Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Arturo Sandoval om Fidel Castros død

Ved båren til Fidel Castro er det noen som hyller en stor mann. De sier han var et forbilde med innflytelse på generasjoner som kommer. Dessverre kan det være noe rett i det. Den venstreorienterte voldsromantikken og diktatorforelskelsen tar aldri slutt.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.12.2016 kl 16:05

Den russiske presidenten, Vladimir Putin hyllet Fidel Castro.

Og den amerikanske presidenten Barack Obama, sendte sin hilsen om deltagelse i sorgen.

Vi skjønner hvorfor det måtte bli systemskifte i Washington. Og at behovet for det er åpenbart i Moskva også.

Den stemmen vi har lyttet til i all viraken rundt diktatoren og torturisten Fidel Castro, som har tusenvis av liv på samvittigheten, er cubanernes egen.

I Miami, eksil-cubanernes by, feiret de hans død. Det er en ny mulig framtid for Cuba. Kanskje får eksil-cubanere, som Castro tok all eiendom fra, og ofte livet til nære familiemedlemmer, igjen treffe de av sine kjære som ble igjen på Cuba.

Den stemmen som gjorde mest inntrykk på oss, var jazzpianisten Arturo Sandoval. Han ble intervjuet på CNN, da nyheten ble kjent. Han sa følgende som jo gir uttrykk for den nøkterne sannhet: -Jeg har et langt liv sett fram til at diktatoren skulle forsvinne. Jeg var 10 år da jeg forlot Cuba og husker det godt. Castro er ikke noe å ære. Han har stått for et horribelt diktatur i 58 år. Han har ødelagt Cuba. Det vil ta et par generasjoner å bygge det opp igjen.

Hvem har rett av disse stemmene? Statsmenn som hykler at Castro var en stor statsmann? Nei, resultatene taler for seg selv. Det fins ikke frihet på Cuba. Men det fins fengsler. Der havnet mange av de som trodde på friheten. Kristenforfølgelsen var lenge alvorlig på Cuba.

Det er Cubas historie. Den må vi fastholde midt i all Castro-viraken. En verden som ærer diktatorene ved deres død, kan ikke oppnå frihet.

Men det fins en annen ting også som forteller alt om Cuba. Alle kilder vi ser, fastholder at gjennomsnittslønnen på Cuba er 200 kroner i måneden. Det er hva staten betaler sine ansatte. Det er jo dette rendyrket sosialisme, uten kapitalistiske innslag i økonomien, betyr.

Selv i et land med de beste betingelser fra naturens side.

200 kroner måneden er det jo ikke mulig å leve på. Konklusjonen må bli at den kommunistiske økonomi har ført til at hele økonomien som holder liv i folk på Cuba, er svart. Noen annen forklaring er vanskelig å finne.

Det er farlig å opphøye mennesker som har tatt eiendom og frihet fra så mange, og som har massevis av liv på samvittigheten. CNN kom faktisk best fra disse flaue nyhetssendingene, og begravelsestelegrammene fra Russland, India og Amerika.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!