnederlag etterpå.

Hvorfor tror vi her i Norge at vi vet bedre enn dem i USA hvem som bør styre deres land? Vet ikke amerikanerene selv best hvor skoen trykker? Skremmebildet av Donald Trump som president har også preget store deler av den venstrevridde mediedekningen «over there», men der har de i det minste sterke oppegående alternativ. Her hjemme ser vi at til og med de såkalte kristne mediene hiver seg på hylekoret mot den nyvalgte presidenten. Det til tross for at han er bedre enn Hillary Clinton blant annet i abortspørsmålet, når det gjelder støtten til Israel og han vil utnevne konservative Høyesterettsdommere. Likevel velger både Dagen og Vårt Land å støtte skandaleomspunnede Hillary. De lager til og med ledere som angriper andre kristne som støtter Trump.

Med et slikt mediakorps er det sannelig ikke rart at i Norge er det ifølge en undersøkelse fra YouGov kun 8 prosent som sier de ville stemt på ham. Mens hele 73 prosent ville stemt på Clinton.

Men det går over i det rent absurde når folk ikke lenger vil kalle seg kristne på grunn av det amerikanske presidentvalget, slik Knut Arild Hareides kone, Lisa Maria Hareide, kommenterte da valgseieren var et faktum.

Dette valget har vist at norsk, og internasjonal, venstrevridd media er navlebeskuende og ikke evner å foreta nøytrale analyser. Men det viser også at folket gjør som de vil likevel.

De sa det var umulig, men vi fikk et Brexit, vi fikk en Trump, det er håp for demokratiet!

Nøkkelord

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!