Tips oss:
Tips
55 92 29 00
Kontakt
Artikkelen fortsetter etter annonsen.
FÅR IKKE MØTE ELEVENE: Sivilombudet fastslår at det er greit at staten nekter Gideon å dele ut bibler til norske skoleelever. De kan få lov til å gi Bibelen som klassesett til skolen, men får ikke lov til å møte elevene direkte. – Forkynnelsen skjer ikke i skolen for vår del, kun overrekkelsen av boken. Likevel kaller statsmakten dette forkynnelse, sier generalsekretær Steinar Hopland i The Gideons International in Norway. Foto: Gideon
Gideons generalsekretær Steinar A. Hopland er opprørt over at staten nekter organisasjonen å få besøke skoler - for å gi bort gratis nytestamenter direkte til elever i konfirmasjonsalder.
Svend Ole Kvilesjø
Publisert: 29.04.2022 kl 11:10
Sist oppdatert: 29.04.2022 kl 13:36
I 70 år har representanter for Gideon i Norge fått lov til å besøke skoler, hilse på ungdommer i konfirmasjonsalder - og latt dem få muligheten til å få et gratis nytestamente. Helt til Human-Etisk Forbund (HEF) i fjor klaget praksisen inn for Utdanningsdirektoratet.
HEF mente dette var å anse som forkynnelse. Departementet, ledet av kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) i Erna Solbergs regjering, sa seg enig i det - og stanset bibelutdelingen.
«NEI»: Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) sier nei til utdeling av nytestamenter på skolene, til elever i konfirmasjonsalder. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
The Gideons International in Norway koblet inn gode advokater, klaget på avgjørelsen og appellerte til Jonas Gahr Støre, som nå var blitt statsminister. Han sendte saken videre til kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap), som fastholdt vedtaket om bibel-nei i skolene.
Siste klageinstans var Sivilombudet. De har nå sett på saken og støtter departementets vedtak om at utdeling av gratis nytestamenter direkte til elever, på skolen, anses som forkynnelse:
«Etter direktoratets vurdering vil gaveoverrekkelser til elever av religiøse skrifter/bøker eller religiøse gjenstander kunne oppleves som tilslutning til et livssyn eller forkynning. Enkelte vil også kunne oppleve slik aktivitet som støtende eller krenkende.»
Dette er nytestamentet, på norsk og engelsk, som til nå har blitt delt ut av Gideons representanter direkte til norske skoleelever. Det har regjeringen satt en effektiv stopper for. Foto: Gideon
– Staten ønsker ikke at fortellingen om Jesus skal spres, sier en trist og opprørt Gideon-generalsekretær Steinar A. Hopland til Norge IDAG.
– Sivilombudet understreker i sitt brev av det er helt greit at dere kan gi klassesett med nytestamenter til skolen, slik at disse kan brukes i undervisningen. Er ikke det godt nok?
– Gideons prinsipp, i over 70 år i Norge, er at Bibelen eller nytestamentet, den viktige boken, skal gis fra hånd til hånd. Vi har forsøkt med klassesett i mange sammenhenger, men de har en uheldig tendens til å forsvinne, enten fra skolens bibliotek eller hos en lærer. Vi føler oss mer trygg på at nytestamentet kommer frem til elevene som undervisningsmateriell når vi leverer bøkene direkte til elevene. Bibelen er ikke hvilken som helst bok, det er ikke et atlas eller mattebok, og bør håndteres deretter. Og det er vel ingen bedre lærebøker i K-en i KRLE enn selve Bibelen, spør Hopland retorisk.
– Kunnskapsdepartementet mener at det er forkynnelse når dere gir nytestamentet direkte til elever i klasserommet. Hvordan møter dere elevene - og hva sier dere?
– Vi kommer inn i klassen, sier hei og takker for at vi fikk komme. Forteller kort om Gideon, en verdensomspennende organisasjon som deler ut bibler og nytestamenter på skoler, institusjoner, hoteller og fengsler. Og så spør vi om det er noen elever som vil ha et nytestamente. De som ønsker det, kommer frem og får en bok.
– Men ingen forkynnelse eller opplesning av bibelvers?
– Nei, overhodet ikke. Skolen skal jo være livssynsnøytral.
– Du skriver i et debattinnlegg her i avisen at «de som har fått godkjent elevkontakt om ny forståelse av hva kjønn er, får drive på. De blir fremelsket og de blir honorert over statsbudsjettet. Rettigheter til å møte elevene er på ingen måte likelig fordelt.» Hva legger du i det?
– Foreningen FRI og Skeiv Ungdom får lov til å komme inn i skolene og forkynne det som gjelder den liberale og etter min mening absurde definisjonen av ekteskap og kjønn. Tidligere statsråd Guri Melby fra Venstre, og de to nåværende Ap-statsrådene Tonje Brenna og Anette Trettebergstuen støtter opp om dette, og er blitt en lobby som har vunnet dette slaget.
– Rosa kompetanse-ansatte møter skolens ansatte, ikke elever. Etter opplæringsloven skal undervisning i faget kristendom, religion, livssyn og etikk (KRLE) ikke være forkynnende. Mener du at det budskapet Foreningen FRI sprer via sin såkalte rosa kompetanse, er å anse som etikk og / eller livssyn - og at det virker forkynnende på elvene?
– Ja, det er en form for livssyn de holder på å presentere. Det er agitasjon for dette synet på livet. Og det er svært urettferdig at slike organisasjoner får fritt fram, mens representanter for religioner ikke får slippe til i hele tatt. Vi blir henvist til fortauet utenfor skolen, i kulden. Det er faktisk til sist elevene selv som blir skadelidende av at de bare skal få servert én side av det store bildet. Og det skjer på det viktigste området i et liv: Hva som er det beste grunnlag å leve sine tildelte år på. Og hva som er den sannsynlige utgang på livene våre, sier Hopland.
– Det stemmer ikke, svarer Marthe Holmedal Øvrum, avdelingsleder Rosa kompetanse i FRI, foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.
– Rosa kompetanse skole underviser skoleansatte og lærerstudenter med utgangspunkt i opplæringsloven, læreplanverket, øvrig lovverk og styringsdokumenter for skolen, i tillegg til nasjonale og internasjonale helse-og levekårsundersøkelser, påpeker hun.
– Hva er Gideons planer videre for å nå ungdommer mellom 14 og 16 år, slik at dere kan få tilby dem en gratis, tospråklig bibel?
– Planen vår er fortsatt å dele ut 30.000 nytestamenter i løpet av dette året. Vi vil gjøre som de har vært nødt til i noen fylker i enkelte delstater i USA, stille oss opp et stykke fra skolen og dele ut nytestamenter direkte til elever. Jeg var selv med på det da jeg en periode var bosatt i USA. Her i Norge vil politiet gi forhåndstillatelse til det, så lenge det går rolig for seg.
– I tillegg vil vi tilby hele klassesett til skolene, så lenge elevene kan få ta med seg nytestamentet hjem. Vil også forsøke å komme inn i andre ungdomsmiljøer, for å gi bort bibler. Og vi har allerede sendt ut kartonger med nytestamenter til mange menigheter som selv ikke kan finansiere bibler til konfirmantkullet, forteller Steinar A. Hopland.
Og han understreker at de stoler på Gud.
– Vi ber, i alle våre 34 avdelinger rundt i landet, om at vi må bli vist av Gud hvordan vi ellers kan gå frem for å komme ut med Den hellige skrift til den oppvoksende slekt. Det er nesten ingenting igjen av kristendomsundervisningen i den norske skole, sukker Hopland.
Les Hoplands debattinnlegg her:
Fikk du tanker eller reaksjoner da du leste denne artikkelen? Bli med inn på Norge IDAGs Facebook-side og delta gjerne i debatten.
KLASSESETT med nytestamenter, som gis til skolen og brukes i undervisningen, er greit, mener staten. Men Gideon får ikke lov til å møte elvene og gi dem tilbud om å få et nytestamente hver, som de kan ta med seg hjem. Foto: Gideon
Sivilombudet sendte dette svaret til The Gideons International in Norway 19. april 2022:
«Utdanningsdirektoratets tolkningsuttalese om utdeling av religiøse bøker på skolen
Vi viser til tidligere korrespondanse i saken, sist vårt brev 4. april 2022.
Klagen gjelder Utdanningsdirektoratets tolkningsuttalelse 19. august 2021 om utdeling av religiøse bøker eller skrifter direkte til elevene i grunnskolen. Dere har også henvendt dere til Kunnskapsdepartementet som har svart dere om saken i brev 27. januar 2022.
Klagen ble sendt inn av advokat Kristian Brandt på deres vegne. I e-post 4. april 2022 har dere kommet med tilleggsmerknader.
Dere skriver at en svært viktig del av virksomheten til The Gideons International in Norway (Gideon) er å dele ut Bibelen til skoler, hoteller, sykehus og institusjoner. Tolkningsuttalelsen har derfor negativ virkning for organisasjonen. I klagen er det gjort gjeldende at uttalelsen bygger på en uriktig forståelse av forkynningsbegrepet i opplæringslova § 2-4. Begrepet er tolket for vidt, og Gideons utdeling av Bibelen til elevene innebærer ikke et tilstrekkelig element av påvirkning. Fordi uttalelsen er foranlediget av en henvendelse fra Human-Etisk Forbud, og Gideons virksomhet er sterkt berørt, er det i strid med god forvaltningsskikk at Gideon ikke ble hørt før uttalelsen.
Etter opplæringslova § 2-4 første ledd skal undervisning i faget kristendom, religion, livssyn og etikk (KRLE) ikke være forkynnende. Forkynnelsesforbudet gjelder all undervisning i alle fag. For å sikre at opplæringen i KRLE er i samsvar med menneskerettighetene, fremgår det av § 2-4 at undervisningen skal være objektiv, kritisk og pluralistisk. I forarbeidene til lovbestemmelsen står det blant annet at når skolen velger arbeidsmåter skal den ikke velge aktiviteter som «har preg av» religiøs utøvelse.
Etter direktoratets vurdering vil gaveoverrekkelser til elever av religiøse skrifter/bøker eller religiøse gjenstander kunne oppleves som tilslutning til et livssyn eller forkynning. Enkelte vil også kunne oppleve slik aktivitet som støtende eller krenkende. Det er lagt vekt på at gaveelementet gir bøkene/skriftene en annen funksjon og/eller verdi utover å være et middel for å nå kompetansemålene i faget. Direktoratet har derfor anbefalt at kommunene ikke åpner for slik utdeling til elevene.
Det er presisert i uttalelsen at det ikke er noe i veien for at skolen kan være mottaker av gaver fra religiøse organisasjoner eller tros- eller livssynsamfunn, og bruke disse i undervisningen, for eksempel som klassesett. Det betyr at Gideon fortsatt vil kunne tilby Bibelen til skolene, men ikke dele ut Bibelen direkte til elevene.
Kunnskapsdepartementet har samme forståelse av tolkningsspørsmålet som direktoratet. Departementet har vist til at høringen av forslaget til ny opplæringslov nylig er avsluttet, og at Gideons innspill om temaet vil bli tatt med i det videre arbeidet med ny lov.
Som departementet har påpekt er tolkningsuttalelsen generell og ikke direkte rettet mot bestemte personer eller organisasjoner. Videre skriver departementet at ulike religiøse samfunn eller andre organisasjoner ikke bør få direkte tilgang til elevene for å dele ut materiell. Dette må forstås som at all utdeling av materiell direkte til elevene som kan oppleves som tilslutning til et livssyn eller forkynning, vil kunne rammes av forkynningsforbudet.
Etter gjennomgangen av klagen og de innsendte dokumentene mener vi det ikke er sannsynlig at nærmere undersøkelser vil kunne føre til avgjørende rettslige innvendinger mot Utdanningsdirektoratets tolkningsuttalelse eller den forutgående saksbehandlingen. Vi er i all hovedsak enig i de vurderingene både Utdanningsdirektoratet og Kunnskapsdepartementet har foretatt.
I e-post 4. april 2022 har dere påpekt at kunnskapsministeren må ha vært inhabil, uten at dette er nærmere utdypet. Ombudet har ikke funnet grunn til å se nærmere på denne anførselen, jf. sivilombudsloven § 10.
På denne bakgrunn avsluttes behandlingen av klagen her.»
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.
Generalsekretær Steinar A. Hopland er opprørt over at staten nekter organisasjonen å besøke skoler - for å gi bort gratis nytestamenter direkte til elever i konfirmasjonsalder.
«Menn kan ikke bli kvinner og mødre», var en av meldingene Christina Ellingsen skrev på Twitter.