Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Profeten Amos og grådige multinasjonale selskaper

Etter å ha konsultert Bernie Sanders en hel natt, ble vi overbevist om at profeten Amos, som engasjerte oss mest i hebraiskpensumet i sin tid, krever dobling av minstelønnen for de ansatte i store multinasjonale selskap i USA. De har enorme milliardoverskudd og millioner i lønnsøkning til direktørene. Minstelønnen på 7 dollar timen til arbeiderne, må de opp til 15 dollar timen innen 2020, sier Sanders i sin nye bok.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.12.2016 kl 16:04

Det forslaget bør adopteres. Men det bør bare presses på de store selskapene med enorme milliardoverskudd, som Amerikas store arbeidsgiver Wall Mart. De små har nok «red tape», eller reguleringer, som kveler bedriftene – om de ikke også skal få en dobling av minstelønnkravet i starten.

En slik økning i minstelønnen for Amerikas største selskaper og arbeidsgivere med milliardoverskudd, vil oppfylle Trump sitt valgløfte om «flere godt betalte stillinger» til arbeider- og middelklassen (som langt på vei er det samme i USA.)

Kongressen er ikke enig i dette. Mange republikanere henger fast i teoretisk makroøkonomi.

Men i storbyene der de har innført 15 dollar i minstelønn, gikk antall restauranter og arbeidsplasser i servicenæringa opp og ikke ned. Erfaringen sier noe annet enn makroøkonomiske resonnement. Og da må det nye Amerika ta hensyn til det.

Etter altså å ha «snakket» med Bernie Sanders en hel natt, ved at vi leste den nye boken hans, om en politisk revolusjon og valgkampen som akkurat er over, skjønner vi hvordan profeten Amos har preget Jøden Bernie Sanders.

Sanders er riktignok i sine konklusjoner en rabiat sosialist. Hans forslag til konfiskernde og utjevnende skattesystem vil flate ut Amerikas ledende businessrolle i verden.

Men på noen punkt i analysen er det nødvendig å føre den politiske revolusjonen til Bernie Sanders sammen med den politiske revolusjonen til Donald Trump.

Det gjelder jobbene for arbeiderne i Amerika. De må få tilbake levegrunnlaget sitt etter at storkapitalen flyttet ut 70 000 fabrikker til utlandet. Det var et «forræderi mot arbeidet», som Die Zeit snakket om for noen år siden. Selskapene som flyttet utenlands for å få enda billigere arbeidskraft, hadde milliardoverskudd.

De flyttet ikke for å berge bedriften. De tok derimot bort livsgrunnlaget til arbeiderne og øket børskursene og lønnene til CEO-ene med millioner av dollar. Tilbake satt den amerikanske arbeiderklassen uten fabrikk og jobb og levegrunnlag. De som hadde bygd opp de rike amerikanske selskapene, ble forrådt fra toppen.

Sanders forteller dette i glimrende litterær stil. Det er gresk tragedie og Shakespear over denne fortellingen.

Et storstilt forræderi mot arbeidet fant sted i USA – i regi av en grådig og etisk uansvarlig forvaltning av storkapitalen. Og det som skjedde, ble tolerert av de etablerte politikerne i både det republikanske og demokratiske partiet.

Derfor ble årets valg et oppgjørsvalg.

Det er et resultat av urettferdig frihandel. Frihandel er basis for all rikdom. Men manipulert frihandel ødelegger arbeiderklassen.

Både Trump og Sanders har fanget opp den politiske revolusjonen fra arbeiderklassen i Amerika. Og den som glemmer dette igjen, vil forsvinne ved neste valg.

Nøkkelord

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!