Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vårt Land og makten

I mange måneder har en gruppe i Vårt Lands redaksjon jobbet med å finne ut hvem som har makt på tros- og livssynsfeltet i Norge. De har til og med laget en egen nettside for prosjektet: Maktkartet.no.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.11.2016 kl 15:46

Vårt Land har særlig satt fokus på hvem som er i slekt med hvem, og i dette kartet virker det som absolutt alt teller som «makt». Enten man er pastor, ungdomsleder, eller lovsanger.

I utgangspunktet kunne det være interessant med et maktkart. Hva med å kartlegge hvem som sitter med reell politisk makt, for eksempel i statssekretariatene. Er alle bånd brutte til tidligere regjeringer eller styrer de etter politisk lojalitet på tvers av regjeringskonstellasjoner?

Det kunne også være av allmenn interesse å få vite hvilke slektskap, kjennskap, og vennskap det er mellom høystående politikere og mektige safunnsaktører.

For ikke å snakke om at noen burde gravd i hvilke maktsammenhenger våre folkevalgte politikere deltar i som er unntatt innsyn fra befolkningen. Ta for eksempel de årlige Bilderberger-møtene, der kun inviterte gjester fra den internasjonale eliten er velkommen. Hva diskuteres og bestemmes i disse fora som pressen har forbud mot å rapportere fra? Der har både Jens og Thorvald Stoltenberg møtt, også Erna Solberg, Siv Jensen og i år utenriksminister Børge Brende. Andre norske deltakere har vært næringslivsledere som Svein Richard Brandtzæg (Norsk Hydro), Jon Fredrik Baksaas (Telenor) og Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen. Det er høyst problematisk at våre folkevalgte deltar sammen med eliten i slike lukkede fora.

Et annet maktkart vi gjerne skulle sett, er islams internasjonale maktkart. Det ville vært interessant med en grundig journalistisk analyse av hvordan det muslimske brorskap jobber for å få innflytelse over hele den vestlige verden.

Journalistene kunne spurt om Saudi-Arabia, Iran eller andre store islamske aktører er involvert i finansiering og ideologisk påvirkning av islam i Norge? Og satt spørsmåltegn ved hvilken internasjonal sammenheng de «norske» imamene står i. Slike maktlinjer hadde det vært av betydning å avdekke.

Men i stedet for en interessant og relevant maktanalyse har Vårt Land brukt fire journalister i lengre tid til å finne ut hvem i kristen-Norge som er gift med hvem og hvilken misjonsorganisasjon de har verv i. Et eksempel fra de journalistiske «avsløringer»: «Et tydelig fenomen er at ganske mange «prestebarn» er blitt prester.»

Og jeg siterer videre: «Blant «familiedynastiene» i troslandskapet utmerker ikke minst en del slekter med biskoppelig innslag seg. Etternavn som går mye igjen er Osberg, Aarflot, Stålsett, Byfuglien, Skeie, Bondevik, Dahl, Svartdahl, Oftestad, Kvalbein, Utnem, Pettersen, Kjøde og Haanes.»

Det er ikke akkurat noen journalistisk bombe Vårt Land avslører her. Og med måten de har blandet muslimske og kristne ledere, viser de også at den gamle kristne avisen har lagt seg på en syltynn ideologisk linje.

Nøkkelord

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!