Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hagens viktige erkjennelse

EU er i dyp krise. Det er opplagt for de fleste. Derfor ligger de fleste EU-tilhengerne lavt i terrenget. Men de modigste og mest oppriktige erkjenner realitetene, og sier det som det er. Carl I. Hagen var selv EU-tilhenger, men nå har han snudd.

Tekst:

Publisert:

Kull- og stålunionen av 1950 er blitt noe annet enn det grunnleggerne hadde drømt om. Det som skulle utvikle seg til det vi kjenner som EU, er nå i oppløsning.

Drømmen om et indre marked til vekst og velstand for de samarbeidende nasjoner, har blitt til et overnasjonalt eliteprosjekt uten legitimitet. Ambisiøse politiker og byråkrater som blandet seg inn i alt fra størrelsen på agurken til utenrikspolitikk har forstrukket seg.

Den ytre grensen er perforert, og stadig flere ber om at nasjonalstaten setter vern om sine egne grenser. Og distansen mellom de bestemmende og folk flest, er større enn noensinne, samtidig som globalisering og sosiale medier gjør verden for øvrig, stadig mindre.

Storbritannias beslutning om å forlate unionen var første spikeren i kisten. Flere kan følge i årene som kommer.

Men altfor mange av dem som tidligere har sagt ja til EU, og som ser det samme som alle oss andre, fastholder sitt ja. De snakker ikke høyt, men venter kanskje på at noe skal skje, som gjør at EU igjen kan komme på dagsorden, en gang i fremtiden.

Om det skyldes ideologi eller frykten for å tape ansikt vet vi ikke, men elitene har alltid vært mer for EU enn folket. Det viste folkeavstemningene i 72 og 94.

I denne ukens Norge IDAG sier Carl I. Hagen noe politikere sier svært sjelden. «Jeg tok feil». «Jeg forutså ikke». Nei til EU-bevegelsen vokser ved at ja-folk skifter side. Og Hagen har flyttet stemmer før. Han appellerer til folkedypet, og kan bli den nye Nei til EU-generalen.

OM EU-debatten våkner til liv igjen, kommer vi til å trenge de ærlige og modige politikerne som sier ja til folket, og nei til elitene. Det er det EU-saken alltid handler om, til syvende og sist.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!