Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Vil vise nestekjærlighet - låner bort huset i julen

Vil vise nestekjærlighet - låner bort huset i julen

NESTEKJÆRLIGHET: Det kristne paret Eirik Lundblad (33) og Marianne Sleire (34) ønsker å vise nestekjærlighet i praksis og låner ut huset sitt gratis til noen som trenger det i julen. FOTO: Privat

Eirik Lundblad (33) og Marianne Sleire (34) vil vise nestekjærlighet i praksis og har fått enorm respons på huset de vil låne ut gratis i julen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.12.2016 kl 22:07

«Vi er så priviligerte at vi har et stort og flott hus i Lommedalen - og dette huset blir stående tomt i jula da vi skal feire jul på vestlandet i år … Så om du er i en krevende økonomisk situasjon eller på andre vis ikke har et sted der du kan samle dine nærmeste for en hyggelig julefeiring, inviterer jeg deg til å ta kontakt» står det i Finn-annonsen som paret la ut torsdag.

– Da jeg kom hjem en time senere hadde jeg fått hundrevis av meldinger, forteller Eirik Lundblad til KPK.

Annonsen har siden blitt sett over 90 000 ganger og er delt på Facebook tusenvis av ganger.

– Vi traff åpenbart en nerve hos folk og har blitt kontaktet både av folk som kan tenke seg å låne huset og av andre som har blitt inspirert av annonsen til selv å gjøre noe konkret. Vi må tørre å stole på folk og åpne dørene når vi er så privilegerte, sier Lundblad.

Nestekjærlighet

Lundblad er prestesønn og bekjennende kristen, men det er ikke utfra et kristent ståsted at de velger å gjøre dette, men med ønske om å vise godhet mot hverandre.

– Men vi har jo med oss den kristne grunntanken om å strekke ut en hånd til de som trenger det, sier han.

Lundberg har bakgrunn fra blant annet Røde Kors og Leger uten grenser, mens Sleire har laget dokumentarfilm om gatebarn i Romania.

Hjelp til håndtering

Etter at annonsen tok av i sosiale medier og tradisjonelle medier har omtalt saken har pågangen blitt noe vanskelig å håndtere for paret i Lommedalen.

– Vi har vært i kontakt med Røde Kors og Kirkens Bymisjon for å se om vi kan kanalisere det gjennom deres etablerte initiativ, for nå er pågangen mer enn vi kan håndtere, forteller prestesønnen.

Han forteller at det var et bevisst valg å annonsere husutlånet offentlig fremfor å gå direkte til organisasjonene med tilbudet.

– Vi ønsket å gjøre det hakket mer synlig for å inspirere andre, ikke nødvendigvis til å gjøre det samme, men kanskje til å invitere noen ekstra inn til sin julefeiring, sier Lundblad.

Han tror mange har et ønske om å gjøre noe mer konkret for andre.

– Det kan se ut som dette kan være det lille ekstra dyttet i rompa folk trenger for å faktisk gjøre noe.

Negativ norsk kultur

Lundblad mener den store oppmerksomheten annonsen har fått også sier noe viktig om den norske kulturen.

– Når det at man låner bort et hus noen dager har så stor nyhetsverdi, sier det også noe om den norske kulturen i negativ forstand, sier han.

33-åringen skulle ønske dette var noe som falt nordmenn mer naturlig.

– Vi har vært så heldige å få feire jul i andre land. Jeg har blant annet vært med Misjonsalliansen i Ekvador og med Røde Kors på Fillipinene. På disse stedene ligger det i ryggmargen i kulturen at man inviterer inn og deler det en har, forteller han og legger til:

– Jeg skulle ønske det var mer av denne gjennomgående inkluderende holdningen i Norge også. Men kanskje kan det bli det.

Lundblad håper folk kan bli inspirert til å også gjøre mer i hverdagen.

– Det finnes jo mange gode initiativ man kan engasjere seg i som for eksempel Kirkens Bymisjon, Røde Kors eller Maritastiftelsen. Bli flyktningeguide for eksempel, eller inviter en flyktningefamilie på middag, utfordrer han.

Ikke bekymret

Sleire og Lundblad er ikke bekymret for om noen skulle finne på å misbruke tilbudet om huslån.

– Dette er et hus, en bruksgjenstand, som er ment for å bo i. Vi ønsker selvfølgelig at huset blir godt tatt vare på og det tror vi det vil bli. Det er uansett en sjanse vi er villige til å ta, sier Lundblad.

Han tror også det blir viktig å ha en viss kontroll når de velger hvem som skal få låne huset.

– For at de skal kunne hygge seg å få noe ut av det, må det jo være noen som er i stand til å forvalte det også, sier han.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!