Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Når bjørnen har våknet...

Hvordan skal vi forholde oss til en stadig mer aktiv nabo i øst? Den siste tiden har det vært registrert økt russisk aktivitet langs norskekysten. Raketter har blitt testet, atombombefly har vært på tokt over Norge. Og det var noe eskatologisk over synet av Russlands eneste hangarskip, Admiral Kuznetsov, som nylig seilte forbi Nordlandskysten eskortert av syv andre krigsskip fra den russiske marinen. Det gigantiske hangarskipet er oppgitt å være 305 meter langt, med en kapasitet på 41 jagerfly ombord.

Tekst:

Publisert:

Målet for reisen var Aleppo i Syria, hvor russerne deltar aktivt i krigen på Assad-regimets side mot ulike opprørsgrupper. Og det var ikke bare disse skipene som dro. De har mobilisert store deler av marinen sin og sendt opp mot 26 skip.

Mange i Norge har vært usikre på hvordan det amerikanske presidentvalget skulle virke inn på verdensfreden. Donald Trump har tydelig signalisert at USA ikke nødvendigvis ønsker å være verdenspoliti om ikke partnerne i NATO stiller opp og øker sin forholdsmessige innsats.

Norge ligger lagelig til for hugg om Putin vil posisjonere seg overfor EU og USA. Vår kystlinje er en strategisk ressurs i krig, og med et forsvar på linje med et U-land, kan Nord-Norge være et fristende bær å plukke for bjørnen i øst. Da er vi latterlig underlegne om ikke Trump stiller opp.

På den annen side ser vi at leder av NATO, Jens Stoltenberg, gir «The Donald» rett. Det har vært en uheldig nedbygging av forsvaret, og vi kan ikke bare overlate forsikringspremien vår til USA. Særlig når det er viljen våre politikere har vondt i og det ikke skorter på evnen til å satse. Kanskje kan den nyvalgte amerikanske presidenten gi oss et kakk så vi våkner av Tornerose-søvnen og begynner å ta Forsvaret på alvor før vi bråvåkner av bjørnens klo.

Det er mange profetier som har gått ut om at Russland skal ta deler av Norge. Noen mener ned til Trøndelag, andre har sagt bare Finnmark. Mennesket spår, men Gud rår. Det som er sikkert, er at Vladimir Putin har vist at han skyr ingen midler. Ukraina-krigen er et grelt eksempel på det.

Putin har spilt på patriotisme og nasjonalisme for å styrke sin egen posisjon i den russiske befolkningen. De opposisjonelle er undertrykte. Boris Nemtsov ble skutt på åpen gate i 2015, timer etter at han hadde appellert til folket om å støtte en demonstrasjon mot Russlands krig i Ukraina.

Den russiske presidenten har også startet kristenforfølgelse og innførte i sommer en lov som gjør det forbudt å evangelisere. Den såkalte «Yarovaya-pakken» innebærer strenge restriksjoner på kristen aktivitet. Det er blant annet blitt ulovlig med husmenigheter, og det er bare lov å møtes i registrerte kirkebygg. Personer som ikke adlyder, kan bli bøtelagt opp til 780 dollar, mens organisasjoner kan bli bøtelagt mer enn 15 000 dollar. De nye reglene førte til at Graham-organisasjonen avlyste en stor samling for forfulgte kristne som var planlagt denne høsten i Moskva.

Det er på mange måter en urolig tid vi lever i, med mange brytninger. Men jeg tror vi kan takke Gud for at vi fikk Donald Trump og ikke Hillary Clinton, også når det gjelder verdensfreden. Demokratenes presidentkandidat la opp til en hardere konfrontasjonslinje mot Russland. Det er ingen god taktikk å true en bjørn som allerede er hissig. Signalene fra Russland etter at Trump ble valgt, er nytt håp for gode relasjoner mellom de to stormaktene. Og det er mulig det nå vil bli lettere for de to å sammen bekjempe IS.

Men det er klart at om USA ikke backer oss, ligger vi tynt an. Trumps uttalelser om å anerkjenne Krim-halvøya som russisk territorium er skremmende med tanke på vår egen situasjon. La oss håpe våre norske politikere vet å bygge gode relasjoner til den nye administrasjonen i Det hvite hus, selv om deres favoritt, Hillary Clinton, er ute av dansen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!