Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Spiller økonomisk vekst noen rolle for statsbudsjettet

– siden ingen diskuterer spørsmålet?

Spiller økonomisk vekst noen rolle? Man skulle ikke tro det når man hører diskusjonen rundt statsbudsjettet Hvofor skaffer de seg ikke noen penger de kan bruke til veier og grønt skifte? Ved økonomisk vekst.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.11.2016 kl 15:59

Arbeiderpartiet har ikke vist noen interesse for spørsmålet, som vi kan registrere. Men vi trykker gjerne innlegg om det, om de fins.

De borgerlige er heller ikke særlig god på dette. Regjeringen kan havarere fordi de må tyne Frp-velgerne for ekstra diesel- og bensinavgifter – enda de er høyest i verden. Den kan også havarere på noen få millioner til grønt skifte av det store budsjettet på 1300 milliarder.

Men det er jo i det grønne skiftet at framtiden ligger. Det kan vi være enig om, selv om noen trekker på smilebåndet av ideen om bare menneskeskapte klimaendringer. Den som var på Svalbard og Grønland på 1300-tallet og fant det mye varmere enn nå – så seg forgjeves om etter bilene og de menneskeskapte klimaendringer.

Men hvordan får vi penger nok i budsjettet både til å bygge veier og til det store grønne skifte? For selv elbiler, og eltransport må jo ha veier for bringe folk fra vest til øst. Og laks, vår nye 300-500 milliarders næring, det eneste som kan erstatte eller supplere de enorme oljeinntekter vi har levet av, må ha veier til markedet.

Før SAS eller Norwegian flyr laksen, vår nye olje, til Miami og andre markeder, må den til Gardermoen. Den veien tar åtte timer i stedet for fire.

Har Norge råd til å sabotere vår nye rikdom ved ikke å gi oss fire-timers veien i tide fra vest til øst? Krangelen om penger som mangler, til veier og det grønne skiftet i statsbudsjettet, er meningsløs.

Vi kan nemlig med vårt arbeid, og med å fjerne all statlig hindremisjon, skjemavelde og meningsløse reguleringer, produsere et halvt- til ett prosentpoeng mer økonomisk vekst.

En ekstra økonomisk vekst på en halv prosent vil bety like mye som flere oljefond. Som vi kan bruke!

Oljefondet på 7000 milliarder som vi nå har, kan vi ikke bruke. Pressen har den gråtkvalte sangen om at finansminister Siv Jensen har et for ekspansivt budsjett. Det er alle enige om – bortsett fra et par aviser som Finansavisen og Norge IDAG.

Nøkkelord

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!