Tips oss:
Tips
55 92 29 00
Kontakt
Artikkelen fortsetter etter annonsen.
Debattinnlegg
Arbeiderpartiets formann, professor Edvard Bulls politiske kamp i 1920- og 30-årene for et avkristnet Norge ble tilsynelatende kronet med seier i stortingsvalget den 13. september 2021. Han var påvirket av den politiske omveltning i Russland I Mellomkrigsårene da Lenin og Stalin gikk inn for å utrydde kristendommen i Sovjetunionen. Lenins kommunistiske arvtakere ga opp forsøket I 1989. Da falt Berlinmuren, og kristendommen fikk en ny sjanse i Øst-Europa.
Roald Øye, Kristiansand
Publisert: 22.09.2021 kl 10:41
I Norge forsøker noen partier å føre den ideologiske arven fra vår mektige nabo i øst, Russland, videre. Ett eller flere av partiene på den ytterliggående venstresiden i norsk politikk, som inkluderer SV, Rødt og Partiet de grønne, ønsker at deres partier etter valgseieren skal være med å legge landets politiske kurs om til venstre i en Jonas Støre-regjering. Sammen med de to moderate venstrepartiene, Arbeiderpartiet og Senterpartiet ønsker de å fullføre partiformann Edvard Bulls fatale ideologi fra Mellomkrigstiden. Hvor dramatisk denne kursendringen vil bli, vil være kjent i løpet av noen uker, når regjeringsforhandlingene er fullført i god tid før jul. Valget viste at det norske folk er positiv til en historisk kursendring på det religiøse området. Rødt ble en valgvinner og KRF en like klar taper i Stortingsvalget.
Essensen av innholdet i en bok, som foreligger på markedet er: «Det kristne verdensbildet», fra Ventura forlag. Den presenterer et syn på hvor marginalt det kristne verdensbildet har blitt for mange mennesker, både her til lands og i land som det er naturlig å sammenlikne oss med, nemlig i USA .
Forfatterne, dr. med. Kjell Tveter og lektor Kjell Skartveit, trekker en sammenlikning mellom den religiøse tilstand i Norge og det tradisjonelt kristne USA. De skriver at bare et fåtall kristne i Norge vil eller kan slutte seg til et tradisjonelt kristent verdensbilde i våre dager. Sekulariseringen har gått langt og fort i landet vårt, og har akselerert siden 1970-årene.
Det ble anskueliggjort i stortingsvalget den 13. september, der både Rødt og SV fikk langt større prosentvis oppslutning enn KRF, Sentrum og Partiet de kristne til sammen. For disse kristne partiene ble det et katastrofevalg, uansett hvor godt de forsøker å skjule sannheten. Etiske og religiøse spørsmål i valgkampen har vært nesten fraværende. Miljø, innvandring, oljeboring og økonomi er de store sakene som var i fokus.
Det fins ingen norsk statistikk, som bekrefter eller motsier forfatternes påstand om en tilsvarende avkristning av Norge som den i USA, men en undersøkelse utført av en amerikansk evangelisk organisasjon, «The Barna Group», viser at ungdomsgenerasjonen i USA, som er født mellom 1999 og 2015 er den første post-kristne generasjon. Det er den trolig også i Norge. 62% av denne gruppen mener at flere religioner kan gi evig liv og avviser at det kun er en sann religion. Kun 20 % sier at å delta på gudstjeneste er viktig for dem. Bare 4 % har et bibelsk verdensbilde!
I kapittelet «Trygg tro» i boka av Tveter og Skartveit blir det listet opp hva målgruppen i USA mener om noen bud i dekalogen (de 10 bud). Professor Edvard Bull (se nedenunder!) ville ha gledet seg over å se galluptallene fra verdens mest kristelige stat. Tallene er trolig gyldige også i Norge.
Avkristningen i Norge er nå synlig for alle. Ikke bare partiene på den politiske venstresiden har forkastet det kristne verdensbildet, men praktisk talt alle partiene har gjort det. De går inn for større frihet for kvinnen til å ta livet av barnet i mors liv og fremmer en radikal kjønnsideologi. De ti bud som i stor grad har vært premissleverandør for landets lovgivere siden 1814, har ikke lenger samme status som tidligere. Det kristne verdensbildet har de to forfatterne beskrevet i boka. Bildet er fjernt fra det sosialistiske verdensbildet som var rådende i Russland i Mellomkrigstida, og som vi nå ser konturene av også i Norge.
I valgkampheftet fra 1923 «Kommunisme og kristendom», skrev Edvard Bull at «Arbeiderpartiet skulle ha en «pågående og hensynsløs kirkepolitikk» som skulle «slåss like uforsonlig mot den bestående offisielle lutherdom som mot andre fordummende sekter». Han uttalte også at «Kirkens egentlige maktposisjon i vårt samfunn ligger i skolen. Er det så at Kirken er vår fiende, blir det først og fremst i vår skolepolitikk, vi må kjempe mot den». Det var klar tale for 100 år siden, og vi hører et ekko av den i våre dagers medier.
Arbeiderpartilederen var den første i 1920- og 30- årene som forsto at det kristne verdensbildet måtte ødelegges innenfra, først og fremst i skoleverket, hvis et sosialistisk eller sosialdemokratisk samfunnssystem skulle bygges i Norge. I dag ser vi resultatet av hva hans ideologiske kursendring, fra revolusjon til revisjon, på den politiske venstreside i 1930-årene, innebar. Hans arvtakere har vært tålmodige. Det tok nesten 100 år før Edvard Bulls ideologiske tilhengere var i mål. Den 13. september 2021 ble verket hans kronet med en historisk seier.
Sperregrensen for å komme inn på Stortinget er 4 %. Det er den samme prosentandel som de har som i USA har et kristent verdensbilde. Velgere i denne gruppen i Norge fordelte trolig sine stemmer på tre kristelige partier, KRF, Sentrum og PDK. De 20% av den norske befolkningen som også har et forhold til en kristen menighet, fordelte trolig sine stemmer på alle partiene i Stortinget. Disse forhold forklarer de kristne partienes svake uttelling i Stortingsvalget. De 4 prosentene benyttet ikke sin besøkelsestid den 13. september til å gjøre partiformann Edvard Bulls målsetting til skamme.