Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Syriske styrker klare til gatekamper i Aleppo

Syriske styrker klare til gatekamper i Aleppo

Mengder av mennesker har de siste dagene flyktet fra østlige deler av Aleppo. FOTO: NTB / Scanpix

Aleppo (NTB-AFP-DPA): Hundrevis av syriske elitesoldater forbereder seg på gatekamper i tett befolkede områder sørøst i Aleppo. Samtidig diskuterer Russland og FN evakuering av sårede.

Tekst:

Publisert:

Lyden av konstant artilleribeskytning hørtes torsdag morgen i den syriske storbyen.

– Regimet strammer grepet om den gjenværende delen av opprørskontrollerte Øst-Aleppo, sier Rami Abdulrahman, leder for eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Hundrevis av syriske elitesoldater ankom Aleppo torsdag og gjør seg klare til å innta noen av de tettest befolkede områdene som fortsatt er under opprørernes kontroll, ifølge Abdulrahman.

– De rykker fram på bakken, men de er redde for bakholdsangrep fordi det både er mange opprørere og innbyggere der, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Korridorer

FN-rådgiver Jan Egeland opplyste torsdag at Russland og FN skal diskutere opprettelsen av fire humanitære korridorer ut av Øst-Aleppo. De skal brukes til å evakuere sårede, og muligens også til å bringe inn nødhjelp.

– Vi har minst 400 sårede som trenger umiddelbar medisinsk evakuering, sier Egeland.

30.000 flyktninger har så langt mottatt nødhjelp, opplyser FNs Syria-utsending Staffan de Mistura, som anslår at til sammen 40.000 mennesker har forlatt de opprørskontrollerte områdene de siste dagene.

Men ikke alle kom unna i tide. Tilbake i gatene i Øst-Aleppo ligger døde menn, kvinner og barn, noen med kofferter ved siden av seg. Flere tusen sivile skal dessuten ha flyktet lenger inn i de opprørskontrollerte områdene.

Regimets styrker og deres allierte kontrollerer nå 40 prosent av områdene som inntil nylig var kontrollert av opprørere i Aleppo, ifølge SOHR.

Torsdag ble det imidlertid meldt at opprørere har greid å gjenerobre halvparten av bydelen Sheikh Said, som regimet hevdet å ha full kontroll over dagen før.

USA på sidelinjen

Samtidig kommer meldinger om at opprørsledere forhandler med russiske representanter i Ankara i et forsøk på å oppnå våpenhvile, uten at det så langt har gitt resultater. Forsøket vekker likevel oppsikt, ettersom USA ikke engang ser ut til å ha vært informert.

– Russerne og tyrkerne snakker uten USA nå. USA er helt utestengt fra disse samtalene, de vet ikke engang hva som foregår i Ankara, sier en opposisjonskilde til avisen Financial Times.

Russland og Tyrkia har den siste tiden hatt hyppig kontakt på høyt nivå, selv om landene støtter hver sin part i krigen. Mens russerne er alliert med Assad-regimet, støtter tyrkerne deler av opprøret. Samtidig har begge land en felles interesse i å bekjempe IS.

Lavrov i Tyrkia

Torsdag møtte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sin tyrkiske motpart Mevlut Cavusoglu i tyrkiske Alanya. På en felles pressekonferanse understreket Cavusoglu at han og Lavrov er enige om at det trengs en våpenhvile «for å få slutt på tragedien» i Syria.

Men Lavrov fastholdt at Russland vil støtte det syriske regimet helt til «Aleppo er renset for terrorister».

Tidligere på dagen var det også telefonkontakt mellom president Vladimir Putin og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

I samtalen ville Putin ha en forklaring på hvorfor Erdogan tidligere i uken kalte Syrias president «tyrann» og insisterte på at den eneste grunnen til at Tyrkia engasjerer seg i Syria, er ønsket om å styrte ham. (NTB)

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!