Klargjør siden...
Annonse
Annonse
Norge IDAG
UBIBELSK: – En kirke med ubibelsk tvang ovenfra vil aldri lykkes i det lange løp, sier Jo Hedberg, leder for Bønnelista. Bildet er fra Kirkemøtet i Trondheim i fjor.
 Foto: Den norske kirke

UBIBELSK: – En kirke med ubibelsk tvang ovenfra vil aldri lykkes i det lange løp, sier Jo Hedberg, leder for Bønnelista. Bildet er fra Kirkemøtet i Trondheim i fjor. Foto: Den norske kirke

«Forslaget er ikke i tråd med kirkens trosgrunnlag»

– Liv og lære skal henge sammen, understreker Jo Hedberg, etter å ha lest om at Åpen folkekirke vil fjerne muligheten for å spørre om samlivsform ved ansettelser i Kirken.

Publisert:

Sist oppdatert: 09.02.2022 kl 21:50

Jo Hedberg er leder for Bønnelista og rådsmedlem i Tunsberg bispedømme.

I dag er det bare bispedømmerådene i Stavanger og Møre som faktisk bruker retten til å stille spørsmål om samlivsform, når de skal ansette mennesker i Kirken. Det er en lovfestet rett, men Åpen folkekirke mener at alle bispedømmer i Norge bør opptre samstemt - og at ingen skal kunne stille spørsmål om hvordan en jobbkandidat lever sitt privatliv.

– Hedberg, hvor viktig er det at det fortsatt skal kunne være mulig å stille spørsmål om samliv i et jobbintervju i Den norske kirke?

– Når en ansetter noen og særlig en som skal stå på prekestolen søndag etter søndag, er det viktig at vi vet hvem vi ansetter. Hvis vi ikke har lov til å spørre etter samlivsform, vil det føre til flere feilansettelser og det legges opp til at presten kan leve et dobbeltliv. Et liv på jobben, og et hjemme. Dette er ikke i tråd med kirkens trosgrunnlag der liv og lære skal henge sammen, mener Jo Hedberg.

«Ubibelsk tvang»

– Hva vil dette ha å si for demokratiet i Kirken, om Åpen Folkekirke får flertall for sitt forslag om å fjerne muligheten for spørsmål om samlivsform, når saken behandles på kommende kirkemøte, til høsten?

– Det skal noe til for at de skal få gjennomslag i denne saken, men vi vet aldri. Det er viktig å be om at Åpen folkekirke ikke lykkes i å tre dette ned over hodet på bispedømmerådene. En kirke med ubibelsk tvang ovenfra vil aldri lykkes i det lange løp, sier Jo Hedberg.

Bønnelista arbeider for at menighetene lokalt skal både ansette- og være arbeidsgiver for sine ansatte. Denne modellen kaller de Demokratimodellen.

– Fordi det da vil bli langt flere som får mulighet både til å påvirke og tjene i kirken. Hvis menighetene selv skal ansette prestene, så ville i alle fall jeg, om jeg satt i menighetsrådet, sett etter en prest som vi ønsker – eller utlyst et vikariat, slik at en over tid ville se hvordan presten fungerer, om han passer til stillingen eller ikke. Dermed vil en bli kjent, og det vil ikke være noe problem om Kirkemøtet har laget en slik forordning, sier Jo Hedberg.

Bli med i debatten

Si din mening om denne saken på Norge IDAGs Facebook-side.

Annonse