Tips oss:
Tips
55 92 29 00
Kontakt
Artikkelen fortsetter etter annonsen.
Kommentarartikler
Donald Trump viser fram Bibelen utenfor St. John's Church i Washington i 2020. Foto: NTB/AP/Patrick Semansky
Vi kan faktisk referere mye fint fra påskens dekning i NRK - om vi ser bortfra hva de sier om Israel og Donald Trump. Det er to store faremomenter i verden om vi skal tro de alltid like negative reportasjer om dem.
Finn Jarle Sæle
Sjefredaktør
Publisert: 01.04.2024 kl 21:48
Men noe av det fineste av alt ved påsketider, sett med våre øyne, var at en presidentkandidat i USA, stod fram med en ny versjon av slagordet sitt og sa «Make America pray again». «La Amerika be igjen». Og så presenterte han en ny bibel han hadde trykket, og løftet den stolt opp over hodet. Ifølge reportasjen vil han trykke og distribuere bibelen i valgkampen. Det var så fint. Hva er bedre enn amerikanske presidentkandidater som velger sitt grunnlag i Amerikas gamle fundament i Bibelen, Guds Ord.
Da var det at NRK lokket en god gammel Vårt Land-redaktør fram for å si at det var skrekkelig at noen i pengemangel slik som Trump, ville gjøre noe så skammelig som å tjene penger endog på Bibelen.
Sånt går da ikke an. Bibler måtte ikke selges – med fortjeneste.
Vi tenker nok i denne avis at fortjeneste av å selge bibler er helt vanlig i bokhandelen. En reaksjon på det bunner i hangen til mer negativ journalistikk - spesielt når det gjelder Donald Trump.
Da blir alt tatt opp i verste mening.
Det var hva NRK fikk ut av denne gladnyheten fra USA.
Utspekulert.
Ellers er det alle nyheter om Israel som blir gjennomført negative, og gir jøder som forsvarer seg skylden for lidelse og blod for den krig Hamas startet. Israel kjemper for å avslutte Hamaskrigen med seier, så det ikke blir en krig nummer to som dobler lidelsen til sivilbefolkningen. Lidelsen ser det ut til at jihadistene kynisk bare vil øke, ved utspekulert å bruke barn og sivilbefolkning som levende skjold, i stedet for hjelpe dem bort fra områder som Israels varsler før bombing.
Strategien er å henge ut Israel i naive vestlige media som lar seg lure, som en nasjon som bomber barn og sivile. Påsken var full av denne NRK-journalistikken dag etter dag.
Hva skal man gjøre for at NRK og den negative journalistikken om Trump og Israel kan balanseres av synspunkter fra den andre side?
Og slagordet «Make America pray again», som Trump presenterte til påsketider, må jo være den beste av alle løsninger på Amerikas og USAs problemer.
Hvis narkoselgere, og de som gjør ende på andre med skytevåpen, i stedet kunne legge seg på kne, oppleve Guds kjærlighet og bekjenne sine synder – var mange sorger slukket. Hva ville være bedre enn det i amerikanske byer og skoler – eller i Stockholm og Oslo?
Så vi sier med Trump: Make America pray again, la Amerika be igjen!
Vi sier med Trump: Make America pray again, la Amerika be igjen! Finn Jarle Sæle
Trumps forrige versjon: «Make America great again», «Gjør Amerika sterkt igjen!», var og er et viktig slagord. Skal Amerika betale forsvar for Nato, og sende nok penger til Ukraina der de betaler mesteparten av regningen, så må det gå godt for Amerika. En nasjon som har mer gjeld enn andre nasjoner i historien sammenlagt, må også ha suksess.
Bare slik kan den fikse regningen.
«Make America great again» er et godt og nødvendig slagord i denne viktige prosessen for Amerikas og hele verdens helsetilstand.
Men Trumps nye variant, «Make America pray again», er enda bedre.
Det var oppskriften å be til Gud som forvandlet en liten forkommen gjeng av kristne bibel-flyktninger, som grunnla Amerika, til verdens store supermakt to hundre år senere. Da reisen til Amerika med skipet Mayflower og den første vinter var gjort unna, var de sterkt redusert i antall.
Hvem hadde trodd at den lille flokk kristne, som var truet av utslettelse i starten, 200 år senere skulle reise seg til supermakt i verden? Og at de skulle redde Europa ut av to verdenskriger og de verste av ideologier, nazisme og kommunisme, som kunne gjort ende på oss.
Men det skjedde fordi de holdt urokkelig fast ved Bibelen og bønnen, historiens to sterkeste virkemidler, foraktet av mange.
Vi tror på sangen: Påskemorgen slukker sorgen, slukker sorgen til evig tid. Den har oss givet lyset og livet Lyset og livet i dagning blid.
Men vi tror ikke på ensidig negativ skandaliserende journalistikk på kristne, USA og Israel – med sine endeløse klager og sorger.
Jesu oppstandelse var hemmeligheten i det som ble det amerikansk ethos. Det trodde noe som gjorde Livet sterkere enn døden, som gjorde Bønnen sterkere enn nøden, som gjorde det umulige mulig. Det ble det amerikansk ethos.
Og så trodde de på velsignelsen av familie og barn. De sa Ja til Livet, akkurat som Trump.
Historien viser at slik kunne en gruppe utstøtte som ingen regnet med, på 200 år bli den avgjørende supermakt i verden.
Så kommer vi til en påske i 2024. Vi synger igjen så vakkert: Påskemorgen slukker sorgen. Mye fin sang også i NRK. Takk!
Men før det, har vi fått en sensasjon, en amerikansk presidentkandidat vil vende om til Amerikas verdier i nasjonens begynnelse. Trump blir presentert på NRK-Dagsrevyen med Bibelen i triumf, løftet over hodet og et nytt slagord: Make America pray again, la Amerika be igjen! Det er selvsagt valgkamp. God valgkamp.
Og denne tidligere president er mest foretrukket blant evangeliske kristne og arbeiderklassen og mest beryktet og negativt omtalt i media, elite og politikermiljø.
Vi spør: Hva er bedre for en politikere å promotere i en valgkamp enn Bibelen og dens verdier?
Den flotte bibelen han viste i bildene på skjermen, kalt Trump-bibelen, skal selges til normalpris 600 kroner.
Donald Trump med bibelen, som kalles «God Bless the USA Bible», han var med å lansere like før påske. Foto: Skjermdump Rumble/Lee Greenwood
Men så kom vi til resten av presentasjonen i NRK. For å holde styre på vår glede over at en president vil bygge nasjonen på Amerikas gamle suksessrike fundament, Bibelen, så kalles en tidligere kristenavis-redaktør inn. Han er full av sorg over dette, da han kommer på skjermen. Han mener at det er misbruk av Bibelen og kristendommen at en president promoterer slikt.
Og så er jo presidenten i pengenød, sier kristen-redaktøren. Nå skal han redde seg ut av nøden ved å tjene penger på å selge bibler. Slikt er skammelig, får vi høre.
Glemt er det at ingen bibelbutikker som får avanse for å selge bibler, tjener nok til å betale Trumps bot på 4 milliarder kroner: Boten er nå nedsatt til 1,7 mrd. – for å ha gjort ingenting galt - bare en forretning banken var fornøyd med. Handelen var utført. Banken hadde fått pengene igjen med fortjeneste og var fornøyd.
Men Trump hadde angitt for høy formue, riktignok godkjent av banken, for å få høyere lån. (Nå er formuen enormt mye høyere enn den var, uansett om den da var for høy.) Men dette ble fremstilt som et skrekkelig bedrageri – og Trump fikk verdenshistoriens største bot, fra en erkesosialist i et mer og mer korrupt rettsvesen, styrt av ønskene til Det demokratiske parti og dets valgkamp.
Så la oss få Bibelen inn i Amerikas styre og stell igjen - som da de første pilegrimer steg ut av forfølgelse på Amerikas strand. De døde som fluer på reisen over havet til Amerika og den første kalde vinter i det lovete land, der de sa de ville bygge det nye Israel. Men rustet med bibel og bønn og protestantisk arbeidsetikk reiste de seg til verdens sterkeste makt.
Fornyelsen av dette ethos, for ikke å snakke om all moroa ved å se Trump på skjermen heve Bibelen over politikken med et nytt slagord «make America pray again», endte i NRK i tunge sorger over at noen vil sko seg på å selge bibler.
Vi ser fram til en ny mindre negativ journalistikk en vakker dag i NRK. På Israel og de kristen-konservative som vinner i Amerika. Hvorfor sørger norske media seg til døde over kristen seier i USA?
Vi ønsker de heller kunne synge med i «påskemorgen slukker sorgen slukket sorgen til evig tid. Den har oss givet lyset og livet i dagning blid».
Det skulle gå an å legge bort sin særlige sorg over USA og Israel, to foregangsland som stort sett kan dekkes positivt, ikke ensidig negativt som i norske media.
Hele påsken til ende.
Det er ingen løsning i ensidig negativ journalistisk dekning - med Israel og Donald Trump eller konservative kristne i gapestokk.
Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.