Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Den vakre Hurva-synagogens historie - som berører oss

Under vår tur til Israel nylig gikk vi gjennom det jødiske kvarter i Jerusalem. Ingen kan unngå å legge merke til den vakre Hurva-synagogen, som ble gjenoppbygget og innviet igjen i 2010.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.11.2016 kl 15:50

Men verden har skreket opp om at Israel ikke skulle bygge den opp igjen. Hvorfor det? Den var jo bygget alt på 1500-tallet eller enda tidigere, ble ødelagt av den islamske verden i 1860 og i 1948, og er nå for tredje gang bygget opp igjen.

Også i norske medier har de skreket opp over dette som en ulovlighet fra jødenes og Israels side. Men de bygget jo bare opp igjen den synagogen som har stått der fra 1500-tallet! Da er det noe som forstyrrer logikken. Heter det som forstyrrer, antisemittisme?

I hagen til Hurva-synagogen står en minaret (del av islamsk moske) som jordanerne plasserte der da de rev synagogen. Jødene har latt den stå. Fintfølende rekker de ut en hånd mot sine beseirete plageånder.

Tolken på rundturen i Jerusalem fortalte at hennes bestemor vokste opp her i det jødiske kvarter - før 1948. Hun var en av de mange jøder som ved alle folketellinger siden 1850, har utgjort flertallet i Jerusalem. Men de som bodde der i 1948, ble fordrevet. Alt de eide, hus og grunn, ble frarøvet dem. Men når de jødiske flyktninger kom tilbake igjen 19 år senere, i 1967, da hyler heler verden at det er ulovlig. Er ikke det antisemittisme?

Og UNWRA, FNs spesialorgan for hjelp til flyktninger i Midtøsten, har aldri tatt seg av disse jødiske flyktningene. Og da de, etter seieren i 6-dagerskrigen, vendte tilbake til sine ruiner av noen hus og bygget dem opp igjen, så kaller verden dem okkupanter. Inklusiv våre egne utenriksministre. Fy for skam.

Besøk i Jerusalem er alltid en vekker. Det berører en. Historien blir levende. Og en kan sette ting i perspektiv.

Vår konklusjon er at antisemittismen ikke gikk over. Og at vi snarest må bekjempe den i vår egen midte. Og ikke minst hos våre nye landsmenn.

Asylsøkere med antisemittiske holdninger bør ikke få rom hos oss. Varslene er at innvandringen har akselerert en bølge av antisemittisme i Europa.

Vår sivilisasjon overlever ikke en runde til med antisemittisme. De som kommer for å bli våre nye landsmenn, må forplikte seg på våre vestlige verdier som sier nei til jødehat og antisemittisme.

Problemet kan ikke bare skyves under teppet, når 60 prosent av jødene i noen europeiske land ikke kan gå ut med jødiske kjennetegn på seg og jødiske synagoger over alt må ha politivakt.

På et tidspunkt må man si at nok er nok.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!