Tips oss:
Tips
55 92 29 00
Kontakt
Artikkelen fortsetter etter annonsen.
KLAR FOR JUBILEUM: – Dette er en stor fest og markering, sier Geirr Standal som er pastor i Sion i Mosterhamn. Foto: Privat
Felleskristen Komité inviterer til stort Pinsestevne i Moster Amfi søndag 19. mai. Møteleder og leder for markeringen sammen med komiteen, Geirr Standal, sier kristenretten løfter frem Gud som skaper.
Ingvill Mydland
Journalist
Publisert: 14.05.2024 kl 14:35
Sist oppdatert: 14.05.2024 kl 14:38
Årets pinsestevne er del av den felleskristne feiringen av 1000-årsjubileet for Kristenretten, som blir avsluttes sammen med Rettsjubileet i slutten av mai.
– For oss handler det først om at kristenretten er jo en lovmessig påvirkning i Norge. Endringene er drastiske for vårt samfunn, påpeker møteleder og leder for markeringen sammen med komiteen, Geirr Standal.
Han viser til at Norge som land gjennom kristenretten er formet av et kristent verdigrunnlag, med et verdensbilde og et verdenssyn som er kristen-basert.
– Gud begynte riktignok kristningen av Norge med munker og slaver som kom allerede før året 1024. Men nå er hensikten å markere at vi som kristenfolk må verdsette det Gud har gjort, lenge før både reformasjonen og annen frikirkelighet kom, påpeker han.
Kristningen er en del av historiearven på Moster og Bømlo. I 1924 var kong Haakon på Moster og markerte den gangen 900-jubileet.
På samme måte er det i dag stor bevissthet omkring 1000-årsmarkeringen, også i lokalsamfunnet utenom den indre kjerne i menighetene.
– Dette er en stor fest og markering, og det er en stolthet i dette, og veldig driv med mange som er med, forteller Geirr Standal.
Han er møteleder på pinsestevnet sammen med sogneprest Aksel Lygre.
Pinsefesten starter søndag formiddag i Moster Amfi, der alle 70 menigheter og forsamlinger i Sunnhordland og Haugalandet er spesielt invitert til å markere den kristne enheten. Parallelt med dette arrangeres Barnas Pinsefest i Moster Mini-amfi.
Leder av Pinsebevegelsen i Norge; Øystein Gjerme er hovedtaler denne dagen og Sveinung Hølmebakk, Espen Isak Egeland og Håkon Tolås har det musikalske ansvaret.
Samtidig som at det er pinsestevne, skal det være barnas pinsefest i miniamfiet.
Etter en matpause blir det «Mostrating» med innledninger, panelsamtale og spørsmål fra salen - hvor temaet er; «Feire 1000 år med kristendom, hvordan forme fremtiden?». Korte innledninger blir ved Øystein Gjerme, leder i Pinsebevegelsen, Ole Petter Erlandsen, forfatter av boken «Anno 1024 – året som forvandlet Norge», og Sofie Braut, kommentator i avisen Dagen. De er alle utfordret på å reflektere over fortid, nåtid og fremtid i lys av Kristenretten, og på hvordan vi best mulig kan ta vare på den kristne kulturarven.
Pinsestevnet avsluttes med bønn for Norge fra fire generasjoner, på «Kyrkjestølen».
Kyrkjekultur Vest og Regionalt pilegrimssenter Bergen arrangerer i forbindelse med Pinsestevnet pilegrimstur fra Moster til Bergen i forbindelse med åpningen av jubileumsutstillingen «Magnus Lagabøtes landslov 750 år».
I forbindelse med «sjøsettingen» av denne Verdiseglasen, vil bl.a. følgende personer være gjest på Pinsestevnet:
Herborg Finnset, biskop i Nidaros Jon Askeland, fylkesordfører i Vestland fylkeskommune Oddny Miljeteig, leder i Bjørgvin bispedømmeråd Vegard Bjørnevik, ordfører i Kvinnherad kommune Sissel Vartdal, styreleder i Kyrkjekultur Vest AS Borghild Lundeby, sekretariatsleder Nasjonaljubileet Norge 1000 år Svein Arne Theodorsen, prost i Sunnhordland Einar Vegge, kystpilegrimsprest.
I pausen etter Pinsemøtet blir det arrangert en vandring ned til Skimmelandskaien på Moster, hvor Nidaros-biskop Herborg Finnset overleverer Olavsflammen og Kystpilegrimskisten til ungdommer fra Moster, fylkesordfører Jon Askeland og kystpilegrimsprest Einar Vegge.
Seilasen fra Moster går videre til Halsnøy kloster, Fjelbergstevnet, Fana kirke og ender i Bergen 21. mai for pilegrimsgudstjeneste og åpning av Jubileumsutstillingen «Magnus Lagabøtes landslov 750 år».
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.