Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Foran 500 års-jubileet for vekkelse og reformasjon

Et salmevers fra reformasjonen forteller hva Luther og de store salmediktere synger – i julen spesielt, men også i påsken og pinsen og gjennom hele kirkeåret:

Tekst:

Publisert:

«Vår gamle fiende hård, til kamp imot oss står. Stor makt og arge list, han bruker mot oss visst. På jord er ei hans like», skriver Luther. Dette er reformasjonens analyse av situasjonen. Vi tar med denne åndelige intensivitet de følte når vi skal inn i 500 års-jubileet i 2017. Store feiringer, i Tyskland og Norge, og over hele verden. Vent og se.

Men salmeverset ender ikke der, men med seier. Overveldende seier. De kristne er vinnerlaget. Det er ingen fare for det. Hør bare fortsettelsen på salmeverset: «Og tok de enn vårt liv, gods ære barn og viv. La fare hen, la gå. De kan ei mere få. Guds rike vi beholder.»

Det er hele hemmeligheten. Vi beholder Guds rike. Seieren. En ny himmel og en ny jord, sier Bibelen. Vi ser en tid i møte av ubeskrivelig glede, fordi vi er begynt på gleden i Kristus alt nå.

«Gled dere alltid», sier Guds Ord. Igjen og igjen. Gleden kan aldri stanse, unntatt der Kristus forsvinner. I Guds menighet er evig glede – vel og merke ikke i de naturlige ting, men i de guddommelige ting, stilt til vår rådighet i de verste situasjoner. Gleden i Kristus.

Og julesalmene er jo også full av glede. Fremfor alt glede.

«Deilig er jorden, prektig er Guds himmel, skjønn er sjelenes pilegrimsgang. Gjennom de fagre riker på jorden, går vi til paradis med sang.»

Mer enn det. Revolusjonen er begynt. Vi får et nytt legeme, en ny himmel og en ny jord, sier verdensledende bibelforsker N.T. Wright i sin inntrengende eksegese av bibeltekstene i boka «Dagen Revolusjonen begynte».

En gruppe politikere var samlet før jul. Et bilde som ligger ute på nettet vil ha det til, at noen av dem ikke ville synge «Deilig er jorden,» før jul.

De surmulte. Men en deilig ny jord kommer til dem uansett, ved tidens ende. Det er juleevangeliet, som har vært vår 90-prosents kultur i 1000 år – og fortsatt er vår historiske 90-prosentskultur. Den sekulære kultur staten bruker milliarder på, er bare en 10-prosentskultur, historisk sett. De må leve mye lenger i historisk posisjon for å bli 90-prosentskultur.

Og ting kan snu.

Vi fulgte et program på svensk TV fra Russland, som slo fast at hele det tidligere kommunist-Russland har vendt tilbake til troen på Gud og på Kristus.

Nå mangler bare gjenfødelsens under i hvert hjerte. Men Russland har tatt imot Kristus igjen og kastet ateistisk kommunisme på dør som blant annet sier at abort er bra og at barna er statens og ikke familiens barn.

Så fort kan det snu fra ateistisk skole (slik mange ønsker i Norge)til kristen skole. Fra 9 prosent som trodde på Gud under kommunismen, til 90 prosent som tror på Gud i dagens Russland. Og slik kan det snu i Norge også, like raskt, om de bare pøser på med enda mer ateisme og sovjetstat. Vi har gode erfaringer med det. Det snur raskere da!

God jul til – hjertene bange.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!