Klargjør siden...
Annonse
Annonse
Norge IDAG
NÆRT OG VARMT: Solveig Leithaugs konsert i Modum pinsemenighet Betlehem i Geithus 10. desember ble en gave til tilhørerne. Det var første gang hun opptrådte der.
 Foto: Eli Bondlid

NÆRT OG VARMT: Solveig Leithaugs konsert i Modum pinsemenighet Betlehem i Geithus 10. desember ble en gave til tilhørerne. Det var første gang hun opptrådte der. Foto: Eli Bondlid

Solveig på juleturné med gitaren og evangeliet

«Håp og lys i vinternatt» er overskrift over Solveig Leithaugs juleturné denne gang. Modum Pinsemenighet Betlehem i Geithus var én av rundt 20 utvalgte konsertsteder. Stefanusalliansen, en misjons- og menneskerettsorganisasjon med fokus på trosfrihet, er med som samarbeidspartner på turnéen.

Publisert:

Det var første gang Solveig Leithaug besøkte pinsemenigheten Betlehem i Geithus.

— Flere har lurt på hvordan vi fikk til det. En gave å få henne hit. Selv om hun ikke har vært her før, har vi et så nært forhold til henne at vi er på fornavn med henne, sa daglig leder Renate Grendal, som oppfordret en nesten fullsatt sal til å lytte, ta imot og bli velsignet.

— Det har vært bra oppslutning til nå. Flere steder har det vært helt fullt, andre steder nesten fullt, sier Leithaug til Norge IDAG før konserten. Hun ble hjertelig tatt imot i Modum Pinsemenighet Betlehem Geithus, der enkelte har samtlige av hennes utgivelser og valfarter til Leithaugs konserter. Noen fra menigheten var sist sommer til stede under hennes opptreden under Skjærgårdssang i Langesund.

Nitten album

Mange har et forhold til hennes kritikerroste plate Julefred (2008) som ble omtalt i NRK Radio som en av årets beste norske juleplater og har siden blitt en juleklassiker for mange. I alt nitten album har hun utgitt siden 1985 og flere har merket seg hennes internasjonale gjennombrudd som hun hadde allerede på 80-tallet.

Solveig, opprinnelig fra Frekhaug ved Bergen, har nå bodd i USA i over tjuefem år. Hun har mottatt en rekke gjeve musikkpriser, har opptrådt i tjue land, og er fremdeles svært aktiv som utøvende musiker, komponist og tekstforfatter.

Dette var Leithaugs første ekte juleturné på lenge. Som mange andre artister fikk hun fått erfare at Corona-pandemien bremset ned reisevirksomheten.

— Det har vært ei krevende tid for oss alle på ulike vis. Men jeg kan ikke si at det er lettere å være artist nå, i lys av at vi kjenner på en økende uro med krigen i Ukraina og det presset mange opplever i tillegg, slik som med økende priser på mat og strøm, sa Leithaug i forkant av turneen.

Alene på scenen med gitaren

Ofte opptrer Leithaug sammen med musikere på disse turneene. Denne gang sto hun alene på scenen med gitaren og introduserte sangene på repertoaret både på norsk og på engelsk. Til stede i salen var flere flyktninger fra Ukraina.

— Spesielt velkommen til dere, sa hun og uttrykte medfølelse med den smerte og sorg som den ukrainske befolkning nå gjennomgår.

De ukrainske gjestene dro kjensel på flere av de mest kjente julesangene som de kan på sitt morsmål.

Mothers Christmas House

Å komme hjem til jul, vekker minner hos Leithaug om hvordan julefeiringen var hjemme hos mor og far da hun var liten – slik som hun skildrer det i sangen «Mothers Christmas House».

— Jeg minnes hvordan hun alltid gjorde det så vakkert, sier hun.

I «Lys i et vindu» beskriver hun hvordan det er å komme dit som man alltid er velkommen.

På repertoaret sto også «Høy og strå». Hun hevdet at dette er en sang som flere som er over 90 år gamle kan.

— Dette er en nesten bortglemt julesang. Jeg lærte den av min mor.

Leithaug fortalte at det blir mange timer alene i bilen når hun kjører til alle konsertstedene under turneen. Hun kom fra Stavern frikirke. Etter å ha besøkt Geithus, sto Adventistkirken i Mjøndalen for tur. Deretter var det Mortensrud kirke i Oslo, Skogstad leirsted (Eina på Toten), Ålesund og til slutt Øystese Bedehus.

— Når jeg sitter i bilen alene, kan jeg bestemme hvilken musikk jeg vil høre på. På den måten har jeg oppdaget mange nydelige sanger, slik som James Taylors «Some Children See Him».

Låter fra Leithaugs nye plate

I et nytt og vakkert arrangement framførte Solveig Leithaug den kjente julesangen «Silent Night», som de ukrainske frammøtte kjente fra sitt hjemland.

Hun oppfordret til å delta med allsang på «Mitt hjerte alltid vanker».

Flere av Leithaugs sanger er det hennes mor som er inspirasjonskilden til.

— Min mor spurte alltid om hva jeg gledet meg til? Hvis jeg ikke visste om noe, sa hun at jeg måtte finne på noe. Det er alltid viktig å ha noe å se fram til.

Hun fortalte at hun nå har vært gift i 13 år med Jim Chaffee, og om hvordan julefeiringen blir med barn og barnebarn i USA i år. Hun sang «Can You See The Supermoon».

— For når jeg ser en vakker måne, lurer jeg på om de jeg er glad i rundt i hele verden, også ser den samme månen, sier hun.

Det var ektemannen som lærte henne julesangen «I Heard the Bells on Christmas Day» som er basert på en tekst skrevet av Henry Wadsworth i 1863. Like etter at hans kone døde og sønnen nesten ble drept i krig, fattet han håp da han hørte kirkeklokkene ringe.

På flukt med små barn

Det ble smakebiter fra Solveig Leithaugs siste plate «Riverside», deriblant «I Am a Poor Wayfaring Stranger», som er en velkjent amerikansk gospelsang, opprinnelig fra tidlig på 1900-tallet.

Leithaug satte fokus på hvordan det er å leve som emigrant og fortalte om Ellis Island, som ligger i New York havn ved munningen av Hudson-elven. Det var en gang hovedporten for strømmen av immigranter til USA på slutten av det 19. og tidlig i det 20. århundre for mer enn 12 millioner innvandrere. Ellis Island nå et poetisk symbol på den amerikanske drømmen. Hun fortalte om sin oldemor som dro over dit i 1893. Fire år etter kom hun hjem til Norge og hadde med symaskiner hun hadde kjøpt i USA og startet egen systue.

Sterke historier fra Stefanusalliansen

Leithaug framførte en sang om hvordan det er å være på flukt med små barn.

Stefanusalliansen, en misjons- og menneskerettsorganisasjon med fokus på trosfrihet, er med som samarbeidspartner på turneen. Erik Bechensten i Synkope booking fortalte noen historier om livet til mennesker som er på flukt, blir arrestert og fengslet for sin tros skyld.

— Historien om Sara er om én av Kairos tusener som lever på søppeldynga. De er annenrangs borgere fordi de er koptiske kristne. Kirkene deres blir stadig utsatt for hærverk. Stefanusalliansen jobber for å bryte fattigdomssirkelen, bidra med fosterhjem, seng å sove i, mat og jul med gaver.

Han fortalte om Fariba som jobbet som frisør i Teheran da salongen hennes ble omringet av politi. Hun ble arrestert og satt lenge fengslet i det beryktede Evin-fengselet fordi hun hadde ledet en kristen husmenighet i sitt eget hjem. Hun nektet å tilstå at hun hadde begått en forbrytelse mot Iran. Også hennes mann og flere i husmenigheten ble fengslet. 18. oktober slapp ut og ble benådet og fikk komme hjem til mann og datter. Men hun kan ikke feire jul og samle menigheten. Det finnes skjulte nettverk i Iran for mennesker som er fratatt sin frihet på grunn av troen.

— Be for Norge og for andre land. La Jesu lys skinne, sang Solveig Leithaug. Hun ba for Geithus, for Norge, for Ukraina, Iran og for alle nasjoner.

Konserten ble avsluttet med «Deilig er jorden» som allsang. Etter konserten var det mange som ønsket å hilse på og ha et ord med artisten som har tatt den lange reisen fra Nashville til Norge for å glede oss med førjulskonserter.

Nøkkelord

Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.

Annonse