Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Mikrochipen som løser alt

I søndagens Aftenposten presenterte avisen teknologi som kan løse mange av vår tids problemer. Nå er det tid for å være våken.

Tekst:

Publisert:

«Fredrik byttet ut adgangskortet på jobben, med en chip i kroppen. Snart kan den kanskje erstatte pass og bankkort».

Slik presenteres den nye teknologien. Den høres forlokkende ut. Med den forsvinner risiko for tyveri av pass, nøkler, bankkort og koder. Alt dette utgjør problemer som er økende i Norge. Identitetstyveri er en av de raskest voksende kriminelle aktivitetene i Vesten, og i takt med denne økningen kommer kravene om økt sikkerhet for våre verdifulle opplysninger og eiendeler.

Du trenger ikke være profet for å se hvor denne utviklingen bærer. Men leser du Bibelen, så har du sett den lenge. Dette snakker den klart om. Den advarer kristne mot merke på pannen eller hånden.

«Det sørger for at alle – små og store, rike og fattige, frie menn og treller – får et merke på sin høyre hånd eller på pannen. Og ingen kan kjøpe eller selge uten å ha dette merket», står det i Johannes Åpenbaring 13:16-17

Det står videre i neste vers: «Her trengs det visdom».

Med denne teknologien er det uendelige muligheter. For de fleste handler det om makelighet. Tenk å slippe å tenke på nøkkelen til bilen eller kontoret. Den låser seg opp og starter bare ved at du er tilstede. Eller bankkortet, som man kan både miste og glemme. Det trenger man heller ikke tenke på mer. Og passet, som man tviholder på og låser inn i hotellsafen når man er på reise, kan man også slippe å tenke på.

Dette ligger til rette for å bli en suksess som passer rett inn i vår tid, når kombinasjonen av makelighet og sikkerhet bestemmer folks valg.

Dette er ikke science-fiction. Dette er ankommet, og det er problematisk.

Med denne teknologien er alt av personopplysninger digitalt lagret. Hvor du beveger deg, hva du kjøper, hvem du kommuniserer med, og alt annet vil kunne lagres, og spres. For hvis det er noe vår nære historie har vist, så er det at digitale hemmeligheter spres. Spør bare amerikansk UD om deres erfaring med Wikileaks, eller de nettovergriperne som nylig er avslørt i aksjonen «Dark Room» i Vest Politidistrikt, som trodde de var trygge med kryptering.

I feil hender, for eksempel statens, vil dette være teknologi som effektivt kan iverksette tvangstiltak, og eksempelvis gjøre det umulig å kjøpe og selge.

Vi får si som Johannes. Her trenges det visdom.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!