Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

En vred gutt

Vår gamle venn Anders er blitt en vred gutt som skriver kronikker om «brente barn» i Vårt Land og Dagen og alle de store sekulære medier. Og så liker den briljante unge humanetikeren å attakkere Visjon Norge og Norge IDAG – og drive reklame for Dagen og Vårt Land, fordi de ikke representerer «kristenfundamentalismen» til Norge IDAG og Visjon Norge.

Tekst:

Publisert:

Han beklager at vi bygger på kristne fundamenter. Han er nemlig veldig opptatt av det mytiske begrepet «kristenfundamentalismen», som er elsket av den sekulære presse.

Vi aner ikke hva det ordet betyr. Eller om det har noen mening hos dem som bruker det. Det brukes så å si alltid i negativ mening. Anders er i godt selskap med alle de som mangler definisjoner av begrepet. Men slik mangel på definisjon av begreper kaller vår yndlingsfilosof Ludwig Wittgenstein for nonsens. Uten definisjon ingen mening.

Og derfor er det som Anders og de politiske korrekte media skriver om kristenfundamentalisme, nonsens.

Så enkelt er det. Logisk sett. Tar vi nå ordet bokstavelig, og definerer det, kan vi forstå fundamentalisme, etter ordlyden, som det å bygge på fundamenter. Og ikke i løse luften.

De som står på fundamenter, er da fundamentalister. Men da skjønner vi at ordets grunnbetydning er positiv. De som står på faste fundamenter, som kristne som står på Bibelen, er jo bedre stilt enn de som står i løse luften, uten fundamenter. Vi tror en briljant ung mann kan skjønne det. La oss ta et eksempel.

Vi har aldri hørt om noen byggesøknad som gikk igjennom i en kommune, der husbyggeren har søkt om et hus uten fundamenter, og som skal stå i løse luften. Selv de mest sosialistiske kommuner tror ikke på slike opplegg til et hus. Alle kommuner vil si absolutt nei til et slikt prosjekt.

Selv om arkitekten har tegnet flott hageanlegg rundt huset, så er jo ingen kommune så gal at de tror på en sjarmerende arkitekt, med hus uten fundamenter. Skal vi nå gå fra bildet til saken, ser det logiske resonnement slik ut:

Det at noen er uten en tro, uten en forankring, uten fundamenter, uten meta-narrativer, som en sier i filosofien, er vår tids største bløff. Men den spres veldig aktivt av representanter fra blant annet Human Etisk Forbund som Anders tilhører.

Dette med å være uten fundamenter tror vi altså ikke på.

Vi tror at de som sier slikt om seg selv, bare skjuler det Visjon Norge kaller sekulærfundamentalisme. Det er en ny sekulærreligion for filosofisk uskolerte. Den selger inn en form for ideologisk maskering av sitt sekulærideologiske trosgrunnlag. Politisk korrekte medier bruker dette for å selge inn sitt skjulte sekulære trosstandpunkt.

Slik kamuflert sekulær religion ender ofte med å forfølge kristne. Vi venter på en rapport fra en konferanse i Oslo som viser hva som kan skje.

Anders mener Dagen og Vårt Land er så mye bedre enn Visjon Norge og Norge IDAG i forhold til det han kaller kristenfundamentalismen. De er altså ikke kristne-fundamentalister – men tvert imot uten klare kristne fundamenter. Denne fortellingen har vi vanskelig for å svelge. Må ikke dette være feil?

Heller ikke våre kollegaer kan stå i løse luften. Det er jo kristne aviser. De står på fast grunn. Derfor er de, i den mest nærliggende definisjon av ordet, kristenfundamentalister, akkurat som Visjon Norge og Norge IDAG – om vi skal gi Anders sitt negativt ladete språk en logisk og språk-nær definisjon.

Men det er kommet en ny bok som kan hjelpe oss alle her. Vi kan komme ut av ord uten definisjoner og tanker uten mening. Det er boka til Timothy Keller. Han er predikant i New York for 5000 mennesker - og pastor for en generasjon av «brente barn» i storbyen.Vi vil sende Anders boken i nettutgave. Den er en gave fra oss. Vi håper at en vred gutt kan bli en glad gutt. Vi er jo glad i slike som ham,

Boka er et ypperlig forsvar for kristne fundamenter som det best empirisk og logisk forsvarbare alternativ i tankens verden.

Vi mottar gjerne en intellektuell anmeldelse av boka – fra Anders. Det vil bli en spennende fortsettelse på debatten om «brente barn». Vi må gå utover gråteøvelsene «fra brente barn» og inn i det intellektuelle. Gråteøvelsene har nå vært repetert 10 ganger i alle aviser, også i Vårt Land og Dagen. Men alt kan ikke løses med snørr og gråt. Noe må løses med intellektuell refleksjon. Vi tror Anders faktisk har et meta-narrativ, som er et fundament for alt han skriver.

Gutter som er vrede på kristentroen, er vanligvis sekulærfundamentalister. Det vil si de bygger på trosmessige fundamenter, som er sekulære. Vi tror rett og slett Anders må innrømme at han selv er endt opp som sekulærfundamentalist.

Men den kristne tro som er bygget på åpne bevisbare fundamenter, er mye bedre enn alternativene. Vi er sikker på at Timothy Kellers bok vil friste en intellektuell som Anders Torp – til å gi seg i kast med den egentlige tenkende dialogen. Kapittel for kapittel.

Tiden som vred ung mann bør være over. Nå er det tid for å møte på Wittgensteins torg - med definerte ord og begreper og oppdatert filosofisk refleksjon om hva fornuften kan si og ikke si.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!