Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

9 av 10 i kongressen regner seg som kristne

9 av 10 i kongressen regner seg som kristne

KRISTELIG KONGRESS: Hele 91 prosent av den amerikanske kongressen oppgir kristendom som livssyn. Her fra en fellessesjon i 2009. FOTO: ILLUSTRASJONSFOTO: whitehouse.gov

Antallet kristne holder seg stabilt i den amerikanske kongressen til tross for en synkende andel kristne i befolkningen generelt, viser ny undersøkelse.

Tekst:

Publisert:

Antallet voksne amerikanere som definerer seg selv som kristne har minsket de siste tiårene, men i kongressen er antallet kristne fortsatt på samme nivå som tidlig på 60-tallet, ifølge en ny analyse utført av Pew Research Center.

Av representantene i den nye 115. kongressen betegner 91 prosent seg selv som kristne. I befolkningen generelt er tallet nede i 71 prosent.

Av de 293 valgte republikanske representantene som er valgt til den nye kongressen betegner alle unntatt to seg som kristne. De to resterende republikanerne er jødiske.

Mangfoldet er noe større blant demokratene men også her er de kristne i et overveldende flertall med 80 prosent av representantene.

Blant de 242 valgte demokratiske representantene finner vi også 28 jøder, tre buddhister, tre hinduister, to muslimer, en Unitarian Universalist og en som oppgir å ikke være tilknyttet noen religion.

I tillegg er det ti demokratiske representanter som ikke ønsker å oppgi sin religiøse tilhørighet.

Flere katolikker og jøder

Antallet protestanter har, som i resten av den amerikanske befolkningen, minket i kongressen siden 60-tallet. I 1961 utgjorde protestanter 75 prosent av kongressen mot 56 prosent i dag.

Antallet katolikker har i samme periode steget fra 19 til 31 prosent. I befolkningen viser tallene fra Pew 48 prosent protestanter og 21 prosent katolikker.

Også jøder har en høyere representant-andel i kongressen enn i befolkningen generelt. Hele 6 prosent av kongressen er jødiske mot 2 prosent i den amerikanske befolkningen generelt.

Andre grupper, inkludert mormoner, buddhister, muslimer og ortodokse kristne har omtrent samme andel representasjon i kongressen som ellers i samfunnet.

Færre ikke-religiøse

Ifølge Pew Research Senter er den mest underrepresenterte gruppen i den amerikanske kongressen dem som ikke er tilknyttet noen religion.

I Pews undersøkelser av befolkningen generelt betegner rundt 23 prosent seg som ikke-religiøse. I kongressen er det kun én representant som oppgir dette livssynet og utgjør dermed kun 0,2 prosent av de valgte representantene.

Liten gruppe nykommere

Den nye 115. kongressen ligner ifølge Pew svært mye på den forrige 114. kongressen. En av grunnene til dette kan være at denne kongressen har det minste antallet nykommere i noen kongress de siste 10 årene.

Kun 62 av de 535 medlemmene av kongressen er nyvalgte representanter. Hele 473 av kongressens medlemmer er gjenvalgt.

Av de nye medlemmene er omtrent halvparten protestanter og om lag en tredel katolikker. KPK

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!