Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

NRK-lisensen fjernes

NRK-lisensen fjernes

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) avskaffer NRK-lisensen i sin nåværende form. FOTO: NTB Scanpix

– Det blir slutt på NRK-lisensen slik den er i dag, opplyser kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2016 kl 13:34

Kulturministeren la torsdag ettermiddag frem en stortingsmelding om kommersiell allmennkringkasting og framtidig finansiering. Mens spørsmålet om lisens er helt sentralt for NRK, er den andre meldingen avgjørende for mye av produksjonen i TV 2.

- Vil bevare et sterkt NRK

– Vi går inn for å fjerne NRK-lisensen. Derimot går vi inn for en øremerket medieavgift fordi vi mener fellesskapet skal være med på å finansiere et godt NRK, sier Helleland i et intervju til NRK.

– Regjeringen mener framtidens finansiering av NRK skal være teknologinøytral og ikke knyttet til bestemte apparater som i dag. Det er derfor nødvendig med en ny modell for offentlig finansiering av NRK, sa Helleland på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

– Vi jobber dermed videre med å utvikle en øremerket medieavgift som innkreves per husstand eller per person, fortsatte hun.

Helleland sier det dreier seg om en husstandsavgift, en øremerket skatt etter finsk modell eller øremerket skatt per person der lav inntekt eller andre kriterier vil kunne gi fritak. Hun sier modellen regjeringen faller ned på, blant annet skal gi lavest mulige kostnader, minst byråkrati og fordelingsmessige utslag.

Regjeringen vil støtte TV 2 med inntil 135 millioner

Regjeringen vil gi kompensasjon for merkostnaden til en kommersiell allmennkringkaster, opplyste kulturministeren på den samme pressekonferansen. Staten vil støtte en kommersiell allmennkringkaster med inntil 15 millioner euro, om lag 135 millioner kroner etter dagens kurs. Knyttet til denne støtten er en rekke krav som regjeringen vil ha oppfylt, blant annet hovedkontor utenfor Oslo, minimum 50 prosent norsk innhold og bruk av begge målformer.

– Vi trenger en slik allmennkringkaster. Det vil sikre en reell konkurrent til NRK. Dette er viktig for regjeringen, sier Helleland. (NTB)

Gallup

Hva synes du om at regjeringen vil fjerne NRK-lisensen?

Det var på tide. Det er urettferdig å måtte betale for en kanal jeg ikke ser på, bare fordi jeg har en TV i huset.
Det er helt ok at de legger om ordningen, så lenge de fortsetter å finansiere NRK.
De burde gå enda lenger, og avslutte offentlig finansiering av NRK.
Dette var negativt. NRK-lisensen er den beste måten å sikre en mangfoldig norsk programproduksjon.

Vis resultat

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!