Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Inge Lønnings nei

Inge Lønning, stortingsmann (Høyre), sa som Lagtingspresident klart og tydelig nei til forslaget om en ny norsk ekteskapslov (2007, 2008). Men Høyre sviktet Lønning.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.11.2016 kl 16:01

Han kalte ideen om kjønnsnøytral ekteskapslov for «ulykkelig», ja notatet til loven var sjusket og preget av hastverksarbeid. Han pekte også på at friheten for trossamfunn i ekteskaps-spørsmål ble truet, videre at homo-organisasjoner hadde drevet intens lobbyvirksomhet for kjønnsnøytral ekteskapslov på Stortinget i lang tid (Thor Christian Skavlem, Dagen 7. juni 2007).

Lønning fulgte opp et år senere: «Så dårlig lovforberedelse har jeg aldri sett, og jeg håper heller aldri å få se det igjen», sa han, og pekte på at norske borgere var blitt fratatt muligheten til respons. «Et høringsnotat med noen tilfeldige artikler er ikke noen lovutredning», sa Lønning i en replikk til statsråd Anniken Huitfeldt. Han trodde dette ville bli en av de kortvarigste lovvedtak i norsk historie, og pekte på at to mennesker av samme kjønn ikke kan få barn sammen. «Man kan selvsagt si at det er irrelevant, men det kan man ikke oppheve» (se artikkel av Erling Rimehaug, VL 18. juni 2008).

Jeg med mange andre sier selvsagt fremdeles ja og atter ja til «Inge Lønnings nei»; fordi både naturen, skaperordningen og Bibelen sier nei. Men mange lederne innen Den norske kirke skjønte ikke, eller ville ikke skjønne, det store alvoret Lønning hadde pekt på. Den nye preses i Dnk gikk til og med ut i media og sa at ekteskapsvielse av samme kjønn måtte bli en hastesak i Dnk; et skandaløst og ubibelsk utsagn, i strid med grunnlaget for Den norske kirke, en luthersk bekjennelseskirke.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!