Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Bli muslim igjen eller forlat landet»

«Bli muslim igjen eller forlat landet»

BLE ARRESTERT: Iranske "Maryam" ble arrestert i Iran fordi hun var blitt kristenog fikk beskjed av politiet om å bli muslim igjen eller forlate landet. FOTO: Ingunn Marie Ruud, KPK

Konvertitten «Maryam» måtte flykte fra Iran da politiet oppdaget hennes kristne tro. I Kristiansand samlet flere hundre seg i fakkeltog forrige torsdag for å vise sin støtte til forfulgte kristne.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.12.2016 kl 21:59

Klokken 7 om morgenen kom politiet til huset mitt og arresterte meg. Jeg måtte inn i lange avhør. Det var veldig vanskelig, sier «Maryam» fra Iran. Hennes forbrytelse? Hun var en muslim som var blitt kristen. Vi har anonymisert henne med et annet navn for sikkerhets skyld.

Maryam ble til slutt sluppet fri men fikk to valg av politiet: Bli muslim igjen eller forlat Iran.

– Det var veldig tungt, for jeg er glad i både Jesus og hjemlandet mitt, sier hun.

Maryam gråt og visste ikke hva hun skulle gjøre da hun fant en bok som hadde gjemt seg unna politiets ransaking.

– På boka sto et bibelvers fra Salme 126, 5-6: «De som sår med tårer, skal høste med jubel. Gråtende går de ut og bærer sitt såkorn, med jubel kommer de tilbake og bærer sine kornbånd». Da visste jeg at jeg måtte forlate Iran, selv om det var tungt, sier Maryam.

Retten til å skifte tro

Maryam var til stede og fortalte sin historie under et fakkeltog-arrangement i Kristiansand.

I høst setter Åpne Dører og Stefanusalliansen søkelys på retten til å skifte tro gjennom å arrangere fakkeltog for forfulgte kristne i minst ni byer i Norge.

Kristiansand var først ute der blant andre KrF-leder Knut Arild Hareide deltok.

– Vi som har en tro utfordres til bønn for våre brødre og søstre som lever med livet som innsats for sin tro hver eneste dag, sier Hareide som holdt appell før fakkeltoget i Kristiansand.

Fakkeltog for forfulgte kristne har blitt en årlig tradisjon og dette er tiende året på rad at de arrangeres. I år setter organisasjonene spesielt fokus på steder der det er farlig å skifte tro.

– I solidaritet med de forfulgte ønsker vi å engasjere folk. Fakkeltog er en fin symbolsk måte å bære et lys for de som lever i mørket, forteller Fredrik Tybakken i Åpne Dører.

Målet med fakkeltogene er å sette forfølgelse og diskriminering på grunnlag av tro og livssyn på den politiske dagsordenen.

Opprop

Organisasjonene har forfattet et over fem sider langt opprop som skal overleveres til utenriksministeren etter fakkeltoget i Oslo den 10. november. Oppropet har konkrete anbefalinger til hvordan Norges innsats for trosfrihet og retten til å skifte tro kan styrkes.

– Vi oppfordrer blant annet norske myndigheter til å legge press på stater til å forandre lovgivning som kriminaliserer apostasi og konvertering, og til å sikre at konvertitter på norske asylmottak ikke opplever trusler og vold fra andre beboere, forteller menneskerettighetsrådgiver Lisa Winther i Stefanusalliansen, som har skrevet oppropet.

– Vi vil vise norske myndigheter at vi bryr oss og vi vil minne dem på deres ansvar, sier Thea Haavet i Stefanusalliansen.

Hun leverte oppropet til Knut Arild Hareide før fakkeltoget i Kristiansand.

– Politisk er vi nødt å jobbe med og markere dette mot alle land som bryter disse menneskerettighetene, sier Hareide.

Iran og Saudi-Arabia

25 av verdens land har lover som på ulike måter forbyr eller kriminaliserer apostasi, det vil si å forlate sin tro. Majoriteten ligger i Midtøsten. I år setter fakkeltogene spesielt fokus på forholdene i Iran og Saudi-Arabia.

– Det å forlate sin tro eller skifte tro kan mange steder i verden få svært alvorlige følger. Det kan føre til fengselsstraff, diskriminering, vold og til og med drap, sier Haavet.

Både Iran og Saudi-Arabia har svært autoritære regimer som ikke godtar konvertering fra hver sin offisielle versjon av islam. I verste fall straffes det med døden. Likevel er trusselen fra familie og lokalsamfunn ofte den største.

Også i Norge

Konvertitter har det også vanskelig her i Vesten.

– Vi ser at dette også er vanskelig og krevende for innvandrermiljø her i Norge. Sårbare minoriteter rammes av hatefulle ytringer og vold. De trenger alle vår støtte, sier Hareide.

Nye rapporter viser at minoritetstroende som kristne og jesidier som har flyktet fra religiøs forfølgelse i land i Midtøsten, møter det samme på asylsentre i Europa.

Mange konvertitter opplever også å ikke bli trodd og få avslag på sin asylsøknad. Stig Magne Heitmann fra Åpne dører forteller at under arrangementet i Bergen blir det kun en tom stol som vitnesbyrd om konvertittene.

– Konvertittene som skulle fortelle sin historie har måttet flykte til et annet land etter at de fikk avslag på asylsøknadene sine, sier Heitmann.

– Uansett om vi er kristne eller har et annet livssyn, kan vi ikke lukke øynene for den urett som begås mot de mange mennesker som lider på grunn av den troen de har valgt, sier Haavet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!