Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Solberg erkjenner trøblete høst

Solberg erkjenner trøblete høst

Den politiske høsten har vært vanskelig, erkjente statsminister Erna Solberg da hun mandag talte til Høyres sentralstyre FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix

Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg erkjenner at den politiske høsten har vært vanskelig.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.12.2016 kl 15:34

– Dette er en krevende høst. Høsten før et stortingsvalg kommer alltid til å være krevende, sa Solberg i sin tale til partiets sentralstyre mandag.

I tillegg til utfordringer internasjonalt og i norsk økonomi viste hun til den kommende valgkampen. Den har bidratt til å skape «sterk anspenthet» i de politiske partiene, som hun uttrykte det.

Solberg la til at alle de fire partiene «legger seg i selen» for å sikre landet et budsjett i en vanskelig økonomisk situasjon.

Forsvarsplan

Etter en kort innledning om den borgerlige budsjettbataljen som ennå pågår for fullt, gikk Solberg over til å snakke om langtidsplanen for Forsvaret.

– Aldri har en større andel av stortingsrepresentantene stemt for en langtidsplan enn denne, sa Solberg, som riktignok måtte ha med seg erkefienden Arbeiderpartiet for å sikre flertall for planen, mens budsjettkonsekvensene etter store anstrengelser ble gjort opp med samarbeidspartiene KrF og Venstre.

Hun beskrev et mer sammensatt sikkerhetspolitisk bilde der hybrid krigføring og trusler i det digitale rom spiller en større rolle enn før.

– Skal vi møte disse truslene på en effektiv måte, må vi samordne innsatsen vår på en rekke samfunnsområder, sa statsministeren, og viste spesielt til samarbeidet mellom Forsvaret og politiet.

Trump

At Donald Trump ble valgt til president like etter at stortingsflertallet fant sammen om forsvarsplanen, brakte spørsmålet på bane om den allerede er utgått på dato.

– Trump har invitert til et bredt samarbeid og gitt uttrykk for at man må stå sammen. Et sterkt NATO er både i vår og i USAs interesse, sa Solberg.

Hun la til at Norge gjennom skiftende tider og med ulike presidenter har prioritert samarbeidet med USA.

– Dette vil vi fortsette med. Regjeringen vil arbeide strategisk opp mot det nye teamet. Men det er altså heller ikke slik at langtidsplanen gjør oss mer avhengig av NATO og alliert hjelp, framholdt hun.

Andøya

Å legge ned flystasjonen på Andøya var noe av det absolutt vanskeligste i langtidsplanen, sa statsministeren.

– Det har vært tøft fordi det vil ramme et lokalsamfunn, og det har vært særlig tøft for Høyre, fordi Andøy alltid har vært en viktig kommune for oss, sa Solberg.

Ordfører Jonni Solsvik er Høyre-mann og satt lenge i partiets sentralstyre. Men i denne saken konkluderte regjeringen på tvers av hans krav.

– Vi kan ikke lenger ha baser som kun fungerer i fredstid. Derfor har vi valgt å samle kampfly og overvåkingsfly på Evenes, der det vil være luftvern, sa Solberg, som gjentok løftene om ekstratiltak til nye arbeidsplasser i kommunen.

Se bildet større

FOTO: Vidar Ruud / NTB scanpix

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!