Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ikke bare stort igjen – men grønt igjen?

Hvordan skal Trump oppfylle valgløftet om et Amerika selvforsynt med energi – og kanskje overraske med en grønn energirevolusjon som et biprodukt?

Tekst:

Publisert:

Sist ukes nyhet om oppdagelse av verdens nest største oljereservoar i USA, er gode nyheter for Trump-Amerika. For USA har tatt mål av seg å bli energiuavhengig og skape 4 prosent vekst (i stedet for dagens 1,5) og 25 millioner nye jobber.

Spesielt vil en ny start i energisektoren gjøre Amerika stort igjen. Her kan USA raskt spare tusener av milliarder i redusert oljeregning til utlandet.De importerer fortsatt 1,5 millioner fat olje. Amerika selvforsynt med energi betyr mye. Bygging av Keystone-rørledningen som Obama stoppet, vil også gjøre utvinning av olje i Amerika mer konkurransedyktig.

Vi har vært i USA og intervjuet en av de små olje-entrepørene som gjør jobben. Han sier de har leieavtaler for boring og utvinning på oljeholdig grunn til 5 dollar per acre Kentucky, i stedet for 5000 dollar per acre som i Texas. -Jeg og mine investorer kan i dag utvinne olje til en pris av 20 dollar fatet, samme pris som da jeg kjøpte mine 600 første oljebrønner for 20 år siden. De som har utgifter på 40 dollar fatet, tjener ikke penger om ikke oljeprisene går opp igjen. Vi derimot, tjener godt med oljepris på 40 dollar fatet, sier den nye olje-entreprenøren, som mener at smått er godt.

Amerikas mål er altså å bli selvforsynt med energi og skape fire prosent økonomisk vekst og 25 millioner nye jobber. Men republikanerne kan paradoksalt nok også ta lederskapet i den grønne energirevolusjonen. Men først må de lykkes med å hente hjem 2,5 (amerikanske) trillioner dollar som USA-selskaper har i utlandet. Trump har alt satt en av Amerikas fremste investeringsrådgivere til å forhandle med de ledende selskaper i USA om å ta pengene hjem. Betingelsen er at de blir investert i USA i nye jobber. Da følger amerikanske myndigheter også opp med å senke bedriftsskatten fra 35 til 15 prosent. Sammen gir disse tiltakene et elektrosjokk for ny rekordvekst.

Børsen har alt svart positivt på økonomipakken til Trump. Media spådde børsnedgang ved en Trump-seier. I stedet gav børsen dag etter dag ny toppnotering. Dollarkursen går oppover som aldri før. Media og Trump-kritikerne tok feil i absolutt alt.

Forsker Hilmar Mjelde, som norsk TV bruker mye, var kanskje den eneste i akademia som sa at Trump kunne vinne valget. Han er alt kommet til at Trump kan vinne det neste gang også. Vi er enig. Men da må de gigantiske planer og innsatser for amerikansk økonomi, med et infrastrukturprogram på en «trillion» dollar, på veier, jernbane, ledningsnett for vann osv, lykkes. Det vil bidra til å utløse enormt med jobber i entreprenørbransjen.

Infrastrukturprogrammet, som også det demokratiske parti av gode grunner ser ut til å ville stemme for, gavner spesielt de som gav Trump seieren: Arbeiderklassen i industristatene i nordøst. De gikk over fra Obama og Hillary til Trump og co. Ved nå å kickstarte økonomien, slik vi har skissert, skal det bli jobber, jobber og atter jobber. Trumps motto er jo: Tilbake til jobb igjen! Selv vil han ikke ta ut lønn og heller ikke ferie, sa han etter valget - før ordene «make America great again», er oppfylt.

Blir det underskudd på arbeidskraft av alle disse tiltakene, så stiger arbeidernes lønninger igjen. For første gang på 15 år. Restart-programmet for USA skal kjøres i gang de første 100 dagene av presidentens regjeringstid, sier Trump-rådgiverne på TV. Bare slik kan de skje!

Men øker ikke satsingen på en trillion dollar i infrastruktur gjelden som republikanerne skal ha ned? spør kritikerne. De svarer slik: - Med en økonomisk vekst i USA på 1,5 prosent som nå, kan vi ikke betale gjeld. Men med en årlig vekst på 4 prosent, kan vi både betale gjeld og våre valgløfter.

Det kan også få fram den kapital som en grønn revolusjon også krever - og gjenreisning av de svarte indre bydelene. Nå er man i full gang med å hyre inn 4000 nye til regjeringen som gjør klar til rakettstart 20. januar, da presidenten innsettes.

Trump har satt en afroamerikaner til å lede arbeidet for å sette sammen innenriksministeriet i den nye regjeringen. Han tar alvorlig valgløftene til de svarte - som var en av de grupper som gav ham flere stemmer enn republikanerne ellers får.

Venstresiden har ment at en grønn revolusjon skal skje ved mer og mer reguleringer, som bare struper økonomien. Vi tror på dem som mener at det trengs sterk økonomisk vekst – med sterkt nedsatte skatter og offentlige infrastrukturbidrag. Slik får man fart som duger – og gir elbilen seieren. Elbiler og solceller blir billigere og bedre, så de konkurrer ut den gamle tids teknologi. Det er veien å gå.

El-biler har en femtedel så mange komponenter som gammeldagse biler – og er derfor enklere og billigere å vedlikeholde. Trumps økonomiske gigantbølge kan sette ytterligere fart i den grønne veksten i USA.

Det er godt mulig å argumentere for en grønn utgave av Trumpcapsen i tillegg til den røde med påskriften: Make America great again.

Nøkkelord

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!