Klargjør siden...
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nyhetsstudio

16/1 Oslo Børs falt etter ny toppnotering

Hovedindeksen på Oslo Børs falt torsdag 0,3 prosent og endte på 1486 poeng. Fallet kom etter ny toppnotering på 1491 poeng dagen før.

Da børsen stengte, ble et fat nordsjøolje omsatt for 80,4 dollar fatet, 70 cent lavere enn onsdag til samme tid. Fallet i løpet av handledagen er 1,5 prosent.

Taperne blant de mest omsatte selskapene torsdag ble oljeselskapene. Equinor falt med 2,2 prosent, og Aker BP falt 0,5 prosent og Vår Energi 1,9 prosent. Den andre store taperen ble Frontline som hadde et kursfall på 3,2 prosent etter en veldig god start på året med en vekst i aksjekursen på 31 prosent så langt i år.

Vinneren på omsetningstoppen ble Mowi, som økte med 2,6 prosent.

På børsene i Europa var det grønne tall. FTSE 100-indeksen i London gikk opp 0,7 prosent. DAX 30 i Frankfurt løftet seg 0,1 prosent, og CAC 40 i Paris gikk opp 1,8 prosent.

(©NTB)
NTB

16/1 Dronning Sonja har fått operert inn pacemaker

Dronning Sonja har torsdag fått operert inn pacemaker. Inngrepet var vellykket, opplyser Slottet.

– Dronningen har det bra, står det videre i en pressemelding.

Kongehuset opplyser at dronningen blir på Rikshospitalet i Oslo i én til to dager. Hun ble lagt inn onsdag ettermiddag.

Dronningen har fått innlagt pacemaker som følge av at hun fikk hjerteflimmer, nærmere bestemt forkammerflimmer, på en skitur lørdag. Hun ble innlagt til observasjon på sykehuset i Lillehammer lørdag kveld og utskrevet igjen søndag morgen.

Også kong Harald har fått operert inn pacemaker. Det skjedde i mars i fjor etter at han ble syk under et ferieopphold i Malaysia.

En pacemakeroperasjon er stort sett unnagjort på en times tid. Det er ikke regnet som veldig risikabelt, ifølge kardiolog Ole Christian Mjølstad.

– Det er klart at ethvert inngrep innebærer en viss risiko, men i dette tilfelle er den liten. Det er et rutineinngrep, og de som gjør det, kan det veldig godt, sa han til NTB tidligere i uken.

NTB

15/1 Stoltenberg: – Våpenhvileavtalen er et viktig diplomatisk skritt mot et fredeligere Midtøsten

– Gaza-våpenhvileavtalen er et viktig diplomatisk skritt mot et fredeligere Midtøsten, sier tidligere Nato-sjef Jens Stoltenberg.

– Med den nå etablerte dialogen som grunnlag er den umiddelbare prioritet å sikre trygg retur av alle gisler og beskyttelse av sivile, skriver Stoltenberg på X onsdag kveld.

Stoltenberg gikk av som generalsekretær i Nato 1. oktober og blir i februar ny leder for Den internasjonale sikkerhetskonferansen i München.

(©NTB)
NTB

15/1 Fakta om våpenhvileavtalen for Gaza

Israel og Hamas er enige om en våpenhvileavtale for Gaza som innebærer løslatelse av israelske gisler og palestinske fanger. Avtalen har tre faser.

  • I den første fasen på 42 dager skal 33 israelske gisler løslates mot at Israel setter fri flere hundre palestinske fanger.
  • Ifølge AP skal Israel løslate 30 palestinske fanger for hvert sivile israelske gissel som løslates, og 50 palestinere for hver kvinnelige israelske soldat som settes fri.
  • Israel skal samtidig innlede tilbaketrekningen fra Gazas byer og Philadelphi-korridoren langs grensa til Egypt. Mange palestinere skal få vende hjem, og mer nødhjelp skal slippes inn.
  • Etter 16 dager skal det innledes samtaler om løslatelse av flere gisler og fanger. Om samtalene ikke lykkes, kan Israel starte opp sine angrep.
  • Andre fase skal også vare i 42 dager. I denne fasen skal det råde full våpenstillstand, og de resterende israelske gislene og fangene skal løslates mot et antall palestinske fanger som det skal forhandles om.
  • I tredje og siste fase skal likene av døde gisler og fanger i Gaza utleveres mot likene av palestinere som Israel har.
  • Det skal også vedtas planer for gjenoppbygging, og grenseovergangene skal gjenåpnes.

Kilde: AP

NTB

15/1 Starmer ønsker våpenhvile velkommen

Storbritannias statsminister Keir Starmer hilser velkommen nyheten om en våpenhvile som kommer «på overtid for det israelske og det palestinske folk».

Starmer sier at både israelerne og palestinerne desperat har ventet på våpenhvilen som det ble enighet om onsdag.

– De har båret den tyngste byrden av denne konflikten, som ble utløst av de brutale Hamas-terroristene, sier han og legger til at søkelyset nå må settes på «en varig og bedre framtid, basert på en tostatsløsning».

(©NTB)
NTB-AFP

15/1 Støre om våpenhvilen i Gaza: – Svært gledelig og langt på overtid

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gleder seg over at Israel og Hamas er blitt enige om en våpenhvileavtale.

– Det er svært gledelig og langt på overtid at partene etter 15 måneder med krigføring, død, frykt og ødeleggelse har kommet fram til en våpenhvile, sier Støre i en uttalelse.

Nå er det avgjørende at alle parter respekterer alle deler av avtalen, at våpnene legges ned, at gislene frigis og at det kommer nok livreddende hjelp til Gaza, sier statsministeren.

Han trekker fram at det er et intenst diplomatisk arbeid som ligger bak avtalen og han skryter blant annet av USAs innsats.

– Jeg vil gi honnør til alle som har arbeidet for å få den på plass. Spesielt vil jeg trekke fram innsatsen til Qatar, Egypt og USA, sier han.

Støre sier at konflikten nå må komme over på et annet spor.

– Vi trenger en politisk løsning. De palestinske institusjonene må styrkes og forberedes på å ta styringen også i Gaza. Både Israel og Palestina må få troverdige sikkerhetsgarantier, og løsningen må forankres regionalt.

NTB

15/1 Biden: Begeistret for at gislene løslates fra Gaza

USAs avtroppende president Joe Biden sier han er glad for at gislene på Gazastripen løslates.

– I dag, etter mange måneder med intensivt diplomati fra USA, sammen med Egypt og Qatar, har Israel og Hamas nådd en våpenhvileavtale, sier Biden i en uttalelse.

– Avtalen vil sørge for at gislene kan gjenforenes med sine familier etter 15 måneder, sier han videre.

Den avtroppende presidenten sier at dette har vært blant de tøffeste forhandlingene han noensinne har vært med på.

Biden sier at avtalen stort sett ble utarbeidet under hans administrasjon, men sier at våpenhvilen vil følges opp av Donald Trumps kommende administrasjon. Han skryter samtidig av samarbeidet med Trump-administrasjonen.

– De siste dagene har mitt og Trumps team snakket sammen som ett lag, sier han.

Qatars statsminister Mohammed bin Abdulrahman bin Al-Thani ga i en onsdag kveld skryt til både Bidens og Trumps Midtøsten-utsendinger, som sammen har deltatt i de siste rundene med forhandlinger.

NTB-AP

15/1 Netanyahu nekter for at det er enighet om våpenhvile

Statsminister Benjamin Netanyahus kontor avviser at det er inngått en avtale med Hamas om våpenhvile i Gaza, slik forhandlerne og Donald Trump hevder.

Det gjenstår å bli enige om de siste detaljene, heter det i en uttalelse fra Netanyahus kontor.

Håpet er at dette kan skje i løpet av kvelden, heter det videre.

Ifølge flere israelske medier skal den israelske regjeringen samles onsdag kveld eller torsdag for å ta endelig stilling til avtalen som landets forhandlere ifølge en rekke kilder har gått med på.

Flere statsråder, med sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir i spissen, har truet med å forlate Netanyahus regjering dersom det inngås en avtale med Hamas.

(©NTB)
NTB-AP

15/1 Trump: Vi har en avtale om gislene i Midtøsten – de løslates snart

USAs påtroppende president Donald Trump sier at det foreligger en avtale om gislene i Midtøsten.

– Vi har en avtale om gislene i Midtøsten. De løslates snart. Takk, skriver Trump på sin egen plattform, Truth Social.

NTB

15/1 Vedum ga campingløfte – stikk i strid med regjeringens egen politikk

Finansministeren garanterte i Stortinget for at bobilturister skal slippe turistskatt. Men i forslaget regjeringen har sendt ut, er campingplasser inkludert.

NTB-Marius Helge Larsen

15/1 Vestre lover at helsekøene skal markant ned – vil se på kapasitet hos private

Helsekøene er på vei ned, men Jan Christian Vestre erkjenner at han ikke har nådd målet for 2024. Nå ser han på tidstyver, sykefravær og bruk av private.

NTB

15/1 Batteriselskapet Morrow sier opp 50 til 60 ansatte

Batteriselskapet Morrow setter utvidelsen av batterifabrikken i Arendal på vent og sier opp 50 til 60 ansatte.

Onsdag morgen fikk de ansatte beskjeden om at 50 til 60 ansatte mister jobben innen utgangen av februar, skriver Agderposten.

Etter nedbemanningen vil det være rundt 180 ansatte igjen.

Nedbemanningen skjer etter at Morrows underleverandører kom under politietterforskning for feilaktig tolkning av regelverket for bruk av utenlandsk arbeidskraft, skriver DN.

Etterforskningen førte til forsinkelser og økte kostnader for selskapet.

– Vi er blitt fire måneder forsinket og fått en merkostnad på 100 millioner kroner, pluss at vi har fått tapte inntekter som følge av dette. Det er penger vi også må finne plass til innenfor det stramme budsjettet vi har over de neste årene, sier toppsjef i Morrow, Lars Christian Bacher.

Planene om en fabrikk nummer to i Arendal blir foreløpig satt på vent.

Selskapets eiere har så langt investert 3,3 milliarder kroner i egenkapital, og nylig har Innovasjon Norge innvilget selskapet et lån på 1,5 milliarder kroner.

Morrow planlegger å levere de første batteriene i tredje kvartal i år.

(©NTB)
NTB

15/1 Islamsk jihad sier delegasjon er på plass i Qatar

En representant for den militante palestinske gruppen Islamsk jihad, sier deres delegasjon har ankommet Qatar for å delta i samtalene om våpenhvile i Gaza.

– En delegasjon av høyt plasserte representanter for Islamsk jihad ankom Doha tirsdag kveld, sier en tjenestemann i gruppen. Han uttaler seg anonymt fordi han ikke har myndighet til å kommentere samtalene offentlig.

Tjenestemannen legger til at «diskusjonen pågår, og er konsentrert om mekanismen for å implementere en våpenhvileavtale og om navnene på palestinske fanger som skal omfattes av en utvekslingsavtale».

Tirsdag startet det en kilde omtaler som «siste runde» i forhandlingene for å få slutt på krigen mellom Israel og Hamas på Gazastripen.

Norges utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener det er grunn til optimisme med tanke på å få i stand en våpenhvile.

– Nå for første gang så tør jeg å si at det er faktisk ganske sannsynlig. Fra våpenhvile må vi videre mot en politisk løsning, sa Eide til NRK i Politisk kvarter tirsdag morgen.

(©NTB)
NTB-AFP

15/1 Kristiansand sier nei til strømkabler fra Kristiansand til Danmark

Formannskapet i Kristiansand sier enstemmig nei til at det legges to strømkabler fra Kristiansand til Danmark.

De to kablene skal erstatte dagens kabler, som snart må kobles ut på grunn av alder, skriver NRK.

Kostnadene på de nye kablene er mellom 10 og 16 milliarder kroner. Politikerne i Kristiansand vil ikke tillate nye kabler så lenge prisforskjellene for strøm er så ulike i landet og rammer landsdelen hardt.

De ønsker å sende et felles budskap for å få gjennomslag sentralt.

– Dette systemet virker ikke i dag, sa ordfører Mathias Bernander (H) i formannskapet.

(©NTB)
NTB

15/1 380 millioner kristne forfølges på verdensbasis, ifølge ny undersøkelse

Antallet kristne i verden som forfølges på grunn av troen sin, har økt til 380 millioner, ifølge tall fra den kristne organisasjonen Open Doors International.

Det er det høyeste antallet som noen gang er registrert, heter det i en pressemelding fra organisasjonens norske gren Åpne Dører.

Tallene er hentet fra organisasjonens undersøkelse World Watch List 2025, som konkluderer med at forfølgelsen øker over store deler av verden for 13. år på rad.

Nord-Korea ligger øverst på listen som i undersøkelsen kategoriseres som land med en ekstrem grad av forfølgelse. Totalt er det 13 land som får denne kategoriseringen, blant dem Somalia, Eritrea, India, Saudi-Arabia og Myanmar.

Ifølge undersøkelsen lever 1 av 7 kristne i verden i områder hvor de risikerer høy grad av forfølgelse og diskriminering. I Afrika er antallet en femdel, mens i Asia er det to femdeler.

(©NTB)
NTB

14/1 Biskopen i Nord-Hålogaland bispedømme trekker seg

Olav Øygard (68) går av som biskop i Nord-Hålogaland bispedømme etter elleve år i jobben.

Det kom fram i biskopens årlige nyttårstale i Grønnåsen kirke i Tromsø tirsdag ettermiddag, ifølge Dagen.

Onsdag sender Øygard sin oppsigelse til Kirkerådet. 17. august blir det avslutningsgudstjeneste for biskopen i Tromsø domkirke, og 1. oktober blir han pensjonist, skriver Vårt Land.

– Det skyldes ingen spesiell ting, annet enn at det nå passet å slutte. Det kjennes veldig rart. Jeg er ikke tom for energi, men det blir godt å få større frihet enn jeg har når jeg er i fullt arbeid, sier han til avisen.

Øygard har vært biskop siden 2014 og kunne ha sittet til sommeren 2026.

68-åringen ble ordinert prest i Karasjok kirke sommeren 1981. Han var prost i Alta, der han også var sogneprest en periode, før han ble utnevnt som biskop.

Øygard har vært biskop i et område der samisk kirkeliv er viktig. Han kan samisk, et språk flere kirker bruker aktivt, skriver Dagen.

(©NTB)
NTB

14/1 Israel: Avtale om løslatelse av gisler nærmer seg

En avtale med Hamas om løslatelse av gisler er nær forestående, sier en talsperson for den israelske regjeringen.

Talspersonen påpeker at det er gjort viktige fremskritt de siste ukene, særlig de siste dagene, og mener Hamas har vist seg som mer seriøse enn tidligere.

Forhandlingene i Qatars hovedstad Doha er nå inne i et kritisk tidsrom, sier han.

– Vi håper virkelig at vi snart kan melde om gode nyheter. Vi er nære, men ennå ikke i mål, sier talspersonen.

Avtalen innebærer løslatelse av israelske gisler på Gaza-stripen og palestinske gisler i israelsk fangenskap.

(©NTB)
NTB-DPA

14/1 Marie Sneve Martinussen innstilt til gjenvalg som Rødt-leder

Valgkomiteen i Rødt foreslår at Marie Sneve Martinussen fortsetter som Rødt-leder.

Valgkomiteen i Rødt innstiller på at hele det sittende arbeidsutvalget i partiet gjenvelges. Den foreslår at Marie Sneve Martinussen fortsetter som partileder, med Kragerø-ordfører Charlotte Therkelsen og stortingsrepresentant Sofie Marhaug som nestledere, og Reidar Strisland som partisekretær.

–Jeg er glad for tilliten fra valgkomiteen. Jeg er klar for å gjøre en jobb sammen med tusenvis av medlemmer, velgere og venner av Rødt landet over, hvis det er landsmøtets ønske, sier Marie Sneve Martinussen i en kommentar fra partiet.

Marie Sneve Martinussen har sittet i Rødt-ledelsen siden 2012, først som nestleder. Hun sitter i dag på Stortinget som representant fra Akershus.

Therkelsen og Marhaug ble valgt som nye nestledere i henholdsvis 2023 og 2024.

NTB

14/1 Thunberg med på aksjon som sperrer inngang til oljekonferanse i Sandefjord

Aktivister fra Extinction Rebellion slipper ingen inn eller ut av hotellet der Olje- og energipolitisk seminar holdes i Sandefjord tirsdag.

Den kjente klimaaktivisten Greta Thunberg deltar på demonstrasjonen.

Aktivistene går kledd i beskyttelsesdrakter og holder opp et banner med teksten «Norsk olje dreper» for å sperre for hovedinngangen på hotellet Scandic Park Sandefjord. De oppfordrer folk til å holde seg unna bygningen.

Aksjonen var forhåndsvarslet og foregår på samme måte som under fjorårets konferanse.

I motsetning til i fjor var imidlertid flere av de mest sentrale konferansedeltakerne, deriblant energiminister Terje Aasland (Ap), allerede på plass på hotellet. Sist ble programmet utsatt i nærmere en time.

(©NTB)
NTB

14/1 Regjeringen deler ut 53 oljeletelisenser til 20 selskaper

20 ulike selskaper får til sammen 53 ulike utvinningstillatelser for olje og gass i konsesjonsrunden TFO 2024.

Denne konsesjonsrunden, som er en såkalt TFO-runde (tildeling i forhåndsdefinerte områder), omfatter mesteparten av de tilgjengelige områdene på sokkelen i Nordsjøen og Norskehavet. 33 av tillatelsene er for områder i Nordsjøen, 19 for Norskehavet og kun én for Barentshavet.

Til sammen 21 selskaper søkte på konsesjonene før søknadsfristen gikk ut 3. september. Det er delt ut litt færre tillatelser enn det ble i fjor, da det gikk ut hele 62 nye tillatelser.

Energiminister Terje Aasland (Ap) kom med kunngjøringen om TFO-tillatelsene under det lukkede Olje- og energipolitisk seminar som Norsk Petroleumsforening holder hvert år.

NTB

14/1 Millardsprekk for Statnett

Arbeidet med oppgraderingen av Ulven transformatorstasjon i Oslo er ikke påbegynt, men allerede nå varsler Statnett en saftig kostnadsøkning.

Da Statnett fikk i konsesjon for prosjektet i 2023, anslo selskapet at kostnaden ville være mellom 785 og 1050 millioner kroner, men ved byggestart anslår selskapet nå kostnadsrammen til mellom 1,9 til 2,2 milliarder kroner, skriver Energiteknikk.

– Kostnadsøkningen i Ulven-prosjektet skyldes først og fremst økte markedspriser i en periode der hele Europa skal elektrifiseres, sier prosjektleder Arild Trædal i Statnett til nettstedet.

Han legger også til grunn et stramt leverandørmarked og en generell prisstigning i markedet.

– Samt en helt ekstraordinær prisstigning på store og kostnadsdrivende nettkomponenter som transformatorer og apparatanlegg, legger han til.

Anlegget skal også bygges som et gassisolert anlegg fri for klimagassen SF6, som øker prislappen.

(©NTB)
NTB

14/1 Hjertelege om dronningens inngrep: – Tror risikoen er liten

Risikoen ved dronningens inngrep er trolig liten, sier kardiolog Ole Christian Mjølstad.

Mjølstad er avdelingssjef og overlege ved klinikk for hjertemedisin på St. Olavs hospital og er styreleder i Norsk Cardiologisk Selskap.

Han understreker at han selvsagt ikke kjenner til dronningens tilfelle, men opplyser på generelt grunnlag at årsaken til at man legger inn pacemaker, er at hjertet går for langsomt.

– Dette kan av og til assosieres med flimmer, så jeg regner med at det er grunnlaget for at de har besluttet dette inngrepet, for å beskytte mot langsom hjerteaktivitet, sier overlegen.

Én time

Mjølstad forklarer at en pacemaker er en liten generator som legges inn under huden. Inngrepet foregår på en operasjonsstue med røntgenbelysning, som holdes helt steril for å unngå infeksjoner.

Inngrepet er stort sett er unnagjort på en time og er oftest ikke veldig risikabelt.

– Det er klart at ethvert inngrep innebærer en viss risiko, men i dette tilfelle er den liten. Det er et rutineinngrep, og de som gjør det, kan det veldig godt, sier kardiologen.

Liten risiko

Risikoen er heller ikke særlig mye større på grunn av dronningens alder, mener han.

– Spesielt for eldre personer med så god helse som dronningen, tror jeg risikoen er veldig liten, sier han.

(©NTB)
NTB-Eline Lurud Dahl

14/1 To menn dømt for skyting ved Nationaltheatret

To menn er dømt til elleve og fem års fengsel for å ha skutt to personer ved Nationaltheatret i Oslo for to år siden.

Straffeutmålingen i Borgarting lagmannsrett er den samme de to mennene i 20-årene fikk i Oslo tingrett, ifølge TV 2.

Begge domfelte nektet skyld for drapsforsøk og medvirkning til det. De vurderer å anke.

Det var natt til søndag 15. januar 2023 rundt klokka 00.30 at politiet fikk en rekke henvendelser om at det pågikk skyting utenfor McDonalds i Klingenberggata i Oslo.

Det hadde oppstått en slåsskamp mellom flere personer utenfor Raadhuset Bar, og i denne forbindelse ble det avfyrt flere skudd. Politiet rykket ut med store styrker.

To medlemmer av Young Guns, kjent fra gjengmiljøet i Oslo, ble skutt og alvorlig skadet.

(©NTB)
NTB

14/1 Interiørkjeden Home & Cottage konkurs etter 15 års drift

Det er slutt for interiørkjeden Home & Cottage, som til tross for en restrukturering av selskapet i fjor, ikke lot seg redde.

– Det er veldig trist for oss, men ikke minst er det fantastisk leit og vondt overfor våre ansatte. Dette er ikke noen god dag, sier daglig leder Øivind Tidemandsen i Home & Cottage til Dagens Næringsliv.

Konkursen betyr at det er slutt for omtrent 180 ansatte i 14 butikker, skriver avisen.

Sommerens restrukturering fikk selskapet opp på beina igjen, men med færre butikker. Den siste tiden har interiørkjeden igjen havnet i en pengeknipe med forsinkelser, økte konteinerrater og en svært dyr dollar.

– Kortversjonen er at vi ikke har fått fart på omsetningen etter rekonstruksjonen. Det tok mye lengre tid å få varer, blant annet på grunn av det som skjer i Rødehavet. Det inntraff på et sted hvor vi akkurat var ute av rekonstruksjon og hadde veldig lavt varelager. Vi manglet varer egentlig hele året, sier Tidemandsen.

Selskapet har ifølge Dagens Næringsliv kun levert overskudd i tre av 14 år, og samlede tap beløper seg til mer enn 200 millioner kroner før skatt.

(©NTB)
NTB

14/1 Den norske kirke har startet nedbemanning – kutter 30 årsverk i bispedømmene

Ansatte i Den norske kirke ble tirsdag informert om fordelingen av de 65 årsverkene som må kuttes i nedbemanningen som Kirkerådet vedtok i desember.

NTB