Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Klar for et energiuavhengig Amerika – og 25 millioner nye jobber

Donald Trumps gjenvalg står og faller med at han oppfyller valgløftet om et energiuavhengig Amerika og 25 millioner nye jobber. Den hvite og svarte arbeiderklassen bragte ham til makten i det mest overraskende valg i Amerikas historie, som kommentatorene nå sier i USA. Og han vant med «et landslide» (valgskred). Hele landet er rødt, (republikansk), bortsett fra de store byene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.11.2016 kl 15:24

De samme vil stemme ham og republikanerne bort om fire år – om de ikke har nådd målet. Derfor er transition-temaet (overgangsteamet) alt i gang med å lage planen for å «Make Amerika great again».

Det landlige og industrielle Amerika som ligger mer og mer øde og forlatt etter avindustrialiseringen, skal bygges opp igjen. Det skal bli blod i alle pulsårer.

For å finansiere dette skal 2,5 amerikanske trillioner dollar «hjem igjen» – beløp som de store selskaper har plassert i utlandet. Middelet blir et skatteamnesti.

Men like viktig er det at Trump har lovet at i løpet av 100 dager skal han ha begynt å kutte i «red tape», det vil si skjemaveldet og over-reguleringen, som er som en tvangstrøye for Amerikas småbedrifter. Småbedriftene har alltid skapt 70 prosent av jobbene. Forskere sier nå at disse må skape alle nye jobber.

For automatisering, roboter og 3-D-printere, vil snart ha konkurrert ut billig arbeidskraft både i Mexico og Kina. Den nye industrielle revolusjonen som Trump vil lede, kan raskt flytte mye av vareproduksjonen tilbake til USA.

Med makten både i Representantenes hus, Senatet og Det hvite hus er utgangspunktet ypperlig for å få ting gjort. Riktignok må vedtak ha 60 stemmer i Senatet – og republikanerens flertall er på 52. Men ingen demokrat vil stemme mot infrastrukturpakken på en trillion dollar og programmet for gjenoppbygging av de svarte bydelene, som var høyt på agendaen til Trump i valgkampen. Det var en av grunnene til at han fikk flere svarte og latino-stemmer enn republikanerne har fått i de siste valgene.

Han kan regne med demokratens stemmer til sitt jobbprogram. Det vil anstrenge den amerikanske statskassen så det suser etter – selv om han får amerikanske penger hjem fra utlandet. Men med et demokratisk parti i ruiner fordi det hadde glemt arbeiderklassen, får Trump stemmene til å gjøre Amerika stort igjen.

Allerede tre dager etter valget, og to måneder før Trump tiltrer, var det systematisk arbeid i gang for en ny industriell revolusjon i Amerika.

Steven Calk i den føderale reservebanken, er alt med som leder av tiltakspakken. Han sier til Fox News at det er mulig å skape de 25 millioner nye jobber med Trump sin økonomiske plan.

– Jeg snakker med hundrevis av CEO-er hver uke og de sier at de vil ekspandere de store selskapene igjen, dersom de får stabile rammebetingelser.

Det får de med Trump sin skatteplan. Den vil ha ned bedriftsskatten fra 35 til 15 prosent, for å gi økonomien en sjokkstart.

Men enda mer avgjørende er kutt i «red tape», reguleringene. Den europeiske syken er i ferd med å bli amerikansk, med evig lav økonomisk vekst – fordi hele næringslivet ligger i skjemaveldets lenker. Å ta kampen med skjemaveldet, er som redaktørene av The Economist sier i sin nye bok «Den fjerde revolusjonen», den eneste måten ut av lav vekst og vestlig stagnasjon – uten penger til noe.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!