Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Her «selges slaver» på Oslo S

Her «selges slaver» på Oslo S

VÅKN OPP: "Salgsboden" til Frelsesarmeen og Norges kristne råd hadde en klar beskjed om at mennesker ikke skal være til salgs. FOTO: Ingunn Marie Ruud, KPK

Norges kristne råd og Frelsesarmeen satte opp en «salgsbod» på Oslo S for å sette søkelys på moderne slaveri og menneskehandel.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.12.2016 kl 15:50

Midt i en travel gjennomfartsåre på Oslo S står fem unge mennesker kledd i svart. Rundt halsen på hver av dem henger en prislapp. «Menneskehandel prostitusjon» står det på en «Menneskehandel husslave» på en annen.

– Vårt poeng er at mennesker ikke er til salgs, sier Petra Kjellen Brooke som er Frelsesarmeens ekspert på moderne slaveri.

Stuntet gjennomføres i forbindelse med Global uke, som er en årlig uke der menigheter, grupper og kirkesamfunn i Norge setter søkelyset på global urettferdighet. I år er temaet moderne slaveri og menneskehandel.

– I tillegg lanserer Frelsesarmeen en nettside som skal gi opplæring og informasjon om hva moderne slaveri er og hvordan det fungerer i dag, sier Kjellen Brooke.

– Folk vet for lite

Folk haster forbi «salgsboden» på Oslo S, men flere stanser opp og tar imot informasjonsarket som ansatte og frivillige fra Frelsesarmeen deler ut. Kjellen Brooke tror folk i Norge generelt vet for lite om tematikken rundt menneskehandel og moderne slaveri.

– Dette er en parallell virkelighet i samfunnet som man må kunne litt om for å legge merke til, sier hun.

Derfor har de valgt å gjøre et stunt som kan få folk til å stoppe opp.

– Vi provoserer ved å vise at mennesker faktisk blir solgt som en handelsvare i verden i dag. Vi ønsker å få folk til å stanse opp og se hva som skjer slik at vi kan få fortelle om den virkeligheten som skjer og som vi ønsker å sette en stopper for, sier Kjellen Brooke.

Det anslås at det finnes 45,8 millioner slaver i verden i dag. Ifølge forskningsrapporten 2016 Global Slavery Index, som er utarbeidet av stiftelsen Walk Free Foundation, anslås det at av disse er det omkring 900 personer som lever som slaver i Norge.

Tema over to år

Global uke er et initiativ fra kirkene i Norge, samlet i Norges Kristne Råd om å gå sammen for å belyse global urettferdighet sammen og samtidig i løpet av en fast årlig uke. Idéen kom etter inspirasjon fra Sverige og Finland.

– I global uke setter vi fokus på et tema som berører oss i verden i dag. Vi går sammen som kirker for å hjelpe både oss selv og samfunnet til å se utfordringer vi står overfor, sier Kjellen Brooke.

I 2015 var klimarettferdighet tema under tittelen «Sammen på Guds jord». Moderne slaveri er valgt til tema for to år fremover.

– Målet er at vi skal lære noe om moderne slaveri slik at vi kan gjøre noe med det, sier Kjellen Brooke. KPK

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!