Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Diskusjonen om statsbudsjettet

Diskusjonen om årets statsbudsjett handler om noen få milliarder.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.11.2016 kl 16:00

Den burde i stedet handle om hvordan det blir nok penger til bygging av veier og til grønn omlegging – som bidrar både til velstand og helse på 1-2 prosent i dag. Bare en halv prosent øket økonomisk vekst, fra lavmålet vil i løpet av årene som kommer, gi oss flere ekstra oljeformuer. Så stor er verdien av vårt arbeid og effektivisering av privat og offentlig virksomhet. Vi må øke i økonomisk vekst. Og vi kan samtidig fremme et grønt skifte.

Men det er ingen diskusjon i dag av denne omleggingen til et samfunn som produserer mer – og grønnere - med
mindre bruk av penger.

Tankene i diskusjonen av statsbudjettet går på gamle stier – liksom eksporten av Norges rikdom til markedene ut i verden. Eksporten fra de hyperproduktive fylkene langs kysten, går på asfalterte krøtterstier. Og tar dobbelt så langt tid til Oslo – som nødvendig. Fire timer istedet for åtte. Men denne eksporten kan ifølge regjeringens prognose være verdt mer enn oljen i 2040, 300 - 500 milliarder. Og så kan vi ikke ta penger til veier som gir vekst og grønt skifte fra et oljefond på 7100 milliarder.

Snakk om å sette seg selv i en meningsløs tvangssituasjon. Man vet ikke om man skal le eller gråte over den politiske krisen i forbindelse med statsbudsjettet. Penger er der, både til veier og grønt skifte.

Kjør!

Nøkkelord

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!