Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Sivile flykter fra bombene i Øst-Aleppo

Sivile flykter fra bombene i Øst-Aleppo

Brann i en gate i den syriske byen Aleppo etter bombeangrep. FOTO: AP / Scanpix

Tusenvis av sivile syrere forsøker å komme seg unna regimets offensiv i Øst-Aleppo, mens gjenværende unge menn frykter for sin skjebne. Utviklingen videre er høyst usikker, mener Syria-ekspert Cecilie Hellestveit.

Tekst:

Publisert:

Om lag 27.000 sivile er drevet på flukt de siste dagene, og det er ventet at flyktningstrømmen bare vil øke i dagene som kommer.

Rundt 12.000 har reist til områder som enten er kontrollert av regimet eller av kurdisk milits, mens 15.000 har reist til andre opprørskontrollerte områder i Aleppo, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Tilbake i de opprørskontrollerte områdene er det knapt noe mat og sykehusene er bombet i grus. Samtidig fortsetter luftangrepene med full styrke, mens bakkekampene blir stadig mer intense. De siste dagene har opprørerne mistet nesten en tredel av sitt territorium i Øst-Aleppo.

Tirsdag meldte lokale redningsarbeidere at 25 personer er drept og mange flere såret i et luftangrep mot bydelen Bab al-Nairab. Ofrene skal ha vært personer som har flyktet lenger inn i de opprørskontrollerte områdene.

SOHR har bekreftet angrepet, men har satt dødstallet til ti, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Samme dag opplyste FN at det er kommet meldinger om at sivile som forsøker å flykte, blir stanset av opprørere.

– Grufullt

Sjefen for FNs humanitære operasjoner, Stephen O'Brien, betegner situasjonen som skrekkinngytende.

– Partene i konflikten i Syria har gang på gang vist at de er villige til å gjøre hva som helst for å sikre militær framgang, selv om det betyr drap, lemlestelse og det å sulte folk til underkastelse, sier O'Brien.

De om lag 250.000 gjenværende innbyggerne i Øst-Aleppo har vært beleiret i månedsvis. Mange av dem er slektninger til menn som slåss mot regimet. Andre har av ulike årsaker ikke kunnet forlate områdene.

– Verden har overlatt befolkningen i Øst-Aleppo til sin egen skjebne. Grunnen er faren for at konflikten skal eskalere til en enda større krig, sier Hellestveit til NTB.

Forskeren tror regimet forsøker å sikre seg så mye territorium som mulig før Donald Trump overtar som USAs president i januar. Ved å slå ned opprørsgrupper i Aleppo og Damaskus-distriktet, gjør regimet og Russland seg til en uunnværlig alliert for USA i den videre kampen mot IS, framholder Hellestveit.

Uforutsigbart

Forskeren understreker imidlertid at den videre utviklingen er høyst uforutsigbar. Det er både usikkert hva USAs president Barack Obama vil kunne gjøre, og hvor langt Russland vil gå når det gjelder Aleppo.

– Det vil være vanskelig for Barack Obama å sitte å se på at befolkningen i Aleppo slaktes i en krig som i stor grad hviler på Obama-administrasjonens skuldre. Men det er heller ikke gitt at Assad-regimet har helt frie tøyler selv om det militært sett vil kunne gå helt inn i de opprørskontrollerte områdene, sier Hellestveit.

– Heller ikke Russland er interessert i at Øst-Aleppo blir et slaktehus, føyer hun til.

Frykter hevn

Inne i de opprørskontrollerte områdene øker frykten for hva som vil skje når regimets styrker og deres allierte overtar enda flere områder. Det gjelder ikke minst unge menn.

– Jeg er redd. Jeg er redd for å bli tatt til fange. Regimet skiller ikke mellom lege, sivil eller militær. Alle regnes som det samme siden vi har blitt værende i Øst-Aleppo, sier Abdulkhalek, en øyekirurg som arbeider på en underjordisk klinikk, til nyhetsbyrået DPA.

Noen av hans siste pasienter kommer fra Tariq al-Bab like ved frontlinjen. De har fortalt at folk som har forsøkt å overgi seg, blir beskutt.

– De er gamle menn, de har ingen våpen. De er ikke med på denne revolusjonen, sier legen. (NTB)

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!