Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Krystallnattens evige budskap

Markeringen av Krystallnatten, 9. november, er en av de viktigste minnedagene i verden. Den har et evig budskap om at det onde vi trodde var umulig, kan skje, om vi ikke står opp for våre medmennesker. Jødenes situasjon i Europa gjør at dagen dessverre har økende aktualitet for den jødiske befolkningen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.11.2016 kl 15:44

1400 synagoger, kapeller og jødiske samfunnshus ble satt i brann i Tyskland og Østerrike. 30 000 jøder ble sendt i konsentrasjonsleir. 400 mennesker ble drept.

I løpet av en natt fikk det jødehatet som hadde vokst frem i hovedstrømmen i det sentraleuropeiske samfunnet, fritt utløp, og det utrolige skjedde.

Og lite visste folk at det bare skulle vise seg å bare være begynnelsen.

Resten av historien er velkjent; Den industrielle nedslaktningen av seks millioner jøder, og det komplette moralske sammenbrudd i Europa.

Vi markerer ikke Krystallnatten fordi det var en historisk begivenhet. Vi markere den fordi det som utspant seg da, fort kan skje igjen, om vi ikke står vakt om menneskeverdet og særlig jødefolket, som er gjenstand for dette flere tusen år gamle hatet.

For akkurat som på 30-tallet er mange blinde for jødehatet. De hakker løs på jødene med alle slags argumenter og anklager.

Men historien viser at jødehatet aldri forsvinner. Det er som en sykdom som kommer igjen i generasjon etter generasjon. Det er en sykdom som rammer ikke-jøder, men som bare jøder dør av.

Men denne gangen er varslene klare nok.

I Midtøsten snakker statsledere om sionistfienden som må utryddes. I Iran jobber de med atombomben, under dekke av at de har fredelige ambisjoner med utvikling av kjernekraft.

Radikale islamister i Hamas, Hezbollah, Al Qaida og IS snakker åpent om utslettelsen av staten Israel og nedslakting av jøder.

Men hva sier verden? De sier det samme som europeerne på 30-tallet: Det kan ikke skje.

De vil tvinge Israel til å rive sikkerhetsgjerde, fordi det vil føre til fred og forbrødring fra arabisk side

De sier at Israel må avgi land og la de ovennevnte organisasjoner innta Jordandalen, Golanhøyden, Judea og Samaria og Jerusalem.

Israel svarer etter bitter erfaring at det vil bli til utskytingsramper mot dem.

Iran og ISIS vil kunne frakte våpen og mannskaper inn til Israels grenser, og rede grunnen for et nytt holocaust, med angrep bra luft og på land.

Men igjen sier folk: Det kan ikke skje.

Vi markerer Krystallnatten for å vise vårt vennskap med Israel og det jødiske folk. Vi gjør det fordi vi har lært av historien.

Vi har sett jødene forfulgt i 3000 år, og fordi vi erkjenner at kampen mot antisemittismen ikke er vunnet en gang for alle, men må bekjempes hver dag på hvert sted hvor den viser seg.

Fordi historien har vist at når jødehatet åpenbarer seg, er det alltid noen som vil si: Det kan ikke skje.

Men vi i vår tid må si: Det skal ikke skje.

Nøkkelord

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!