Klargjør siden...
Annonse
Annonse
Norge IDAG
HJEMME IGJEN: Polarskipet Maud ligger nå kai ved Oslofjorden på Tofte i Asker kommune.
 Foto: Eli Bondlid

HJEMME IGJEN: Polarskipet Maud ligger nå kai ved Oslofjorden på Tofte i Asker kommune. Foto: Eli Bondlid

Polarskipet Maud kom hjem igjen

Hun ser ikke så vakker ut akkurat nå, men det har hun vært. Hvem hadde sett vakker ut etter å ha ligget 80 år på havets bunn i Nordvestpassasjen ved Iqaluktuutiaq, Canada? Dette er en virkelig «dronning» fra polarhistorien som endelig kom hjem igjen.

Publisert:

Roald Amundsen i «Mauds» salong, fotografert i Russland ca 1918-1920.
 Foto: Nasjonalbiblioteket/Offentlig eiendom

Roald Amundsen i «Mauds» salong, fotografert i Russland ca 1918-1920. Foto: Nasjonalbiblioteket/Offentlig eiendom

Skipet ligger til kai ved Oslofjorden på Tofte i Asker kommune. Det er ingen ringere enn Roald Amundsen som har døpt henne og seilt med skipet. Amundsen var første mann til Sydpolen med polarskipet Fram.

Bygget for ferd over polishavet

Neste ekspedisjon var å forsere polishavet og nå Nordpolen med skipet Maud. Polarskipet Maud ble bygget hos Christian Jensens båtbyggeri i Vollen. 7.juni 1917 var Maud ferdig. Amundsen døpte henne ved å knuse en isklump mot skutesiden. Hun ble sjøsatt rett ved der Oslofjordmuseet ligger i dag, og sommeren 1918 seiler «Maud» endelig fra Oslo mot nordøstpassasjen. De forsøkte å drive over Polhavet uten å lykkes, og det ble gjort forsøk på å nå Nordpolen med fly. Mens de to andre polarskutene, «Gjøa» og «Fram», ble godt bevart for ettertiden i det historiske, maritime miljøet på Bygdøy, fikk «Maud» en annen og langt mindre glamorøs skjebne.

80 år på havets bunn

Etter gjennomseiling av Nordøstpassasjen som forløp med atskillige hindre og varte fra 1918 til 1920, og en påfølgende ekspedisjon der skipet drev i isen i tre år øst for Nysibirøyene, endte «Maud» i Nome i Alaska i august 1925 der hun ble solgt for Amundsens konkursbo. Kjøper var Hudson's Bay Company (HBC), som ga den nytt navn «Baymaud» og brukte skuta til transport langs nordvestkysten av USA og Canada. Etter en tid ble hun redusert til radiostasjon og varelager. Hun endte som vrak på en strandkant i Cambridge Bay på sydsiden av Victoria Island nord i Canada. Hun ble liggende på sjøbunnen der hun sank i 1930, og var et interessant objekt for dykkere som drev med marin arkeologi. I 1990 kjøpte Asker kommune båten fra HBC for én dollar. Det ble anslått at det ville koste 230 millioner kroner å sette vraket i stand og få det transportert til Norge.

Endelig kom hun hjem

«Maud Returns Home» er et prosjekt satt i gang av eiendomsfirmaet Tandberg Eiendom AS for å hente «Maud» hjem til Vollen og Norge, etter 80 år på havets bunn i Nordvestpassasjen ved Iqaluktuutiaq, Canada. Det ble 13. april 2011 kjent at Tandberg Eiendom AS, som rett før hadde kjøpt handelsstedet Vollen i Asker, ville hente «Maud» tilbake til Vollen. Tandberg Eiendom AS overtok eieransvaret av «Maud» fra Asker kommune april 2011. Etter 80 år på havets bunn i nordvestpassasjen ble skipet fraktet hjem til Vollen i august 2018. Målet er å bygge et Maudmuseum som skal presentere båten og dens ekspedisjonshistorie i tiden mellom 1918 og 1925.

Polarskipet Maud ca 1917-1918.
 Foto: Nasjonalbiblioteket/Offentlig eiendom

Polarskipet Maud ca 1917-1918. Foto: Nasjonalbiblioteket/Offentlig eiendom

Nøkkelord

Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.

Kommentarfeltet er stengt.

#Roald AmundsenVis flere

Annonse