Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Erna Solberg:

– En unnlatelsessynd å ikke tilby skolegudstjenester

– En unnlatelsessynd å ikke tilby skolegudstjenester

Statsminister Erna Solberg (H) beklager at enkelte skoler velger bort julegudstjenester og kaller det et brudd på Norges historiske grunnlag. FOTO: NTB/Scanpix

Oslo (NTB-Birgitte Iversen): Statsminister Erna Solberg (H) beklager at enkelte skoler velger bort julegudstjenester og kaller det et brudd på Norges historiske grunnlag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.12.2016 kl 21:24

KrF-leder Knut Arild Hareide tok opp debatten om skolegudstjenester i Stortingets spontanspørretime onsdag, der statsministeren møtte.

Han viste til at rektorene ved flere skoler i Voss i år har takket nei til tilbud om skolegudstjenester, og ville vite hva Solberg syntes om det.

– Ingen skal pålegges å gå i julegudstjeneste, men å ha det tilbudet mener jeg er helt naturlig del av den norske skolehverdagen. Jeg mener det blir rart og en liten unnlatelsessynd hvis vi skal tilpasse oss så mye at vi unnlater å ta med den viktigste delen av hvorfor vi feirer jul. Det å miste det båndet vil være en formidling som er et brudd med vår historiske grunnlag, sa Solberg.

Påmelding eller avmelding

– Jeg er veldig, veldig glad for de tydelige signalene statsministeren her sender, repliserte Hareide.

Han pekte samtidig på at han mener regjeringen gir uklare signaler om skolene bør praktisere en aktiv påmelding eller bare en avmelding til skolegudstjenester. Mens Utdanningsdirektoratet anbefaler aktiv påmelding, har kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) tatt til orde for avmelding.

Solberg uttalte at hun mente det ble en for stor detaljstyring fra statens side å gå inn og regulere akkurat dette spørsmålet, men sa at hun personlig synes det er mer naturlig med avmelding enn aktiv påmelding.

Bekymret for sangarv

KrFs representant Anders Tyvand tok opp at det også problematiseres at skolen lærer bort kristne julesanger og arrangerer gang rundt juletreet. Også dette bekymrer Solberg.

– Å ta bort kristne sanger, vil innebære å ta bort en stor del av den norske sangarven, og også den internasjonale sangarven, uttalte hun. (©NTB)

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!