Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Hareide: Tiden snart ute for budsjettavtale

Hareide: Tiden snart ute for budsjettavtale

KrF-leder Knut Arild Hareide etter budsjettsamtalene onsdag 30. november. FOTO: NTB / Scanpix

Oslo (NTB-Kristian Skårdalsmo og Gunnhild H. Bjerve): Håpet om å komme fram til en budsjettavtale mellom regjeringspartiene og KrF og Venstre, svinner, ifølge KrF-leder Knut Arild Hareide.

Tekst:

Publisert:

– Dessverre er tiden i ferd med å renne ut for å få til en budsjettenighet, sier Hareide til NTB torsdag ettermiddag.

– Jeg har fortsatt ikke gitt opp håpet, men det er mindre enn det var i starten av uken, legger han til.

Venstre og KrF har denne uken brutt forhandlingene med Høyre og Frp om å få til en avtale om statsbudsjettet for 2017 før mandagens finansdebatt. Da skal neste års budsjett vedtas.

– Regjeringen og regjeringspartiene vet veldig godt hva som skal til. Jeg vil ikke utelukke at det i siste fase kan komme nye skisser eller tiltak. Men tiden for de store og lange forhandlingene er nok forbi, konstaterer KrF-lederen.

Fortsatt dialog

Budskapet fra samarbeidspartiene er at det må komme et nytt tilbud med «vesentlig innhold» på bordet fra regjeringen om det skal være håp om en avtale.

I klartekst betyr det en løsning når det gjelder bilpakken, eller at man går rundt pakken og får til større utslippskutt på andre måter, samt mer til noen av KrFs hjertesaker.

Men partene har forhandlet siden 2. november og snudd alle steiner for å komme i mål i klimapolitikken, foreløpig uten hell. En grønn avtale har det dessuten vært forhandlet om gjennom store deler av 2017.

Men trass brudd er det etter det NTB forstår, fortsatt dialog på Stortinget mellom alle de fire partiene. Prosessen beskrives imidlertid som fastlåst.

Finanspolitikerne Svein Flåtten (H) og Hans Andreas Limi (Frp) satt i møter på Stortinget torsdag, men ville ikke uttale seg til mediene.

Rydder helgen

For andre helg på rad avlyser Venstre-leder Trine Skei Grande sine planer i håp om å komme fram til en budsjettavtale.

– Jeg har avlyst alt i helgen, sier hun til NTB.

Grande legger til at hvis regjeringen kommer med nye forslag som er verdt å diskutere, skal ikke hennes egne reiseplaner stå i veien for nye samtaler. Sist helg avlyste hun en tur til hjembygda Overhalla.

Statsminister Erna Solberg (H) understreket onsdag at det ser «svært krevende ut å få til en avtale om statsbudsjettet». Frp-leder og finansminister Siv Jensen ga uttrykk for håp om at det fortsatt skal være mulig å finne en løsning.

– Politiske realiteter

Både Venstre og KrF har sett seg lei på regjeringens ultimatum om den såkalte bilpakken, som innebærer noe økte avgifter, men samtidig noen gulrøtter for bilistene.

KrF ønsker å bruke kompensasjonen til bilistene på andre saker, som tidlig innsats i skolen og kampen mot vold og overgrep.

Grande og Hareide har angrepet regjeringens ultimatum knallhardt. Også internt i Høyre vokser frustrasjonen over at Solberg godtok Frps ultimatum, skriver VG.

Frp gjentok onsdag at bilpakken ligger fast, og også Solberg forsvarte pakken med at den bygger på «politiske realiteter».

Realiteten for Solberg er at budsjettkrisen fort kan utvikle seg til en regjeringskrise hvis ikke en avtale kommer på plass før mandag.

(NTB)

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!