Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny fokusering på kampen mot BDS-antisemittismen

Krigen mot «Boikott, Divestering og Sanksjonsbevegelsen» (BDS) blir kjempet på mange områder. Det viktigste argumentet er imidlertid underrepresentert: Det fins BDS-aktiviteter som utelukkende fokuserer på Israel og derfor i seg selv er antisemittisk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.11.2016 kl 15:27

Man trenger bare å lese definisjon på antisemittisme. Denne er ført i pennen av det Internasjonale Minnesenteret for Holocaust. Da forstår man BDS-bevegelsens antisemittiske karakter. De viser spesifikt til «bruk av dobbeltmoralske standarder ved å avkreve Israel holdninger og oppførsel som ikke blir avkrevd noen annen demokratisk nasjon». Det faktum at BDS ofte blir rettet eksklusivt mot Israel uttrykker nettopp slik dobbeltmoral. 31 nasjoner har godtatt IHRAs definisjon av antisemittisme. Disse omfatter USA, Canada og 24 EU-land.

Antisemittisme

En av dem som protesterer mot Israel er den canadisk-jødiske forfatteren Naomi Klein. Hun skriver: «Den beste strategien for å gjøre slutt på den stadig mer bloddryppende okkupasjon er at Israel blir målet for den slags global bevegelse som i sin tid stanset Apartheid i Sør-Afrika.» Klein la til: «Hvorfor single ut Israel når USA, Storbritannia og andre vestlige land gjør det samme i Irak og Afghanistan?» Hun svarte selv på sine spørsmål: «Boikott er ikke et dogme, men en taktikk. Årsaken til at BDS-strategien bør iscenesettes mot Israel er praktisk. I et land som er så lite og avhengig av handel som Israel er det, kan taktikken faktisk fungere.»

Klein sier dermed at hun fremmer aggresjon mot Israel på en måte som er annerledes enn de angrep man gjør mot andre demokratiske nasjoner. Uttalelsen hennes er et premieeksempel på antisemittisme, slik den er definert av IHRA. Den singler ut Israel for negativ behandling på samme måte som antisemitter utøver dobbeltmoral mot jøder.

Dan Diker ved Jerusalem Center for Public Affairs konkluderte at bevegelsens målsetninger går lenger enn bare å uttrykke antisemittiske holdninger. Han sier: «BDS er ikke mente å bare skulle presse Israel mot en tostatsløsning. BDS blir snarere brukt som en plattform for å fremme utslettelsen av Israel som nasjonalstat og av det jødiske folk.»

Listen av dem som fremmer BDS mot Israel, deres støttespillere eller bosetningene er lang som et vondt år. I USA omfatter disse organisasjoner, akademikere, studentforeninger og pensjonsfond. Enkelte eksempel har vist at syv av ti studentforeninger ved universiteter i California maner til BDS. Disse har stemt for divestering fra alle amerikanske foretak som tjener penger på bosetninger, som blant annet Caterpillar og Hewlett-Packard.

Pensjonsorganisasjonen til United Methodist Church har svartelistet Israels fem største banker som har filialer i bosetningsområdene. Den presbyterianske kirken i USA har også presset frem en rekke støtteresolusjoner for BDS på sin generalforsamling. De har også manet Israel til å forlate «områdene». Det virker som om de mener at ytringsfrihet inkludert retten til å være antisemitt.

Målrettet boikott

Mer enn 70 amerikanske intellektuelle og akademikere publiserte nylig et åpent brev hvor de manet til «målrettet boikott» av alle israelsk bosetninger i Judea og Samaria, så vel som av produkter og tjenester som leveres fra disse bosetningene. The American Studies Association, og National Women’s Studies Association har også stemt for å boikotte israelske universiteter.

Andre amerikanske akademiske foreninger som har tilsluttet seg boikottlinjen omfatter African Literature Association, og Association for Asian American Studies, Critical Ethnic Studies Association og Nativ American and Indigenous Studies Association.

Mottrekk

Fire professorer fra Pennsylvania State University og Rutgers University har saksøkt American Studies Association or deres boikott av israelske universiteter. De mener at boikotten er i strid med lovene i District of Columbia (Washington D.C.) I USA fins det en rekke anti-BDS-lover som er under vurdering i kongressen og i mer enn tyve lovgivende statsforsamlinger. Mange av disse statslovene krever at man trekker tilbake statsstøtte, deriblant pensjonsmidler fra organisasjoner som boikotter Israel. Illinois og South Caroline har vedtatt slike lover, som blant annet omfatter beskyttelse av bosetninger i Israel. New York-guvernør Andrew Cuomo godkjente eksekutivordre 157 til statslov som forbyr statseide foretak og myndigheter å bruke offentlige midler til å støtte BDS-kampanjer mot Israel. President Barack

Obama har undertegnet en lov som straffer BDS-kampanjer mot Israel, men uttalte samtidig at han ikke vil la disse lovene gjelde bosetninger i Judea og Samaria.

En rekke europeiske institusjoner har også fordømt BDS. Byrådet i Paris vedtok to resolusjoner som fordømmer boikottforsøk mot Israel. En av resolusjonene forkynner at Paris Kommune «motsetter seg alle offentlige forsøk på å isolere Israel fra verdens nasjoner.» I Storbritannia har den britiske regjeringens kontor sluppet en uttalelse som sier at regjeringen forbyr lokale myndigheter og offentlige organisasjoner i Storbritannia å boikotte israelske leverandører og at de som forbryter seg mot dette kan komme til å bli straffet på det strengeste. Uttalelsen legger til at slike boikotter undergraver god samfunnsånd, forgifter og polariserer debatten, svekker integreringen og styrker antisemittismen.

BDS-bevegelsens antisemittiske karakter har ikke bare blitt identifisert og understreket av staten Israel, jødiske individer og jødiske organisasjoner som World Jewish Congress, Simon Wiesenthal Center, og American Jewish Congress. Senator Chuck Schumer fra New York kalte også nylig BDS-kampanjen for antisemittisk.

Amerikansk motstand

Hillary Clinton og den republikanske politikeren John Kasich, Ted Cruz og Donald Trump, samt senator Cory Booker, en gruppe latinamerikanske og karibiske politikere, så vel som daværende britisk justisminister Michael Gove og den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier har alle fordømt BDS-bevegelsen som antisemittisk.

Tyske holdninger

Store deler av kritikken mot BDS er, understreker imidlertid ikke dens antisemittiske karakter. Et interessant unntak gjelder studentrådet ved Universitetet i Leipzig i Tyskland. Studentrådet stemte for å «fordømme den antisemittiske BDS-kampanjen» og er «motstander av antisemittiske virkemidler som å avlyse invitasjoner av israelske akademikere». Avstemningen mot BDS var en respons til en tilstellning hvor Lori Allen, en professor fra Universitetet i London som støtter akademisk boikott av Israel og rettferdiggjør terrorisme mot den jødiske staten.

I 2015 uttalte den tyske parlamentarikeren Volker Beck fra partiet «De Grønne» at «Det fins ingen tvil om at det fins antisemittisk motivasjon innen BDS-kampanjens spektrum. BDS tar primært sikte på israelske jøder og er derfor antisemittisk. De som aggressivt boikotter jødiske israelere er derfor antisemittiske. Den som aggressivt boikotter israelske varer og personer, bør også vurderes som antisemitt av den føderale regjeringen.»

Likevel avviste den tyske regjeringen dette på det daværende tidspunkt og hevdet at det ikke fantes noen gjeldende definisjon på antisemittisme. Siden den gang har IHRAs definisjon blitt akseptert, noe som krevde at den tyske regjeringen måtte si seg enig i uttalelsen. Derfor kan Becks forslag om å anse BDS som et antisemittisme verdt et nytt forsøk.

BDS - brudd mot folkeretten

I en studie utført av Talia Naamat ved Kantor Center ved Tel-Aviv University analyserer hun BDS-handlinger som brudd mot Folkeretten, menneskerettighetsprinsippene og prinsippene om å ikke diskriminere internasjonale handelsavtaler.

På grunn av aksepten av IHRAs definisjon, kan anti-BDS-bevegelsen dessuten også fokusere spesifikt på to sentrale målsetninger. Den første er å finne flere alerte som ikke bare vil ta grep mot BDS eller fordømme den, men også proklamere den som antisemittisk.

Det andre er å gå til frontalangrep mot organisasjoner og enkeltpersoner som støtter BDS som fremmere av antisemittisme.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!