Tips oss:
Tips
55 92 29 00
Kontakt
Artikkelen fortsetter etter annonsen.
«Gåten om korset» handler om Bibelens påskefortelling, og drar linjer til mennesker som lider for troen i dag. Her fra konserten i Flekkerøy kirke med koret Korall. Foto: Dag Buhagen
Sangduoen Garness har den siste tiden vært på turné med påskekonserten «Gåten om korset» med fokus på den forfulgte kirke. De synes det er sterkt å synge om liv og død, samtidig som krigen raser øst i Europa.
Dag Buhagen
Publisert: 14.04.2022 kl 00:05
– Det har vært veldig fint å komme ut på veien igjen og spille for folk. Nå har det gått ganske lang tid uten konserter. Vi har på en måte kommet tilbake til livet igjen, i hvert fall til et liv som vi har vært vant til, sier Ingelin Reigstad Norheim fra gruppen Garness.
Hun og tvillingsøster Hildegunn Garnes Reigstad har nylig gjennomført påskekonserten «Gåten om korset» 11 steder. Påsketurneen startet i Norkirken i Grimstad før turen gikk til Flekkerøy, Vegårshei, Oslo, Skien, Fredrikstad, Meland, Bergen, Randaberg, Flekkefjord og Ålgård. I Flekkerøy kirke var det rundt 250 personer som møtte opp da Norge IDAG overvar konserten.
– Vi er positivt overrasket over oppmøtet disse dagene. Forhåndssalget har vært litt tregt, men mye folk har møtt opp i døra, så det er fantastisk! sier Hildegunn.
Påskekonserten var nyskrevet i 2019, og musikkduoen Garness hadde den gang konserter i ti fullsatte kirker. Da pandemien brøt ut, ble det det bråstopp med konserter, før de nå på ny har vært ute på påsketurné.
– Det å spille og kommunisere med folk er noe som ligger på våre hjerter. Vi hadde noen konserter under pandemien, men nå kan vi også hilse og prate med folk etter konsertene, samt høre folks reaksjoner, sier Hildegunn.
Rundt 250 personer møtte opp i Flekkerøy kirke utenfor Kristiansand. - Vi er positivt overrasket over oppmøte disse dagene. Det har vært veldig fint å komme ut på veien igjen og spille for folk, sier Garness-tvillingene. Foto: Dag Buhagen
I løpet av konsertene har Bibelens påskefortelling blitt presentert med ulike innfallsvinkler. Flere av sangene har vært rettet mot forskjellige personer som en møter i påskeevangeliet. Både Maria, Barabbas, Josef, Peter, forbryterne, offiseren, disiplene og flere uttrykker sine opplevelser av korsfestelsen gjennom sangen.
– Vi forteller påskehistorien gjennom munnen til dem som så Ham den siste uken i Jerusalem. Gjennom alt dette klinger også en stemme fra den lidende kirke. Vi prøver å trekke noen linjer fra den første påsken og frem til i dag og våre egne liv, spesielt dem som blir forfulgt for sin tro, forteller Ingelin.
Mange av sangene våre får en annen klangbunn, når den lykkelig boblen vi har vært i, plutselig oppleves å være skjør. – Hildegunn Garnes Reigstad
Mange av sangene våre får en annen klangbunn, når den lykkelig boblen vi har vært i, plutselig oppleves å være skjør.
– Hildegunn Garnes Reigstad
Det er prest og forfatter Jostein Ørum som har skrevet tekstene. Duoen Garness har laget musikken. Organisasjonen Stefanusalliansen, med fokus på trosfrihet og forfulgte kristne, er medarrangør.
– Denne konserten har tre grunntoner i forhold til dette med lidelse. For det første har vi Jesu lidelse. Det andre er «den lidende kirke». For det tredje handler det om deg og meg, knyttet til det å ta opp vårt kors hver dag, forklarer Hildegunn.
– Det kan være vanskelig å gå inn i det at Jesu lidelseshistorie pågår fortsatt. Vi må holde fast på at Jesus bar sitt kors og døde en gang for alle. Men samtidig var Jesus tydelig overfor disiplene: De skulle møte forfølgelse. Her i landet merker vi ikke så mye til det. Vi vil helst at livet skal være kjekt, men i dag er det faktisk en kvart milliard mennesker i verden som blir forfulgt for troen sin.
I løpet av konsertene har Bibelens påskefortelling blitt presentert med ulike innfallsvinkler. Foto: Dag Buhagen
I tekstene blir vi tatt med inn i menneskers fortvilelse og sorg, blant annet gjennom Marias fortelling da hennes sønn ble drept på et kors. Tekstene våger å stille spørsmål i møte med sorg og død. Garness-tvillingene synes det er sterkt å synge slike tekster mens krigen i Ukraina raser.
– Jeg blir helt sjokkert hver gang jeg leser og hører om krigen. Tårene kommer, for det blir bare verre. Nå har man sett så mye at man blir litt vant til krig, men da må man ikke glemme hvor ille det er for dem som står midt i det. Mange av sangene våre får en annen klangbunn, når den lykkelig boblen vi har vært i, plutselig oppleves å være skjør, sier Hildegunn.
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.