Tips oss:
Tips
55 92 29 00
Kontakt
Artikkelen fortsetter etter annonsen.
VEKKELSESMØTE: Forsamlingen reiser seg i bønn om overgivelse til Jesus, under vekkelsesmøtet på Protestfestivalen i Kristiansand. Foto: Tor-Bjørn Nordgaard
– Jesus er den største revolusjonære lederen som noen gang har levd. Den revolusjonen Jesus startet, inviterer Han oss inn i, forkynte Rhonda Mathisen på vekkelsesmøtet under Protestfestivalen søndag.
Tor-Bjørn Nordgaard
Publisert: 13.09.2021 kl 11:40
Sist oppdatert: 13.09.2021 kl 19:00
I forrige uke gikk Protestfestivalen av stabelen i Kristiansand. Festivalen som har vært arrangert årlig siden år 2000, beskriver seg selv som «en festival mot apati og likegyldighet – for engasjement og handling». Etter seks dager med fokus på alt fra ytringsfrihet til rusreform, aktiv dødshjelp og moderne kjønnsideologi, ble uken avsluttet med flere arrangementer i byens menigheter: Debatt om hvorvidt Gud er god, samtale om livets mening, samtale om Hauge-vekkelsen – og vekkelsesmøte i samarbeid med Kristiansand Misjonskirke Salem.
På vekkelsesmøtet søndag morgen talte den norgesbosatte amerikanske forkynneren Rhonda Mathisen, som presenterer seg selv som «en som har opplevd vekkelse, og som har til mål et liv Hans nærvær er en realitet – ikke en religiøs aktivitet». Hun driver organisasjonen «Fusion».
– «Fusion» er et vitenskapelig begrep, som beskriver det som skjer når man samler ulike ingredienser og varmer dem opp til en intens varme, slik at det forårsaker en eksplosjon og forløser energi. Det er slik jeg tror vi er ment å være som Kristi Legeme, forklarte hun.
I talen beskrev hun Jesus som «den største revolusjonære lederen som noensinne har levd». – Jesus kom for å sette fri og gjenopprette. Han kom til jorden som frelser, forløser, konge og dommer. Han var en revolusjonær leder, forklarte hun.
– Den største tragedien i historien er at Kirken har feilrepresentert Jesus overfor verden. Vi har begynt å forme Jesus i vårt bilde. Menigheten har blitt en refleksjon av hvem vi er som mennesker. Vi har prøvd å gjøre Himmelrikets Konge mer komfortabel og akseptabel. Men det er ikke noe komfortabelt eller ordinært ved Himmelens Konge, forkynte Mathisen.
FORKYNNER: Rhonda Mathisen forkynte om Jesus som «revolusjonær leder» og utfordret til etterfølgelse av Ham. Hun ble tolket av Elisabeth Mork. Foto: Tor-Bjørn Nordgaard
– Vår tro har blitt utvannet til selvfokusert humanisme. Jesus er blitt så ordinær at Kirken har blitt kjedelig. De fleste i samfunnet går ikke i menighet, og mange som går i menighet, er frakoblet, kjeder seg og ser etter noe mer, diagnostiserte hun, og utfordret til å velge et liv i etterfølgelse og tro fremfor et liv i «status quo».
– Den revolusjonen Jesus startet, inviterer Han oss inn i. Når vi blir med på den, kan vi ikke forbli i «status quo». Hvis du vil se de tingene Bibelen beskriver, så kan du, men vi må reise oss fra den komfortable stolen vår for å bli med Ham på den reisen, forkynte hun, og proklamerte:
– Den vekkelsen som kommer i Norge, som har begynt i det små, vil kreve trofaste troende som har moralsk integritet, tro og mot, til å stå opp med Jesus Kristus for rettferdighet i en ond og pervers generasjon. Hvis Norge noen gang har trengt en revolusjon, er det nå.
Hun oppfordret troende til innvielse og bønn, til å vende tilbake til korset og be Jesus lede hele livet.
Geir Johannessen, pastor i Kristiansand Misjonskirke Salem, setter pris på å kunne arrangere møte i samarbeid med Protestfestivalen.
– Det synes jeg er en stor ære, sier han, og roser festivalens grunnlegger Svein Inge Olsen:
– Jeg kjenner Svein Inge og hans kristne forankring, og jeg vet at det ligger ham på hjertet å bringe en autentisk kristendom til folk.
Da Johannessen ønsket velkommen til vekkelsesmøtet, fortalte han med glimt i øyet at da han for to år siden stiftet bekjentskap med Svein Inge Olsen, fikk han lyst til å spørre ham: «Er dietten din villhonning? Og hvor er kamelhårskappen?» Med det antyder pastoren på en humoristisk måte at Protestfestivalens grunnlegger har gitt ham assosiasjoner til Johannes døperen.
– Det er selvfølgelig veldig mange aspekter ved Protestfestivalen, men han er en vekkerrøst også inn i de kristne menighetene. Det er noe profetisk over hvordan han røsker opp i «status quo», opplever pastoren.
KAMELHÅRSKAPPE: Pastor Geir Johannessen i Kristiansand Misjonskirke fikk assosiasjoner til «kamelhårskappe og villhonning» av protestgeneral Svein Inge Olsens ønske om å rokke ved «status quo» i menighetslandskapet. Foto: Tor-Bjørn Nordgaard
Festivalsjef Svein Inge Olsen blir litt blyg av sammenligningen.
– Døperen Johannes var «en røst som ropte i ødemarken». Er det slik du opplever Protestfestivalens rolle? – Protestfestivalen skal være politisk og religiøst uavhengig. Men det er disse gode kristne verdiene som er så viktige. På søndagen tar vi opp de tingene, svarer Olsen, og forklarer bakgrunnen for at et vekkelsesmøte inngår i festivalen:
– Frem til for et par år siden holdt vi på med gudstjenester. Men det følte jeg var helt feil. Det er jo så «korrekt». «Alle» har jo det. Da måtte det bli vekkelsesmøte for det er det jo ingen andre som har.
– Så vi er der at et vekkelsesmøte har blitt en protesthandling?
– Ja, det kan du godt si. Og det føles riktig. Protestfestivalens greie er å vekke – på alle fronter. De andre dagene i uken gjelder det andre temaer, og på søndagen er det kristne i fokus.
Olsen er begeistret over budskapet fra Rhonda Mathisen.
– Det er lenge siden jeg har hørt en tale som denne. En snakker jo ikke sånn i dag. Alt er så striglet. Det er veldig mye kjærlighet, men helt tamt. Derfor var det akkurat dette jeg var ute etter. Det passet helt perfekt.
VEKKE: Grunnlegger og festivalsjef Svein Inge Olsen sier Protestfestivalen er til for å vekke på alle områder og at det dermed passer godt med vekkelsesmøte på programmet. Foto: Tor-Bjørn Nordgaard
Søndagen fortsatte med panelsamtale om Hans Nielsen Hauge og vekkelsen han sto i. Den ble ledet av Elisabeth Mork fra Kanal 10, og i panelet var Norge IDAG-redaktør Bjarte Ystebø, Hauge-kjenner og Norge IDAG-spaltist Peter Tore Gabrielsen og tidligere predikant Wiggo Abrahamsen. Ystebø understreket at Hauges drivkraft også må være vår.
– Drivkraften hans var møtet med Jesus og fylden av Den Hellige Ånd. Den er tilgjengelig for oss i dag også, sa han.
Peter Tore Gabrielsen fortsatte:
– Hauge var en mann som var blitt fylt av Den Hellige Ånd og ild. Det var en ild som brant i hans hjerte, så han ikke kunne tie. Han var utrustet av Herren selv til å være en røst i sin samtid.
Abrahamsen påpekte at Gud «aldri har sendt vekkelser i repriser» og at han ikke tror på noen ny «Hauge-vekkelse».
Gabrielsen pekte på Hauges tydelige omvendelsesforkynnelse som forbilledlig og etterlyste mer av dette i vår tid.
– Vi har en god medisin til folk, men de vet ikke at de er syke. Hauge fokuserte på at menneskene må forstå at de er fortapt hvis de ikke omvender seg til tro på Jesus, poengterte Gabrielsen, med støtte fra Ystebø.
– Evangeliet er klart og tydelig, og det er den samme resepten vi trenger i dag som på Hauges tid.
PANEL: Disse samtalte om vekkelsespredikanten Hans Nielsen Hauge. Fra venstre Bjarte Ystebø, Peter Tore Gabrielsen, Wiggo Abrahamsen og Elisabeth Mork. Foto: Tor-Bjørn Nordgaard
På festivalens siste dag erkjenner grunnlegger Svein Inge Olsen at han har hatt en tung uke. De har slitt med oppslutningen, forklarer han. Korona-situasjonen har nok gjort sitt til at det har vært vanskeligere enn tidligere å samle publikum.
– Jeg kjenner på at det er veldig tungt i dag. Akkurat nå kan jeg ikke se for meg noen fortsettelse, sier han til Norge IDAG, men legger raskt til:
– Men nå får vi se...
Dermed er det vel ikke til å utelukke at Protestfestivalens motstand mot apati og likegyldighet kanskje vil lyde i sørlandshovedstaden på nytt om et års tid likevel.
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.