Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

330 amerikanske soldater

Etter en avtale med amerikanske myndigheter skal det utplasseres 330 amerikanske soldater på Værnes. Norske myndigheter understreker imidlertid at dette er en norsk base, med norsk vakthold under norsk kommando, altså ingen amerikansk base på norsk jord. 330 soldater i Midt-Norge kan verken skremme eller virke truende på noen av våre naboland, Russland inkludert. Styrken skal rulleres. Stasjoneringen endrer heller på ingen måte maktbalansen i området, det samme kan en si om NATO-utplasseringen av 4000 soldater i Polen og de baltiske land, hvor Norge skal bidra med 200 soldater.

Tekst:

Publisert:

At dette er en styrke som kan true russisk territorium, faller etter mitt skjønn på sin egen urimelighet. Og en må heller ikke glemme at det er fakta på bakken – og ikke propagandaen - som teller: Etter Sovjetunionens sammenbrudd har det ikke vært løsnet skudd mot russisk territorium, og ikke en kvadratmeter russisk jord er okkupert. Det samme kan en dessverre ikke si om russiske militære disposisjoner – dvs angrep - rette mot flere land, Moldova, Georgia og Ukraina.

Når det gjelder de to førstnevnte statene tar en neppe for hardt i hvis en regner med at det står henimot 10 000 russiske soldater på okkupert område i Transnistria, Sør-Ossetia og Abkhasia. Og når Russland til og med anerkjenner Sør-Ossetia og Abkhasia som «uavhengige» stater, kan dette ikke oppfattes som annet enn en provokasjon, ikke bare mot Georgia - men også resten av Europa. Kun 3 land har fulgt opp denne anerkjennelsen ved siden av Russland – det forteller sitt! Russlands anneksjon og okkupasjon av Krim, som i ettertid er fulgt opp av en omfattende militarisering, virker heller ikke spesielt beroligende verken på Ukraina eller andre omliggende stater. Og uten en omfattende russisk finansiell og militær støtte til opprørerne i Øst-Ukraina, hadde de såkalte folkerepublikkene Donetsk og Luhansk for lengst vært under ukrainsk regjeringskontroll.

I løpet av juli og august utplasserte Russland ytterligere ca 90 000 soldater opp mot Ukrainas grenser. «Omringer Ukraina» skrev VG den 28. august, og i samme avis uttaler den russiske ambassaden i Oslo at dette «gir stabilitet». 4330 soldater skal derimot virke truende og provoserende, ifølge det russiske propagandaapparatet. Utrolig, og hinsides all logikk!

Nøkkelord

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!